Punjenje za tortilje

Punjenje za tortilje

Nedavno sam naišla na predivan veliki lima grah, no nije bio bijeli kakvog obično ima za kupiti svuda, već šareni. Znatiželjna kakva jesam, kad je hrana u pitanju, odmah sam se dala u istraživanje da naučim što više o njemu.

Baš kao i bijeli lima grah, oblikom je izuzetno velik i plosnat i okus mu je izrazito putrast, slatkast i malo podsjeća na kuhane kestene, a opna mekana. Nije ga uopće potrebno namakati, a kuhan je za manje od jednog sata i nakon kuhanja zadržava lijepu kompaktnu formu.

Šareni lima grah
Foto: Mare

Toliko je velik da najčešće u mahunama budu samo dva graha, do maksimalno četiri, što je rjeđi slučaj. Službenog imena Phaseolus lunatus na tržištu je poznat je pod nazivima christmas (božićni) lima grah, madagascar bean i butter bean i jako je zahvalan za uzgoj jer izrazito dobro podnosi sušu, a bere se do prvog jačeg mraza, dakle sezona mu je jesen/zima.

Sto grama tog graha sadrži 24,5 g proteina, 47,7 g ugljikohidrata, 2 g masti i 13,3 g vlakana. Odličan je za juhe, variva, curryje i chillije, a ja sam ga odlučila koristiti za gusto, kremasto, ali i onako pravo zimsko punjenje za tortilje. Ako ne možete nabaviti baš taj grah, slobodno ga zamijenite bijelim lima grahom. Vjerojatno će boja jela sveukupno biti nešto svjetlija, no tekstura i okus su jako slični.

Također, ako želite sami napraviti svoje tortilje, a svakako bi vam to sugerirala jer osim što ćete značajno uštedjeti novac nećete baš potrošiti puno vremena, ovdje možete naći nekoliko načina. Usporedbe radi, manje vremena vam treba za zamijesiti i ispeći tortilje nego recimo palačinke, tako da dok se grah i ostali sastojci krčkaju imate i više nego dovoljno vremena da napravite svoje tortilje. 

Domaće tortilje
Foto: Mare

Ja sam radila upravo po uputama iz sugeriranog teksta, po receptu za tortilje od kukuruznog brašna, samo sam dio glatkog pšeničnog zamijenila s pirovim brašnom i umjesto 16 manjih, napravila 8 većih tortilja. Kod valjanja tijesta, prethodno formirajte loptice i između dva papira za pečenje razvaljajte krug ili koristite težu dasku za rezanje ili najdeblju veliku knjižurinu kao uteg pa spljoštite, baš kao da imate prešu za tortilje. Tortilje pečete na ugrijanoj tavi, bez masnoće, a držite pokrivene krpom da omekšaju.

Tortilje od privog i kukuruznog brašnav
Foto: Mare

Sastojci za 6 velikih tortilja

Napomena: grah će se kuhati nešto manje od sat vremena, pa ukoliko želite koristiti prethodno namočeni slanutak, a ne onaj iz konzerve već kuhani, vodite računa o tome da uskladite vrijeme kuhanja graha i slanutka. Što se dulje slanutak namakao to se kraće kuha, detaljnije o tome imate ovdje.

Punjenje za tortilje
Foto: Mare

Za grah/slanutak punjenje:

  • 120 g lima graha (božićni lima grah ili bijeli ),
  • 70 g slanutka (ili prethodno namočenog  ili u konzervi),
  • 500 ml umaka od rajčice ( želite li više teksture, slobodno koristite s komadićima),
  • 1 paprika,
  • 1 luk,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 1 žlica koncentrata rajčice,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • sol, papar i mješavina začina za tortilje, chilli ili harissa začini i
  • voda ili povrtni temeljac po potrebi.

Ostalo:

  • 150 g dimljenog sejtana ili dimljenog tofua,
  • smjesa za pohanje (par žlica brašna, mineralne vode ili pive, sol, papar i krušne mrvice ili zdrobljeni cornflakes ili neka po vašoj želji),
  • 1 naribana mrkva,
  • 2 žlice naribane ukiseljene repe,
  • pikantne papričice ili feferoni,
  • 200 g kukuruza šećerca u zrnu ili mali klipići konzervirani,
  • nekoliko manjih listova kelja ili salate po vašem izboru.
Punjenje za tortilje
Foto: Mare

Priprema

  1. Grah stavite kuhati u posoljenu vodu bez prethodnog namakanja, a koristite li namočeni slanutak, slobodno ga možete kuhati zajedno s grahom.
  2. Luk, češnjak i papriku izrežite i nasjeckajte na male komade, kao za variva ili umake te lagano posolite i dinstajte desetak minuta na maslinovom ulju. Po potrebi podlijte vodom ili temeljcem.
  3. Dodajte žlicu koncentrata od rajčice, promiješajte i ulijte umak od rajčice (pasirani ili s komadićima, kako vam draže). Možete ostaviti da se na laganoj vatri sve krčka (ako je grah brzo gotov) ili ugasite dok grah i slanutak, ako ne koristite iz konzerve, ne skuhaju.
  4. Kad je grah skuhan, procijedite i dodajte zajedno sa slanutkom u umak od rajčica. Dobro sve promiješajte i začinite sukladno vašem guštu. Ostavite na laganoj vatri 5 do 8 minuta da se okusi povežu, a po potrebi dolijte malo vode ili temeljca. Gustoća varira ovisno o umaku od rajčica, ali vodite računa o tome da sveukupni rezultat mora biti gusta smjesa jer ćete njome puniti tortilje.
  5. Sejtan ili tofu izrežite na prutiće i pohajte. Ostalo povrće (naribanu mrkvu, repu, papričice i kukuruz) promiješajte, a listove kelja ili salate operite.
  6. Slažite vaše smotuljke tako da da na ugrijanu tortilju stavite list zelenjave, zatim umak od graha, pohance i svježe povrće te pažljivo zamotajte.

Napomena:

  • Ja sam koristila kuhani kukuruz s klasja koji sam tako zaledila još ljetos, da vas ne buni prikaz s fotografije.
  • U neke tortilje sam stavljala listove kelja, a u neke salatu, sukladno željama, no čak i listove kelja sam ostavila svježe jer su bili mladi i mekani, a u kombinaciji s toplim nadjevom za tortilje oni još više omekšaju. Dakle nije ih potrebno termički obraditi, samo skinite tvrdi dio stabljike.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu