Ideje za ručak preko tjedna: Možete ga ponijeti na posao! Evo jednostavnih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Za fini i jednostavni ručak zaista ne treba puno vremena. Puno si možete olakšati tako da unaprijed pripremite npr. mješavinu začina, oprano i narezano povrće, kuhana jaja u ljusci i sl.
Tu su i neki gotovi prehrambeni proizvodi koji se mogu uklopiti u zdravu prehranu, poput integralnih tortilja, smrznute mješavine povrća i žitarica i sl.
Ideje za ručak preko tjedna
U nastavku donosimo ideje za ručak preko tjedna.
Ručak za dva dana
Spoj bijelog mesa, povrća i hranjive žitarice, tj. pseudožitarice poput kvinoje čini obrok kompletnim i uravnoteženim. Napravite duple porcije i pohranite u hladnjaku pa vam ovaj obrok može biti ručak za dva dana.
Sastojci:
- 500 g puretine (narezane na trakice)
- 1 šalica kvinoje
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti, a zatim dodajte puretinu i dinstajte dok ne posmeđi.
- Potom dodajte mrkvu i papriku te dinstajte još koju minutu.
- Umiješajte kvinoju i prelijte povrtnim temeljcem te začinite.
- Poklopite lonac ili tavu te ostavite da se jelo kuha oko 15 minuta dok se ne upije tekućina.
- Poslužite, po želji, uz zdjelicu svježe salate.
Vege bolonjeze
Ako volite bolonjeze, a želite malu pauzu od mesa ili ste vegetarijanac ili vegan, evo ukusnog vege ručka.
Sastojci:
- 200 g dimljenog tofua
- 200 g integralnih špageta ili špageta od leće
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 mrkva (naribana)
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 400 g umaka od rajčice
- pola čajne žličice suhog bosiljka
- pola čajne žličice origana
- 1 jušna žlica parmezana ili prehrambenog kvasca (veganski)
- crni papar
- sol
- nekoliko listića svježeg bosiljka.
Priprema
- Špagete skuhajte prema uputama, potom ih ocijedite i ostavite sa strane.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Dimljeni tofu narežite ili izblendajte na komadiće u blenderu pa ga dodajte luku i češnjaku te dinstajte da se malo preprži.
- Zatim ubacite mrkvu i papriku te dinstajte još koju minutu dok povrće ne omekša.
- Dodajte umak od rajčice i sve začine osim svježeg bosiljka te pustite da se krčka nekoliko minuta.
- Potom umiješajte skuhane špagete, posipajte parmezanom ili prehrambenim kvascem te poslužite uz nekoliko listića svježeg bosiljka.
Pročitajte članak “Veganski recepti za početnike: Nutricionistica otkriva kako složiti uravnotežene obroke“.
Tjestenina s lososom i špinatom
Za ljubitelje mediteranske kuhinje i ribe tu je tjestenina s lososom i špinatom. Iako losos i špinat rado jedemo u kombinaciji s jajima i tostom, ostavit ćemo taj recept za doručak ili večeru.
Sastojci:
- 2 fileta lososa
- 200 g integralne tjestenine
- 200 g svježeg špinata
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- pola čajne žličice suhog bosiljka
- 1/4 čajne žličice suhog peršina
- 1/4 čajne žličice suhog origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, potom je ocijedite i ostavite sa strane.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte špinat i začinite ga svim začinima.
- Kad je špinat gotov, ostavite ga poklopljenog sa strane.
- Potom u tavi pecite filete lososa sa svake strane nekoliko minuta, dok ne posmeđe.
- Dodajte lososu špinat i tjesteninu te pomiješajte.
- Dodajte limunov sok i po želji posipajte parmezanom.
Pire od cvjetače s piletinom
Za one koji žele probati nešto novo ili drugačije, a da se ne radi o složenom jelu, evo ideje. Umjesto klasičnog pirea od krumpira, napravite pire od cvjetače i poslužite ga uz pečenu piletinu s grilanim povrćem.
Sastojci za pire od cvjetače:
- 1 glavica cvjetače (oprane i narezane)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslaca
- 1/4 šalice običnog mlijeka ili biljnog napitka
- crni papar
- sol.
Ostali sastojci za grill tavu:
- 2 pileća filea (narezana na trakice)
- 1 tikvica (narezana na kolutove)
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1/4 glavice kupusa (narezana na trakice)
- 200 g šampinjona (narezanih na ploške)
- 1 crveni luk (narezan na polumjesece)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Cvjetaču kuhajte tako da je prekrivena vodom, dok ne omekša, oko 15 minuta.
- Kad je kuhana, ocijedite je i izblendajte.
- U loncu zagrijte maslac, a potom dinstajte češnjak.
- Dodajte cvjetaču, posolite i popaprite.
- Vratite smjesu u blender, blendajte i po potrebi dodajte mlijeko ili biljni napitak.
- Zatim spremite grilanu piletinu i povrće.
- U zdjelici pripremite marinadu za piletinu tako da pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar.
- Marinirajte piletinu napravljenom smjesom, a za to vrijeme pripremite povrće.
- Na grill tavi pecite povrće oko sedam minuta dok ne omekša te začinite po želji.
- Izvadite povrće pa na istoj tavi pecite piletinu dok ne posmeđi.
- Kad je piletina pečena, vratite povrće na tavu s piletinom i pomiješajte.
- Poslužite piletinu s povrćem uz pire od cvjetače.
Brza jela za ručak
Gore navedeni recepti ipak zahtijevaju malo više pripreme jer uključuju pečenje ili dinstanje, no uvijek možete napraviti duple porcije.
Brze i jednostavne tortilje
Za one radne dane kad imate minimum vremena za spremanje ručka spas su tortilje.
Sastojci:
- 4 komada integralnih tortilja
- 1 šalica graha iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- 1 šalica svježe mozzarelle (narezane)
- 3 jušne žlice sjeckane paprike
- pola šalice ribanog kupusa
- zeleno lisnato povrće po izboru (rikola, matovilac, zelena salata).
Sastojci za umak:
- 1 avokado (zgnječen)
- 1/4 šalice grčkog jogurta
- sok jednog limuna
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Najprije napravite umak za tortilje tako da zgnječite avokado i pomiješate ga s preostalim sastojcima za umak.
- U zdjeli pomiješajte grah, povrće i mozzarellu te začinite.
- Tortilje zagrijte na tavi, a nakon toga ih punite prethodno napravljenom mješavinom od povrća i mozzarelle te dodajte umak i zarolajte.
Salata za ručak
Još jedan fini i jednostavni ručak su razne salate. Dodajte razno povrće koje ne zahtijeva termičku obradu, također proteine koje možete odmah konzumirati, poput tune, te mahunarke iz konzerve.
Sastojci:
- 1 konzerva tune iz salamure (ocijeđena)
- 1 šalica slanutka iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- pola zelene paprike (nasjeckane)
- pola crvene paprike (nasjeckane)
- pola šalice rikole
- pola šalice baby špinata
- pola šalice kukuruza iz konzerve
- 1 jušna žlica suncokretovih sjemenki
- crni papar
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- sol.
Sastojci za umak:
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- 1 režanj češnjaka
- 1 čajna žličica meda
- crni papar
- sol.
Priprema
- Najprije napravite umak tako da pomiješajte sve sastojke u zdjelici i ostavite sa strane.
- Potom u zdjeli pomiješajte povrće, tunu, slanutak i peršin te začinite.
- Umiješajte umak i na kraju posipajte suncokretovim sjemenkama.
Pročitajte i ove članke:
- Jednostavni recepti za ručak: Nemamo vremena, a dostava je skupa! Zato donosimo ideje za ručak preko tjedna uz koje štedite vrijeme i novac
- Što zdravo jesti na poslu? Nutricionistica donosi 10 prijedloga za jednostavne, uravnotežene i ukusne recepte za gablec
- Lako se i brzo pripremaju: Pet recepata za ručak koji su savršeni za posao.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja