Peciva od bundeve: Imamo recept za oku lijepa, a nepcu prefina peciva koja morate napraviti ovaj vikend
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Bundeva, tikva, buča ili, kako je u mojem kraju zovu, cuka. Jesen kao da nije jesen bez nje. Kod nas se sad već i uzgaja, ali i uvozi više vrsta jestivih bundeva i teško da možete proći tržnicom ili trgovinom da ne ugledate barem dvije vrste.
Mnogo je razloga zašto je dobro da se one nađu na vašem jelovniku, neke od njih naći ćete u članku “Iskoristite sezonu: Zašto jesti bundevu?“. Isto tako, upotrijebiti ih možete na mnogo načina – pečene, kao pire, u obliku juhe ili umaka, u rižotu, raznim varivima, kolačima, ali i kruhu.
Verzije takvih peciva mogu se raditi u slatkoj varijanti, više kao tijesto za krafne ili slatki kruh, pa puniti nekakvim namazom, ali ovaj sam se put odlučila napraviti baš “kruhasta” slana peciva s kombinacijom pirovog i pšeničnog brašna te bučinog ulja.
Sastojci za osam peciva:
- 250 g pirea bundeve (ja sam koristila hokkaido)
- 250 g pšeničnog glatkog brašna
- 200 g pirovog integralnog brašna
- 160 ml mlake vode
- 2 jušne žlice bučinog ulja
- 1 vrećica instant kvasca (7 g)
- 1 jušna žlica integralnog šećera
- pola jušne žlice soli.
- dodatno špaga koju je moguće koristiti u pećnici te orasi ili sjemenke bundeve s kojima možete dekorirati pečena peciva (da izgledaju kao “držak” bundeve).
Priprema
- Najbolji način za dobivanje pirea od bundeve je da je pečete u pećnici, zatim ogulite, očistite i blendate dok ne dobijete glatki pire. Vodite računa o tome da, ako trebate 250 g pirea, to znači da vam treba skoro duplo toliko teška bundeva jer, kad je očistite i kad se ispeče i izgubi vode, ona teži manje. Možete je peći cijelu, ali je morate probušiti na puno mjesta da ne eksplodira, a možete je očistiti iznutra i rezati na kriške pa tako peći. Za koji god način se odlučite, temperatura pećnice neka uvijek bude oko 200 °C, a vrijeme pečenja ovisit će o veličini komada. Može varirati od 20-ak minuta pa i do sat i pol ako, recimo, pečete cijelu.
- U posudi promiješajte oba brašna i kvasac, a u posebnom lončiću u pire umiješajte ulje, sol, vodu i šećer.
- Sjedinite mokru smjesu sa suhom i umijesite tijesto. Ono će na početku biti jače ljepljivo, ali već nakon par minuta postat će glatko. Slobodno po potrebi dodajte još malo brašna, no nemojte pretjerati.
- Umijesite u kuglu, stavite u posudu, pokrijte i držite na toplom mjestu 90-ak minuta ili dok ne naraste duplo.
- Kuglu tijesta zatim istresite na površinu, istisnite iz nje zrak i podijelite na osam jednakih dijelova.
- Od svakog komada oblikujte lopticu te oko nje zavežite konopac koji ste prethodno umočili u ulje (da ga kasnije lakše skinete). Kad vežete, nemojte jako stisnuti konop/konac, dovoljno je da se lagano ureže u površinu tijesta.
- Zatim ih položite na papir za pečenje i pleh te ostavite pokrivene da se dižu 30-ak minuta. Na gornjoj fotografiji je prikazano kako te loptice izgledaju kad narastu, tj. nakon što odmore 30-ak minuta.
- Pecite ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 °C, 20-ak minuta.
- Pri serviranju ih možete lagano premazati uljem od bundeve ili nekim drugim po želji te na vrh utaknuti sjemenku bundeve ili izrezati prutić od oraha, badema itd.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja