Rižoto od šparoga: Imamo 3 brza recepta bez kojih proljeće ne može

Rižoto od šparoga

Rižoto od šparoga je jedno od brojnih finih jela koje možete pripremiti s ovom namirnicom. Ovaj rižoto možete pripremiti s divljim (tankim) ili s uzgojenim (debljim) šparogama kakve se mogu pronaći u trgovinama.

Ako koristite divlje šparoge, dovoljno je kupiti jednu vezicu na tržnici.

Za jeftiniju alternativu možete isprobati bljušt.

Pročitajte članak “9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga“.

Rižoto s divljim šparogama
FOTO: Shutterstock

Rižoto s divljim šparogama

Divlje šparoge u proljetno vrijeme jedna su od zdravijih namirnica koje možete kupiti na tržnici ili ih pak ubrati u prirodi. Ako ih ne želite jesti s kuhanim jajima i maslinovim uljem, napravite ovaj jednostavan rižoto!

Sastojci:

  • 1 vezica divljih šparoga
  • 50 g maslaca (ili maslinovo ulje)
  • 1 mali bijeli luk (nasjeckan nasitno)
  • 160 g arborio riže
  • 750 ml temeljca (ili vode)
  • 25 g maslaca
  • 50 g naribanog parmezana
  • sol i papar po želji.

Priprema

  1. Očistite šparoge tako da odstranite donji tvrdi dio, a potom ih dobro operite.
  2. Izrežite očišćene šparoge na komadiće dužine 2 – 3 cm.
  3. U loncu otopite 50 g maslaca i popržite luk dok ne postane mekan.
  4. Dodajte rižu i dobro je promiješajte s maslacem.
  5. Dodajte zaimaču vrućeg temeljca i miješajte dok ga riža ne upije.
  6. Sljedećih 10 minuta postepeno dodajte zaimaču po zaimaču temeljca, miješajući dok ga riža ne upije.
  7. Nakon 10 minuta umiješajte šparoge i pustite sve da kuha još pet minuta. Dodajte još temeljca ako je potrebno i pripazite da se riža ne zalijepi.
  8. Kada je riža kuhana al dente, umiješajte ostatak maslaca, parmezan, sol i papar.
Rižoto od šparoga - recept s tikvicama
FOTO: Shutterstock

Rižoto od šparoga – recept s tikvicama

Ovaj rižoto od šparoga i tikvica s pinjolima je osvježavajuć, ali i iznimno zdrav.

Sastojci:

  • 6 jušnih žlica maslinovog ulja
  • 450 g tikvica (izrezanih na tanke ploške)
  • 400 g očišćenih i opranih šparoga (izrezane na 2 – 3 cm dužine)
  • 1 mali bijeli luk (nasjeckan nasitno)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckan nasitno)
  • 2 l temeljca
  • 400 g arborio riže
  • naribana kora i sok jednog limuna
  • 1 jušna žlica nasjeckane mente
  • 1 jušna žlica nasjeckanog bosiljka
  • 50 g tostiranih pinjola
  • naribani parmezan za serviranje.

Priprema

  1. Zagrijte maslinovo ulje u loncu i kratko popržite tikvice s paprom i soli po želji.
  2. Kada postanu mekane, prebacite ih u zasebnu zdjelu.
  3. Ako je potrebno, dodajte 1 – 2 jušne žlice ulja u lonac u kojem ste pržili tikvice i kratko popržite šparoge.
  4. Kad postanu mekše, prebacite ih u zdjelu u kojoj su tikvice.
  5. U istom loncu popržite luk, dodajte sol i papar te pržite dok ne postane mekan.
  6. Zatim dodajte češnjak i pržite još 30 sekundi.
  7. U lonac s lukom umiješajte rižu.
  8. Postepeno dodajte vrući temeljac dok riža ne postane al dente.
  9. Umiješajte koricu i sok limuna, a zatim i mentu, bosiljak i pinjole.
  10. Dodajte tikvice i šparoge te začinite po želji.
  11. Servirajte i posipajte parmezan na vrh.
Kremasti rižoto sa šparogama
FOTO: Shutterstock

Kremasti rižoto sa šparogama

Rižoto od šparoga s vrhnjem savršeni je kremasti ručak ili večera.

Sastojci:

  • 1 vezica šparoga
  • 100 g mladog luka
  • pola dl maslinovog ulja
  • 200 g arborio riže
  • pola l temeljca od šparoga
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • sol i papar po želji
  • parmezan i peršin za serviranje.

Priprema

  1. Šparoge očistite i operite pa izrežite na komadiće dužine 2 – 3 cm.
  2. Dio šparoga koji je previše tvrd (ostatak) prokuhajte u vodi 5 – 10 minuta kako biste dobili temeljac. Procijedite i ostavite sa strane.
  3. Na maslinovom ulju popržite mladi luk pa dodajte šparoge i još malo pržite. Dodajte sol i papar po želji.
  4. Dodajte rižu, promiješajte pa dodajte vino. Smanjite vatru i pustite da kuha uz povremeno miješanje dok alkohol ne ispari.
  5. Postepeno dodajte temeljac uz miješanje dok riža ne postane al dente ili mekana.
  6. Pred kraj kuhanja dodajte vrhnje i kuhajte još par minuta.
  7. Servirajte s peršinom i parmezanom na vrhu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu