Kolač od bundeve i naranče: Prava zimska slastica s tajnim sastojkom zbog kojeg ne trebate jaja, a dat će savršenu kremoznost
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Izgleda da će mi ovu zimu ili makar njezin početak obilježiti slastice koje sadrže naranče i bundevu. Za kuglof čiji recept možete pronaći u članku “Božićni kuglof od bundeve i naranče – prava zimska fantazija” mnogo mi je vas javilo da su ga pripremali i da im se jako svidio. Miriše mi da bi se to moglo dogoditi i sa sljedećim receptom.
Kako sam već u nekoliko navrata pisala, a posljednji put u receptu za rolat pitu, jako često u slasticama ili kremama koje sadržavaju jaja (pritom posebice mislim na žumanjak) koristim narančasti batat ili hokaido i kabocha bundevu. Upravo zato što oni super imitiraju žumanjak i, ako to želite, možete u potpunosti sakriti njihov okus, a poslužiti se njihovom kremastom teksturom.
Ovaj sam put odlučila bundevu koristiti u kremi, a naranču u biskvitu i preljevu. Također, u receptu vam nudim mogućnost ili ideju kako da se s istom kremom poigrate i dobijete tri boje, ali i tri različita okusa:
- narančastu kremu, ako želite da se barem malo osjete slatka bundeva i kikiriki
- svijetlo-smeđu kremu koja iz nekog razloga ima okus malo po lješnjacima i kestenima (iako njih nema ni u tragovima među sastojcima)
- tamno-smeđu čokoladnu kremu.
Omjeri ovise skroz o vašem ukusu. Ako želite u potpunosti izbjeći okus bundeve, slobodno sve pomiješajte.
Detaljnije o tome u receptu, a isto tako imate izbor i kod biskvita – može biti s ili bez kakaa ili pola/pola pa da pomiješate u kalupu. Za sam kraj izbor imate i kod rezanja kolača. Zaista je zahvalan za svakakve oblike.
Sastojci su dostatni za kalup veličine 24 x 30 cm.
Sastojci za biskvit:
- 150 g polubijelog pšeničnog brašna
- 100 g oštrog pšeničnog brašna
- 50 g kukuruznog brašna
- 150 g integralnog šećera
- 400 ml ocijeđenog soka naranče
- 100 ml biljnog ulja
- naribana korica 1 – 2 naranče
- 1 prašak za pecivo (12 g)
- 3 jušne žlice kakaa (po želji).
Sastojci za prvi preljev:
- 2 paketića prozirnog preljeva za torte na bazi karuba gume (24 g sveukupno)
- 500 ml soka naranče
- šećer sukladno uputama za preljev (oko 4 jušne žlice)
- 2 jušne žlice džema od naranče ili mandarine (po želji).
Sastojci za drugi preljev:
- 50 g tamne čokolade za kuhanje
- 3 jušne žlice biljnog vrhnja za šlag
- šećer po potrebi.
Sastojci za kremu:
- 700 g kabocha ili hokaido bundeve
- 100 g tamne čokolade
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- 25 g veganskog maslaca ili margarina
- 2 jušne žlice biljnog vrhnja za šlag
- 3 jušne žlice maslaca od kikirikija
- 1 čajna žličica cimeta
- tekući sirup/zaslađivač po potrebi.
Priprema
- Za pripremu biskvita pomiješajte sve suhe sastojke posebno i mokre posebno te postepeno dodajte mokru smjesu u suhu i sve dobro promiješajte. Kakao možete dodati odmah u suhe sastojke ili samo u polovicu već umiješane smjese pa onda prilikom ulijevanja u pleh prošarajte da biskvit ima dvije boje.
- Ulijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C.
- Od bundeve je potrebno napraviti pire, najbolji način je da se bundeva prethodno peče u pećnici jer će tako izgubiti najviše vode i krema će u konačnici biti baršunastija i kompaktnija. Želite li skratiti vrijeme pečenja, slobodno bundevu prethodno ogulite i narežite na male jednake kockice. Pecite na 200 °C 10-ak ili više minuta (ovisno o veličini kockica). Svu vodu koju ispusti maknite, a od pečenih komada napravite glatki pire. Koristite štapni mikser ili blender i slobodno odmah dodajte veganski maslac ili margarin i vrhnje za šlag, kako bi se još lakše izblendalo.
- U tako dobiveni pire dodajte cimet i maslac od kikirikija te zasladite javorovim ili nekim drugim sirupom po potrebi do željene slatkoće.
- Sada imate dvije opcije. U pire možete umiješati otopljenu čokoladu i kakao te dobiti jednu kremu ili razdijeliti pire na tri dijela (ne moraju biti jednake količine, već po tome kakve okuse želite) i npr. jedan ostaviti narančast, u drugi dodati malo kakaa i par jušnih žlica otopljene čokolade, a u treći (meni je to bio najveći dio) dodati najviše čokolade i kakaa.
- Dobivenu kremu ili kreme ostavite u hladnjaku da se ohlade i stisnu.
- Na ohlađeni biskvit izlijte prvi preljev koji napravite sukladno uputama za prozirni preljev nalik želatini, samo će vaš biti narančast i okusom nalik sredini jaffa keksa.
- Kad se preljev ohladio na biskvitu, preko njega prelijte drugi preljev koji pripremite tako da na pari otopite čokoladu s biljnim vrhnjem za šlag i šećerom ili drugim sladilom po potrebi.
- Nakon što se i drugi, čokoladni preljev ohladio na biskvitu, ukrasite kolač kremom od bundeve i čokolade. Oni koji žele jednostavniji pristup kremu mogu samo izliti pa poravnati nožem i po želji posipati kakaom.
- Što se tiče rezanja, kako možete vidjeti iz priloženih fotografija, kolač je idealan za koje god oblike želite – izrezivanje većim okruglim kalupom, kocke, pravokutnike, trokutiće ili tanke šnite. Jako se lako reže i zadržava sočnost bez problema i do nekoliko dana. Jamčim za četiri dana, dalje od toga ne znam. 🙂
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja