Vilin korijen, bljušt ili kuka – upotreba i ljekovitost

korijen-bljusta

Vilin korijen, bljušt ili kuka šumska je biljka penjačica koja cvjeta između svibnja i lipnja. Njezini su plodovi sjajne crvene bobice koje zimi možete vidjeti prekrivene mrazom. One nemaju mirisa, iznimno su ukusne, ali njihova konzumacija može vas stajati života.

Otrovni nisu samo plodovi vilinog korijena. Zbog saponinskih spojeva u njima i korijenu biljke, cijela se biljka smatra iznimno otrovnom. Sam dodir svježeg korijena može nadražiti vašu kožu

Ipak, riječ je o biljci s brojnim ljekovitim svojstvima. Kako? Saznajte u članku.

Vilin korijen – upotreba

Vilin korijen ili bljušt je samonikla biljka koja raste u većem dijelu Europe, u zapadnoj i jugozapadnoj Aziji te sjeverozapadnoj Africi, pišu stručnjaci portala Priroda i biljke.

Bobice vilinog korijena izazivaju povraćanje, a njihovo konzumiranje vrlo je toksično za cijeli organizam. Jedini jestivi dio vilinog korijena ili bljušta su mladi izdanci od kojih se kod nas pripremaju proljetne juhe i variva.

Te mladice nalik su na divlje šparoge pa se, unatoč tomu što sama biljka ne podsjeća na šparogu, pripremaju na sličan način.

Upotreba vilinog korijena u kulinarstvu je zabilježena i u preglednom radu, objavljenom 2012. godine u časopisu Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, u kojem se navodi kako se izdanci vilinog korijena najviše koristi u Istri za pripremu umaka i tjestenine. 

bobice-bljusta-ili-kuke Foto: Photospin

Osim izdanaka, iznimno je koristan i korijen biljke. On se skuplja u jesen i nije jestiv. Njegova je primjena isključivo vanjska. Iako cvijet, listovi i sok ove biljke izazivaju mučninu i povraćanje, oblozi od korijena bljušta su iznimno ljekoviti.

Sam je korijen izvana sivocrn, a u presjeku bijel. Njegov miris je vrlo neugodan, a okus gorak.

Otrovne saponinske spojeve nalazimo i u nekim drugim biljkama. Njih, iako su otrovni, naše tijelo slabo apsorbira te vrlo često nisu previše štetni. Uništiti ih se može i kuhanjem.

Toksični učinak vilinog korijena nije uzrokovan isključivo njima, već kristalima kalcijevog oksalata, koji se nalaze u plodu.

Ostali aktivni spojevi vilinog korijena su:

 • spojevi slični histaminu,
 • steroidni saponozidi,
 • pektini.

Vilin korijen – ljekovitost

Vilin korijen ili bljušt se može koristiti za više stanja, o čemu pročitajte u nastavku.

Ublaživanje boli kod različitih mišićno-koštanih stanja

Korijen se koristi svjež ili se bere u jesen i suši za kasniju uporabu. U narodnoj medicini on se katkad natapa u alkoholu nekoliko sati da bi se iz njega “izvukao” ljekoviti biljni sok i napravila tinktura.

Narodni ljekari preporučuju da se korist u mješavini s mastima ili voskom.

Svježi korijen može se sastrugati i primijeniti u obliku obloga. Kada se struže, korijen otpušta bezbojni biljni sok koji ima svojstva iritabilnog agensa. To su tvari koje uzrokuju iritaciju i crvenilo kože.

Vjeruje se da ublažuju bol kod različitih mišićno-koštanih stanja:

 • gihta,
 • lumbaga,
 • reumatizma,
 • mišićnih istegnuća,
 • sličnih poremećaja.

Povećanjem protoka krvi na vlasištu, vilin korijen može pomoći s problemima vezanima uz gubitak kose.

Zbog protuupalnog djelovanja, vilin korijen ubrzava proces zacjeljenja rana. Također, uklanja obojenja uzrokovana:

 • modricama,
 • pucanjem kapilara,
 • potkožnim izljevima krvi,
 • hematomom.

Međutim, djelovanje vilinog korijena nije znanstveno dokazano, a ljekovita djelovanja su opažena iskustveno.

bol-u-zglobovima Foto: Photospin

Vilin korijen – kako ga koristiti?

Na bolno područje možete staviti oblog ili ga masirati mješavinom. Moguća posljedica prve primjene je neposredni jaki, ali kratki svrbež, koji obično nestane nakon nekoliko upotreba.

On je posebno jak ako se bljušt primjenjuje na znojnu kožu, zbog raširenih pora.

Obloge od vilinog korijena ne bi trebali držati na koži duže od 5 minuta u jednom tretmanu. On je najkorisniji u ponovljenim, ali malim količinama.

Nakon masaže i uklanjanja obloga obavezno treba namazati kožu hranjivim uljem ili nekim blagim losionom kako ne bi došlo do daljnjeg nadraženja kože.

Iako je riječ o biljci čija svojstva pozitivno djeluju na neka stanja, ona se rijetko preporučuje kao lijek. Mnoge druge biljke dijele s njom ljekovita svojstva, ali ne i toksičnost u slučaju konzumacije, pa se čine boljim izborom.

Nuspojave gutanja vilinog korijena u sirovom obliku mogu biti:

 • mučninu i povraćanje,
 • iritaciju želuca i crijeva,
 • zastoj rada bubrega,
 • usporeno disanje.

Prije korištenja vilinog korijena obavezno zatražite savjet svoga liječnika ili ljekarnika.

Članak objavljen:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.60 / 5   10

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vilin korijen, bljušt, vilin korjen, Bljušti recepti, vilin korijen iskustva, vilun korijen lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu