Veganski biskvit s višnjama: Recept za kolač iz djetinjstva

Veganski biskvit s višnjama

Toliko sam htjela okus onog jednostavnog biskvita koji bi baka pekla “nabrzaka”. Uvijek kada bi došle prve trešnje, a kasnije i višnje. Znate onaj s trešnjama ili višnjama u biskvitu i to je to – jednostavan kolač, jednostavan život.

Trešnje i višnje
FOTO: Mare

Kad je u pitanju veganski biskvit, nedavno sam uspjela rekreirati identičan okus i teksturu koristeći umjesto jaja pire od narančastog batata, snijeg od aquafabe (voda od slanutka) i suncokretovo ulje.

Aquafaba više i nije toliko novi pojam u kulinarstvu, posebice ne u veganskoj kuhinji. To je voda u kojoj se kuhao slanutak, a najbrže dolazimo do nje koristeći onu iz konzerviranog slanutka. Odlično zamjenjuje bjelanjak teksturom i sastavom, a od nje se da izraditi istovjetan snijeg, što vam pruža neograničene mogućnosti od kojih se mnoge tek otkrivaju i imaju za otkriti.

Ako ćete slijediti ove jednostavne upute, dobit ćete izrazito ukusan i sočan kolač u kojem se ne osjete batat, ni zobeno mlijeko, pa ni aquafaba, a koji se okusom nimalo ne razlikuje od klasičnog kolača koji većina pamti iz djetinjstva.

Malo sam se poigrala i pekla biskvit u kalupu za tortu i prerezala ga, pa između namazala šlag i u njega isto stavila višnje.

Matičnjak
FOTO: Mare

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) po vrhu je više za puku dekoraciju. Taj predivan “medno/limunski” miris matičnjaka daje jednu sasvim novu dimenziju cijelom kolaču.

Veganski biskvit s višnjama

Sastojci iz recepta dostatni su za maleni okrugli kalup promjera 20 cm, tako da je sukladno vašem kalupu potrebno prilagoditi količine. 

Sastojci:

  • 350 – 400 g višanja
  • 230 g pšeničnog glatkog brašna
  • 250 ml tekućine iz konzerve slanutka (aquafabe)
  • 100 g narančastog batata
  • 6 jušnih žlica sirupa od agave
  • 5 jušnih žlica biljnog mlijeka (zobeno ili sojino)
  • 4 jušne žlice suncokretovog ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • pola čajne žličice soli
  • 500 ml veganskog šlaga
  • listići melise (matičnjaka)
  • šećer u prahu za posipavanje (po želji).
Biskvit od višanja
FOTO: Mare

Priprema

  1. Batat izrežite na malene kockice i skuhajte. U međuvremenu višnjama izvadite koštice.
  2. Nakon što ste očistili višnje ili za to vrijeme, ako imate samostojeći mikser, potrebno je aquafabu u koju ste dodali jabučni ocat i sol izraditi mikserom u snijeg.
  3. Kad je batat kuhan, dodajte u njega agavin sirup, vanilin šećer, ulje i zobeno (ili sojino) mlijeko. Dobro usitnite i promiješajte da dobijete glatku teksturu. Možete za to koristiti štapni mikser ili blender, a uz malo više volje moguće je to postići i vilicom.
  4. Brašno i prašak za pecivo promiješajte i/ili prosijajte.
  5. Zatim sjedinite sve tri dobivene komponente kolača na način da najprije lagano pomiješate snijeg aguafabe i pire batata u koji ste prethodno umiješali sve navedeno te nakon toga postepeno dodajte brašno/prašak za pecivo. Miješajte ručno, lagano, dok se sve ne sjedini u kompaktnu smjesu koja bi po teksturi trebala biti dosta gusta.
  6. Kalup u kojem planirate peći namažite uljem i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje.
  7. Ulijte dio smjese i ravnomjerno je rasporedite u kalupu.
  8. Posložite višnje i preko toga opet ostatak smjese i opet višnje. Dio višanja ostavite za u šlag i za na vrh.
  9. Pecite 40 – 45 minuta (vrijeme i visina kolača će dosta varirati ovisno o tome koju veličinu kalupa koristite) na 180 °C.
  10. Šlag pripremite sukladno naputku i, kad je biskvit ohlađen, prerežite ga i između rasporedite polovicu šlaga i u njega dio višanja, a ostatak po vrhu.
  11. Dodajte listiće matičnjaka.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu