Čime puniti tortilje? Nutricionistica donosi 4 recepta za inspiraciju kod slaganja kompletnog obroka

Čime puniti tortilje

Tortilje su sastavni dio meksičke kuhinje, ali popularizirale su se van granica Meksika i postale dio uobičajene prehrane brojnih Europljana i dr. Vrlo su praktične i jednostavne, izvor su ugljikohidrata, a svaki put možete napraviti nešto drugačije s njima. 

Tortilje su odličan izbor za ručak ili večeru, ali i doručak kad ste u žurbi jer ih možete puniti raznim lisnatim povrćem poput matovilca, dodati koju jušnu žlicu kukuruza iz konzerve, tunu iz konzerve, malo crnog papra i imate kompletan obrok. 

Samim time, tortilja je stvorena za dane kad “čistite” hladnjak i rješavate se otvorene konzerve graha, otvorenog humusa i sl.

U tortilju možete staviti gotovo sve.

Tortilja može biti mesna, vegetarijanska, veganska, pikantna – možete se igrati recepturom kako god želite. 

Ako nemate vremena peći tortilje, možete lako nabaviti pšenične, integralne, kukuruzne, bezglutenske, velike i male. Kod kuće ih možete napraviti samo od jednog sastojka ili pak kombinirati razna vrsta brašna za proteinsku, klasičnu ili nutritivno bogatiju tortilju. 

Pročitajte članak “Tortilje od leće: Viralni hit od samo jednog sastojka! Evo kako napraviti tortilje od crvene leće i čime ih puniti“.

U nastavku saznajte čime puniti tortilje.

Čime puniti tortilje?

Donosimo nekoliko ideja za nadjev, odnosno punjenje za tortilje. Kako je tortilja već izbor ugljikohidrata, a ovisno o sastavu, može biti izvor složenih ugljikohidrata, preostaje je puniti proteinima, povrćem, zdravim mastima, začinima i omiljenim umakom ili namazom

Tortilja s jajima
FOTO: Shutterstock

Punjenje s jajima

Za početak donosimo recept za punjenje s jajima za cijelu obitelj. Sve sastojke već imate u hladnjaku, a tu je i recept za ukusan, brz i jednostavan umak. Dobar tek!

Sastojci:
  • 4 velike tortilje
  • 6 jaja
  • 1 zelena paprika (narezana na trakice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 luk (narezan na kolutove)
  • 1 rajčica (sjeckana na kockice)
  • 1 šalica svježeg špinata (sjeckanog)
  • crni papar
  • sol.
Sastojci za umak:
Priprema 
  1. Najprije pomiješajte sve sastojke za umak i ostavite sa strane.
  2. Na tavi dinstajte luk pa dodajte paprike
  3. Kad je povrće omekšalo, dodajte rajčicu i špinat te dinstajte dok špinat ne uvene. 
  4. U zdjelici umutite šest jaja pa prelijte preko povrća, a potom posolite i popaprite. 
  5. Tortilje zagrijte na tavi, a potom svaku punite s jajima s povrćem, a preko toga dodajte umak
  6. Zarolajte i poslužite ili tortilju narežite na mini tortilje. 
Tortilje s mesom
FOTO: Shutterstock

Tortilje s mesom

Ako vam tortilje nisu tortilje bez mesa, onda je ovo recept za vas. I dalje se držimo unosa vlakana i dodajemo povrće. Za ravnotežu zasićenih i nezasićenih masti dodajemo ukusan umak na bazi avokada

Sastojci za punjenje:
  • 1 komad pilećih prsa (kuhan i narezan na trakice)
  • 1 zelena paprika (narezana na trakice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 luk (narezan na kolutove)
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica crnog graha
  • 1 šalica svježe sjeckanog kelja
  • 2 rajčice (narezane na kockice)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • sol
  • papar
Sastojci za umak:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak pa nakon koje minute dodajte pileće trakice te dinstajte dok ne posmeđe. 
  2. Dodajte paprike, grah, kukuruz, rajčice i kelj. Dinstajte dok povrće me omekša, pa dodajte sol i papar. 
  3. Za pripremu umaka u blenderu izblendajte sve sastojke. 
  4. Nakon što ste zagrijali tortilje, dodajte nadjev i umak te zarolajte
Vegansko punjenje tortilje
FOTO: Shutterstock

Vegansko punjenje tortilje

Čime puniti tortilje, a da nisu meso i jaja? Nakon jaja i piletine vrijeme je da predložimo i recept za vegansko punjenje tortilje. Ovaj obrok mogu jesti i svejedi da ponekad odmore od mesa i prošire raspon namirnica. 

Sastojci:
Sastojci za tahini umak:
Priprema
  1. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte kockice tofua i popržite ga dok ne dobije boju. 
  2. Potom dodajte sojin umak, češnjak i povrće te dinstajte dok povrće ne omekša. Začinite.
  3. U zdjelici sjedinite sve sastojke za umak.
  4. Punite tortilje nadjevom od tofua i povrća, potom dodajte tahini umak te zarolajte

Pročitajte članak “Zapečene tortilje na veganski: Recept za slasne kukuruzne smotuljke kojima pravi ‘šmek’ daje kremasti preljev“.

Pikantna tortilja
FOTO: Shutterstock

Pikantno punjenje

Što bi bile tortilje, a da ne ponudimo i jedan recept s meksičkim okusima, odnosno jednu finu zasitnu i pikantnu tortilju?

Sastojci:
  • 500 g mljevene junetine
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 luk (narezan na kolutove)
  • 1 zelena paprika (narezana na trakice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 jalapeno paprika (sitno nasjeckana)
  • 1 konzerva crnog graha (ispranog)
  • 1 konzerva kukuruza
  • 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
  • 1 čajna žličica kumina
  • sol
  • papar.
Sastojci za umak:
  • 3 rajčice (oguljene i narezane)
  • 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 crvena čili paprika
  • 1/4 šalice korijandera (sjeckanog)
  • sok jedne limete
  • papar
  • sol.
Priprema
  1. Na srednje jakoj vatri dinstajte meso dok ne dobije boju. Potom dodajte luk i češnjak i dinstajte dok ne omekšaju. 
  2. Dodajte povrće i začine te dinstajte dok povrće ne omekša.
  3. U blender dodajte sve sastojke za umak i izblendajte
  4. Nakon što ste zagrijali tortilje, punite ih nadjevom od mesa i povrća, dodajte umak i zarolajte. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.25 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu