Zapečene tortilje na veganski: Recept za slasne kukuruzne smotuljke kojima pravi “šmek” daje kremasti preljev
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Još nisam upoznala nekog tko ne voli tortilje. Ti slasni smotuljci, na koji god način ih spremali, uvijek izazovu oduševljenje. Ovaj sam se put odlučila za zapečenu verziju, a kako bi bilo malo drukčije, koristila sam one najmanje kukuruzne tortilje i punila ih kao tacose, tako da sve lijepo viri van. Odlučila sam se za tu varijantu zbog slasnog kremastog preljeva koji je tako fino “sjeo” na i oko njih, pa je onaj zapečeni “šmek” bio potpun.
Što se začina tiče, koristila sam achiote pastu, o njoj sam vam već pisala u sklopu recepta za burritose, no bilo koja mješavina meksičkih začina sasvim će fino obogatiti okus.
Pa prionimo.
Opći sastojci:
- 10 manjih kukuruznih tortilja
- svježi začini po želji.
Sastojci za nadjev:
- 1 luk
- 5 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 200 g veganskog bolonjez umaka (za bržu verziju možete koristiti prethodno namočene sojine ljuspice)
- 200 g crvenog/ljubičastog graha (prethodno kuhan ili iz konzerve)
- pola tikvice
- 140 g kukuruza (iz konzerve ili prethodno kuhanog)
- 2 jušne žlice umaka od rajčice
- 1 paprika roga
- meksička mješavina začina ili achiote pasta
- sol i papar
- pikantne papričice po želji.
Sastojci za preljev:
- 50 g svježeg tofua
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca
- 20 g namočenih indijskih oraščića
- 250 ml povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica soka od limete
- pola jušne žlice jabučnog octa
- 20 g veganskog topljivog sira.
Priprema
- Pripremite nadjev tako da najprije dinstate kratko luk, tek toliko da uvene, dodate mu češnjak i sve preostale sastojke, uključujući prethodno pripremljeni veganski bolonjez. Kratko promiješajte i začinite po želji. Vodite računa da će se to povrće još zapeći, pa tikvicu slobodno narežite na deblje komade. Ako nemate volje ili vremena za pripremu tog bolonjeza, možete koristiti sojine ljuspice koje, nakon što su namočene i ocijeđene, pripremate uz povrće kao da je bolonjez. Trebat će vam onda više luka, umaka od rajčice i začina da dobijete bogati nadjev.
- Preljev za tortilje pripremite tako da sve sastojke osim sira pomiješate u procesoru za hranu ili blenderu. Kada ste dobili gustu bijelu kremu, u nju umiješajte naribani veganski sir.
- Tortilje punite nadjevom i posložite u lim za pečenje te prelijte preljevom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C dok se ne zapeče. Vrijeme može varirati zbog gustoće preljeva, a na nju utječu i vrsta veganskog sira i tofu itd. Okvirno između 15 i 25 minuta, maksimalno.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: