Lagani ljetni ručak: Kad je vruće, trebamo brze obroke koji ne opterećuju probavu i ne umaraju! Evo recepata za brza ljetna jela

Lagani ljetni ručak

Ono što želimo jesti tijekom sparnih i vrućih dana jest nešto lagano, hranjivo i brzo gotovo. Lagani ljetni ručak koji ne opterećuje probavu i ne umara nas jedino je na što pristajemo kada je u pitanju priprema obroka tijekom ljetnih mjeseci. 

Brzi ručak za 15 minuta na terasi ili balkonu, za ponijeti na plažu ili pak na posao spremite od sezonskih namirnica, odnosno od svježeg povrća bogatog vodom, vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima

Zdravi ljetni recepti trebaju biti brzi, lagani, jednostavni i napravljeni od namirnica dostupnih svima. Najbolji izbor za brza ljetna jela su salate na 100 načina – sa sirom, slanutkom, tikvicama ili pak tofuom.  

Važno je i da je obrok izbalansiran, kalorijski umjeren, ali i da sadrži razne skupine namirnica.

Lagani ljetni ručak – recepti 

Jedna namirnica može iznjedriti ideje za lagani ljetni ručak na više načina. Samo trebate biti kreativni i iskoristiti namirnice koje već imate. 

Lagani ljetni ručak - recepti
FOTO: Shutterstock

Salata sa slanutkom i feta sirom

Prvi je na redu recept za jednu pravu ljetnu salatu.

Sastojci:
Priprema
  1. Operite rajčice, rikolu i krastavac, narežite ih i pomiješajte u zdjeli.
  2. Feta sir narežite na kockice i dodajte povrću, a slanutak isperite pod vodom i dodajte siru i povrću. 
  3. Dodajte vegansku majonezu i pomiješajte. 
  4. Začinite salatu začinima, soli i sokom od limuna. 
  5. Salatu možete poslužiti uz šnitu tostiranog kruha s maslinovim uljem i češnjakom. 
Lagani ljetni ručak s tikvicama
FOTO: Shutterstock

Lagani ljetni ručak s tikvicama 

Tikvice su univerzalna namirnica pomalo neutralnog okusa i s malo kalorija. Grilane tikvice, tikvice kao špageti i punjene tikvice samo su neki od načina kako pripremiti ovo povrće. Evo naše ideje.

Sastojci:
  • 2 tikvice (narezane na kockice)
  • 3 klipa kukuruza
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 čajne žličice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica maslaca
  • pola šalice slatkog luka (nasjeckanog) 
  • 1/4 čajne žličice sušenog origana
  • 1/4 šalice grubo nasjeckanog svježeg bosiljka
  • sol
  • papar
  • sok limete ili limuna.
Priprema
  1. Zagrijte roštilj ili gril tavu. Klipove kukuruza premažite maslinovim uljem, popaprite i posolite. Pecite oko 12 minuta uz povremeno okretanje. 
  2. Na tavi zagrijte jednu čajnu žličicu maslinovog ulja i maslaca, dodajte češnjak pa luk te dinstajte dok ne postane proziran.
  3. Dodajte tikvice i origano te dinstajte oko četiri minute, zatim dodajte sok limete ili limuna i ostavite da malo odstoji. 
  4. Tikvicama dodajte kukuruz i bosiljak. 
  5. Kako biste lagani ljetni ručak s tikvicama obogatili proteinima, dodajte konzervu tune iz salamure, gambere ili kuhana jaja. 
Lagani ručak za želudac
FOTO: Shutterstock

Proso s povrćem i mozzarellom

Ljeti odaberite lagani ručak za želudac, a to ćete postići tako da izbjegavate ljute začine poput čilija. Dodajte blage mediteranske začine i birajte svježe sezonsko povrće uz lagane žitarice poput pira ili prosa. 

Sastojci:
Priprema
  1. Proso isperite pod vodom i kuhajte oko pet minuta.
  2. Povrće operite, narežite i pomiješajte. 
  3. Dodajte povrću kuhani proso i mozzarellu te začinite začinima i uljem. 

Pročitajte članke:

Brzi i lagani ručak
FOTO: Getty Images

Brzi i lagani ručak u hrskavoj morskoj verziji

Uključite sardine u svoj jelovnik jer su jedna od nutritivno najbogatijih riba, a cjenovno pristupačne. Donosimo recept za lagani ljetni ručak s ovom visokovrijednom ribom.

Sastojci:
  • 1 konzerva sardina u vlastitom soku
  • 5 šnita francuskog ili talijanskog kruha sa sjemenkama
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 rajčica (narezana na kriške) 
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 mali crveni luk (narezan na ploške)
  • 2 čajne žličice kapara
  • sok polovice limuna
  • sol
  • papar
  • listovi svježeg bosiljka
Priprema
  1. Kruh narežite dijagonalno, stavite na lim za pečenje i premažite maslinovim uljem. Pecite u pećnici na 200 °C oko 5 – 7 minuta dok ne porumeni. 
  2. Kad su pečene i ohlađene, u kriške kruha utrljajte češnjak pa dodajte rajčice, luk, sardine i kapare. 
  3. Za kraj dodajte još malo maslinovog ulja i pokapajte limunovim sokom, začinite solju i paprom te ukrasite svježim bosiljkom. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu