Melasma (hiperpigmentacija lica) – prirodni lijekovi

melazma

Melasma je termin koji se koristi za opisivanje stanja diskoloracije lica, odnosno promjena u boji tena lica. Stanje se obično javlja u žena u dobi od 20 do 50 godina. Melasma je češća u žena s tamnijom puti. Uzrok melasme se ne zna, međutim, povezuje se s izlaganjem suncu, korištenjem oralnih kontraceptiva te trudnoćom.

Jedan od simptoma melasme se definira kao pojava simetrične smeđe ili sive boje na licu. Diskoloracija obično pokriva različite dijelove lica, uključujući obraze, čelo, nos, područje iznad gornje usne i bradu. Rijetko, pojava se može pojaviti i na podlakticama te vratu.

Melasma uglavnom nema značajnijih simptoma osim pojave smeđih mrlja na koži koje zimi postaju nešto svjetlije. Obojena mjesta na koži mogu se ljuskati.

melasma

Što je melasma i zašto se javlja?

Melasma se kod većine žena razvije u trudnoći ili neposredno nakon poroda, no može se javiti i kao posljedica kontracepcije odnosno nadomjesne hormonske terapije. Do razvoja melasme dolazi zbog povišene razine ženskih spolnih hormona.

Melasma se može pojaviti i kao posljedica prejeranog korištenja solarija, točnije prevelikog izlaganja ultraljubičastom zračenju.

Sunce je također jedan od uzročnika melasme, upravo zato što oštećuje pojedine pigmentne stanice koje proizvode pigment u većim količinama. Pigmentne stanice najveće količine pigmenta proizvode upravo ljeti kada je UV zračenje najjače.

Prilikom razvoja melasme određenu ulogu imaju krvne žile. Kada se pigmentacija ukloni, na sljepoočnici i čelu ispod površine zaostaju krvne žile. Koža potiče razvoj krvnih žila i stanjuje kožu, stoga se krvne žile vide jače.

Melasma može zahvatiti cijelo lice, a pogotovo mjesta koja su najizloženija suncu: čelo, sljepoočnice, dio obraza ispod očiju i područje iznad usana. Za velik broj žena melasma predstavlja estetski problem jer odaje izgled nečistog lica. U vrlo malom postotku melasma se može javiti i kod muškaraca.

Razlikujemo tri tipa melasme:

  • Površinska melasma
  • Dubinska melasma
  • Kombinirani oblik melasme

Prilikom određivanja tipa melasme koristi se Wood lampa. Kod površinskog tipa melasme se pigment kako i ime govori nalazi samo u prvom sloju kože, dok se kod dubinskog tipa nalazi samo na srednjem sloju kože. Kod kombiniranog tipa melasme, pigment se nalazi u oba sloja kože.

melasma

Liječenje i prirodni tretmani za hiperpigmentaciju

Melasma je kroničan poremećaj hiperpigmentacije koji uvelike utječe na psihološko stanje pacijenta. Većini pacijentica, melasma predstavlja ogroman estetski problem zbog čega se ujedno javlja i niz problema koji su vezani uz samopouzdanje.

Liječenje melasme je dugotrajno, može trajati od tri do šest mjeseci, a često se događa da se liječenjem ne postiže očekivani rezultat. Najteže, odnosno najveći izazov je uništavanje melanosoma, točnije stanica koje proizvode pigment.

Uništavanje melanosoma može dovesti do upale koja može pogoršati melazmu. Kako bi se stanje koliko toliko poboljšalo potrebna je dobra suradnja između liječnika i pacijenta.

Konzervativno liječenje uglavnom se vrši kemijskim pilinzima koji sprječavaju nastajanje melanosoma. U liječenju se koriste i topikalni preparati koji u biti služe za ”izbjeljivanje kože”. Nakon pet do sedam dana mogu se uočiti prvi rezultati. Tijekom liječenja pacijentice se obično žale na suhoću kože, osjećaj peckanja i popratno crvenilo.

Liječenje melazme uključuje liječničku intervenciju. No, dakako, hiperpigmentacija se može učinkovito liječiti pomoću prirodnih metoda. Primjenom jabučnog octa, ulja marelice, unošenjem beta karotena – moguće je eliminirati melasmu, kao i druge probleme kože, poput suhoće i pucanja. Održavanje uravnotežene prehrane i njega kože također pomažu u eliminiranju melasme.

Svoju prehranu trebate obogatiti namirnicama kao što su: lubenica, marelice, maline, borovnice, grožđe, kupine, jagode, višnje, mrkva, špinat, brokula, rajčica itd. Integralne žitarice također mogu pomoći kod melasme, jednako kao i konzumacija hladno prešanih, nerafiniranih, biljnih ulja poput ulja noćurka i lanenog ulja.

Kako biste se zaštitili od melasme potrebno je tijekom ljeta koristiti kreme sa zaštitnim faktorom te šešir koji će vam zaštiti lice od direktne izloženosti suncu.

melasma pigmentacija

Jabučni ocat

Jabučni ocat pomaže u uravnoteženju pH kože. Nanosi se izravno na kožu te se uzima oralno, a pomaže u uklanjanju mrlja na koži. Osim toga, jabučni ocat uklanja toksine i osvježava kožu.

Ulje koštica marelica

Hladno prešano ulje od sušenih sjemenki marelica je prirodno ulje, svijetle boje koje je bogato masnim kiselinama, vitaminima A, C i E. Kada se nanosi na kožu ulje ju hrani te uklanja upale, djeluje smirujuće i iscjeljujuće na melazmu.

Beta karoten

Član obitelji karotenoida, beta karoten je snažan antioksidant. Spoj također sadrži iznimno visoku razinu vitamina.

Ove dvije osobine u kombinaciji ga čine učinkovitim za liječenje diskoloracije povezane s melazmom. Također, kada se primjenjuje lokalno, ublažava upale kože, a naziva ju se i “trudnička maska“. Lokalna primjena prirodnih sastojaka, pa čak i dodataka prehrani, uvelike može pomoći u liječenju melasme.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.18 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: melasma prirodni lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu