Varivo od tikve (buče): Imamo recept za tako jednostavno jelo, a tako kremasto i kompleksnog okusa

Varivo od tikve

Iako nije nikakva drama koristite li za varivo od tikve samo jedan tip buče/tikve, želim vas ohrabriti da kombinirate dvije ili čak tri vrste. Jelo će dobiti intenzivniji i kompleksniji okus zato što različite vrste pod jednakim termičkim djelovanjem ipak ne reagiraju skroz isto.

Tako će jedna dati kremastiji okus varivu, druga će ostati kompaktnija, pa će i tekstura biti zanimljivija, neke su više ili manje slađe, brašnaste i sl.

Također, imate li volje i vremena, svakako dio tikve narežite na tanke listiće poput čipsa, pa dok se varivo krčka, ispecite ih u tavi ili u pećnici na malo bučinog ulja i posolite krupnom solju. Tako hrskava tikva odlično će prijati uz kremasto i toplo varivo od bundeve.

Varivo od tikve
FOTO: Mare

Još jedna opcija, koju vam nudim kao ukusnu ideju, je da varivu tijekom kuhanja dodate šaku tjestenine u obliku krpica.

Sastojci:

  • 800 g dvije ili više tipova tikvi (hokaido, butternut, kabocha)
  • 150 g mrkve (2 – 3 mrkve)
  • 100 g luka (1 glavica luka)
  • 1 glavica češnjaka
  • 100 g maslinovog ulja
  • 100 g pirea od rajčice
  • 30 g sušenih rajčica u ulju
  • 1500 g povrtnog temeljca ili vode
  • pola jušne žlice soli
  • pola čajne žličice papra
  • 1 – 2 jušne žlice bučinog ulja
  • pikantne papričice po želji
  • ekstra začini po želji ako ste umjesto povrtnog temeljca za podlijevanje koristili vodu.

Kao što sam već navela, po želji varivu dodajte jednu šaku tjestenine u obliku krpica.

Varivo od tikve
FOTO: Mare

Priprema

  1. Tikve očistite i narežite na male kockice. Dio tikve, po želji, možete ostaviti i narezati na tanke ploške, kao čips u obliku polumjeseca.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte sitno sjeckane ili naribane mrkve, luk i češnjak. Odmah ih na početku posolite.
  3. Kad je luk dobio prozirnu staklenu teksturu, dodajte kockice tikve i sitno sjeckanu sušenu rajčicu. Dobro promiješajte i ostavite da se lagano zapeče.
  4. Podlijte pireom od rajčice i dolijevajte povrtni temeljac. Malo po malo u 2 – 3 navrata.
  5. Ostavite da se krčka na srednje jakoj vatri sve dok kockice tikve ne omekšaju.
  6. Dio možete izvaditi i po želji izblendati u pire, pa vratiti nazad u varivo, ali i ne morate.
  7. Samu gustoću variva regulirate dodavanjem ili oduzimanjem tekućine koju dolijevate. Količina navedena u sastojcima je okvirna jer neće svaki tip tikve trebati jednaku količinu tekućine, a u konačnici i samo varivo od butternut tikve, hodaido i kabocha bundeve prilagodite vašim željama glede same gustoće.
  8. Ako ste odlučili varivu dodati tjesteninu, učinite to tako da uračunate vrijeme potrebno da se tjestenina skuha.
  9. Ako ste odlučili poslušati savjet iz uvoda i dio tikve ispeći kao čips, pri serviranju variva po vrhu aranžirajte čips ili kockice prepečenog kruha na bučinom ulju, grisine, pržene bučine sjemenke ili samo par kapi bučinog ulja.

U slast!

Poželite li nešto slatko od tikve, bacite oko ili dva na recepte za kolač od bundeve i naranče i savijaču od bundeve.

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Varivo od hokaido tikve, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu