Burritosi – šareni veganski smotuljci puni okusa

burittosi - tofu

Tradicionalno meksičko jelo u kojem tortilja obavija nadjev pa sve zajedno nalikuje na debeli, slasni smotuljak. Praktično za ponijeti sa sobom i pojesti s nogu, a meni se pokazalo i kao izvrsna varijanta za u ruksak kad planinarim, praktičnije i ukusnije od sendviča.

Volim u burritosima osjetiti klasični meksički štih, što kroz grah, papriku ili kukuruz, a posebice kroz začine. Mislim da nikada nisam napravila dvaput isti nadjev za burrito. Nekad smislim na licu mjesta ovisno o tome što mi se nalazi u frižideru i na policama, a nekad baš pedantno unaprijed.

Prošli tjedan otkrila sam achiote pastu i dogodila se ljubav. Odmah, na prvu.

Achiote, poznate i kao annatto sjemenke koriste se u meksičkoj i karipskoj kuhinji, ali i diljem svijeta kao bojilo za razne proizvode.

Foto: Mare – Achiote pasta

Sjemenke se melju u prah i kao takve koriste se kao začin. Kod nas je lakše pronaći prah i sjemenke nego već gotovu pastu, ali želite li sami napraviti achiote pastu trebat će vam još nekoliko sastojaka, par minuta i blender.

Što se sastojaka tiče ima raznih varijacija, ali baza su achiote/annatto sjemenke, a od ostalih sastojaka tu su još sjemenke kima, korijandera, klinčić, papar, češnjak, sok i korica od limuna, limete i naranče, bijeli ocat, pikantne papričice i tequila.

Tekstura te paste je slična glini, a okus i miris su teško opisivi jer se niti jedan od sastojaka ne raspoznaje sam po sebi, ali svi zajedno daju tu neku posebnu aromu. Pokušajte zamisliti cvjetni, kiselkasto citrusni miris s izraženim dimljenim štihom i pomalo zemljasti, pikantni okus. Komplicirano, je l’ tako? 

Količina potrebna da se neko jelo začini je zaista malena, a osim okusa, boje i mirisa, ono jelu daje i finu kremoznost.
Zbog svega navedenog achiote pasta pokazala se idealnom za moj nadjev od tofua, graha, luka i paprike.

Tortilje možete kupiti, ali i pripremiti sami po ovom receptu. Recept je jako jednostavan, brz i sve sastojke najčešće već imate kod kuće.

burritosi
Foto: Mare

Za 4 burritosa trebat će vam:

Za nadjev:

  • 200 g dimljenog tofua,
  • 1 ljubičasti luk,
  • 1 rog paprika,
  • 230 g ocijeđenog graha iz konzerve,
  • 1 grumen veličine lješnjaka achiote paste,
  • 4 žlice maslinovog ulja,
  • 2 dcl vruće vode,
  • 1 dcl pasirane rajčice,
  • sol,
  • 100 g basmati riže.

Za serviranje: 

4 tortilje

  • 1/4 glavice ljubičastog kupusa,
  • 1 šaka matovilca,
  • 4 rotkvice,
  • 4 žlice veganske majoneze,
  • 4 kriške rajčice.

Priprema:

  1. Rižu stavimo da se kuha u slanoj vodi, a u posebnu posudu dodamo luk, papriku i tofu izrezane na kockice ili rezance, posolimo te 10 do 12 minuta pržimo na maslinovom ulju. Po potrebi dodajemo malo vode.
  2. Rižu ocijedimo i stavimo sa strane, a u nadjev dodamo ocijeđeni grah, pasiranu rajčicu i grumen achiote paste prethodno rastopljen u 2 dcl vruće vode. Na srednje jakoj vatri kuhamo desetak minuta dok veći dio vode ne ispari, a nadjev postane lijepo gust i kremast.
  3. Kupus, rotkvicu i rajčicu narežemo na tanke šnitice i slažemo burritose tako da najprije tortilju ugrijemo na tavi, zatim stavimo na nju matovilac, pa kupus, rižu, nadjev, majonezu i krišku rajčice i rotkvice. Zamotamo i poslužimo odmah. Želite li sačuvati za kasnije ili drugi dan, burritos umotajte čvrsto u prozirnu ili aluminijsku foliju i pohranite u frižider.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   8

Foto: Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Burritosi – šareni veganski smotuljci puni okusa

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Ovo super izgleda..vrlo slično jelo i slična priprema..pripremila mi je od bratića žena koja je inače meksikanka..i čak imamo ovu Achiote pastu..crvena je super..postoji i crna pasta koja meni nije draga 😆..ali jelo kao jelo JAKO fino.
    Big like za izgled jela!