Rolat pita od griza i pudinga

Rolada od sira, pudinga i griza

Ova veganska verzija rolade od sira, griza i pudinga jako će vas ugodno iznenaditi. U susjedstvu sam organizirala malo kušanje i, kako to obično volim, zapitkivala tko će pogoditi sastojke. Prvo sam čula kako ovdje sigurno ima svježeg sira i vanilije, a možda i jogurta. Dalje od toga, nitko nije mogao pogoditi. Nisu prepoznali batat, a ni tofu. Odmah da vam priznam – nisam ljubiteljica tofu okusa i kad god ga uspijem dobro zamaskirati, u ovom slučaju je to sjajno ispalo, jako sam zadovoljna.

Jako često u slasticama ili kremama koje su sadržavale jaja (pritom posebice mislim na žutanjak) koristim narančasti batat ili hokaido i kabocha bundevu, i uvijek, bez izuzetka, oni koji isprobavaju moje slastice ne mogu vjerovati da u njima nije pravo jaje i da u njima jesu batat ili bundeva. Tako je bilo i ovaj put. Naglašavam to i sada zato što vjerujem da nam je svima često, kad čitamo neki recept u kojem naletimo na batat ili bundevu, prva asocijacija vezana upravo uz te okuse i automatski takve slastice svrstamo u one neke “neobične”.

No, morate znati da se jako često taj okus nimalo ne osjeti jer dodavanje tih namirnica među sastojke nije zato da slastica ima okus po njima, već kako bi oni nekakvim svojim svojstvima (poput kremoznosti, slatkoće, masnoće i sl.) u kombinaciji s drugim sastojcima dali slastici element koji obično možemo dobiti od jaja.

Vjerojatno ste čuli, a za one koji nisu nadam se da će im informacija poslužiti, da su neke od veganskih zamjena za jaja samljeveni lan, chia sjemenke, aquafaba, pire jabuke, šljiva, banana itd. No, to nikako ne znači da bilo gdje možete ubaciti bilo koju. S vremenom, posebice ako često eksperimentirate, razvijete taj osjećaj što bi najbolje bilo gdje staviti i što time točno dobivate.

Meni se, kao što rekoh, nerijetko dobrim pokazalo pažljivo kalkulirati količine batata ili bundeve, često i aquafabe kako bih u biskvitima ili kremama dobila onaj baršunastiji bogatiji okus, a da se ti sastojci uopće ne osjete.

Osim, naravno, ako mi to nije prvotna namjera i želim da se osjete, kao recimo u receptu za peciva od bundeve. Neki od takvih recepata su biskvit s višnjama i kuglof od bundeve i naranče, a njima se pridružuje i ova rolada. Izazivam vas da je smotate i probate, a u nastavku vam donosim sve potrebne sastojke.

Veganska rolada od sira pudinga i griza
FOTO: Mare

Sastojci

  • 8 integralnih kora za savijače (oko 350 g)
  • 40 g goji bobica
  • 1 žlica vode
  • šećer u prahu za posipanje (po želji).

Prvi fil (narančasti)

  • 145 g narančastog batata
  • 140 ml suncokretovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 250 ml sojinog jogurta
  • 110 g pšeničnog griza (krupica)
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 nešpricani limun (korica i sok).

Drugi fil (bijeli)

  • 260 g čvrstog tofua (natural)
  • 150 ml sojinog jogurta
  • 100 g šećera
  • 40 g praška za puding od vanilije
  • 1 nešpricani limun (korica i sok).
Veganska rolada od sira pudinga i griza1
FOTO: Mare

Priprema

  1. Za izradu prvog fila pomiješajte krupicu za griz, prašak za pecivo, šećer, sojin jogurt, sol i ulje u kompaktnu smjesu i ostavite da odstoji 30 minuta.
  2. Za to vrijeme skuhajte batat, ogulite ako ste kuhali u kori te u njega naribajte koricu limuna i naposljetku ocijedite sok tog istog limuna po njemu.
  3. Kad je prošlo 30 minuta, odvojite četiri žlice te smjese jer će vam trebati za premaz na kraju, a u ostatak prebacite skuhani batat i usitnite sve u glatki pire štapnim mikserom ili u blenderu.
  4. Za izradu drugog fila ubacite sve sastojke u blender, naribajte koricu limuna, ocijedite sok i blendajte par minuta dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Roladu slažete tako da na krpu položite prvu koru i lagano je premažete s tri žlice prvog fila (narančastog). To će biti vanjska kora i ne bi izdržala motanje, ako biste pretjerali s nadjevom. Na nju položite drugu koru te je premažite s četiri žlice istog fila sve do rubova. Kao prvu tako i sve ostale dalje, no za treću koru premaz neka sadrži pet žlica istog fila. Trebali biste potrošiti četiri kore za narančasti fil.
  6. Zatim krenite na isti način slagati na to nove četiri kore, ali ih punite drugim filom (bijelim). Na svaki premaz posipajte malo goji bobica i tako do kraja dok ne potrošite sve kore.
  7. Kad ste potrošili sve kore, uz pomoć krpe koja je ispod svega smotajte pažljivo roladu, ali najprije savijte lijevu i desnu stranu (rubove) unutra, oko jedan cm debljine. Zamotajte i pažljivo prebacite na papir za pečenje u lim, premažite smjesom iz prvog fila koju ste ostavili sa strane (onih četiri žlice), no prethodno tu smjesu razblažite sa žlicom vode.
  8. Pecite 20-ak minuta, dok ne porumeni, u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C.
  9. Režite hladnu, a po želji je možete posipati šećerom u prahu.

Napomena

Goji bobice slobodno zamijenite drugim suhim voćem po vašem izboru. Adekvatna zamjena su grožđice ili suhe brusnice.

Napomena za zamrzavanje

Prethodno pečenu i ohlađenu roladu možete narezati ili u komadu zalediti.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu