Prirodni lijek za žgaravicu: U mjesec dana je iskusi pola populacije! Farmaceut otkriva kako ublažiti simptome kod kuće

Prirodni lijek za žgaravicu

Žgaravica je jedan od čestih simptoma za koje pacijenti u ljekarni traže pomoć, pitajući za prirodni lijek za žgaravicu, lijek za žgaravicu bez recepta, čaj ili savjet. To je žareća bol koja nastaje u prsištu, a dalje se može širiti u vrat, ždrijelo ili lice. Najčešće se javlja 1 – 2 sata nakon jela, a koliko je česta pojava govori statistički podatak kako u mjesec dana pola populacije iskusi žgaravicu.

Osim žareće boli, simptomi žgaravice su kiseli okus u ustima te bol u prsištu koja se pogoršava pri ležanju. Povremena pojava žgaravice nije nužno opasna te je se može kontrolirati promjenom životnih navika ili bezreceptnim preparatima.

Ako se javlja u prosjeku češće od dva puta tjedno, ne prolazi korištenjem bezreceptnih lijekova, praćena je bolnim gutanjem ili znatnim gubitkom težine, tada se svakako treba obratiti liječniku.

Naime, žgaravica je simptom te u slučaju navedenih popratnih tegoba može ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje koje se mora liječiti. Najčešće je riječ o GERB-u (gastro-ezofagealna refluksna bolest), te rjeđe o gastritisu, ulkusnoj bolesti, dispepsiji, žučnim kamencima itd.

Patofiziološki, žgaravica se pojavljuje nakon stimulacije živčanih završetaka (kemoreceptora) koji se nalaze u sluznici jednjaka. Stimulacija se najvjerojatnije događa zbog pretjerano začinjene hrane ili povrata kiselog sadržaja želuca u jednjak. Taj kiseli sadržaj može dovesti do znatnih oštećenja sluznice jednjaka, glasnica, pa i usne šupljine. Pritom se mogu javiti netipični simptomi poput promuklosti, sinusitisa, kroničnog kašlja i sl. Iz tog razloga je važno simptomatski liječiti žgaravicu.

Lijek za žgaravicu
FOTO: Shutterstock

Lijekovi za žgaravicu

Na koji način simptomatski liječiti žgaravicu? Nekoliko je opcija koje nam stoje na raspolaganju. Lijekovi za žgaravicu podrazumijevaju antacide, inhibitore protonske pumpe, antagoniste H2 receptora, sodu bikarbonu itd. Inhibitori protonske pumpe (pantoprazol, omeprazol itd.) dovode do potpunog prestanka lučenja želučane kiseline. Olakšavaju simptome nakon 2 – 3 sata, iako maksimalan učinak postižu tek za 1 – 4 dana. Za žgaravicu je optimalna doza jednom dnevno po 20 mg. Bez kontrole liječnika se smiju koristiti najdulje 14 dana u kontinuitetu, maksimalno četiri puta godišnje. Sve više i češće od toga bi se trebalo konzultirati s liječnikom.

Antagonisti H2 receptora poput ranitidina brže djeluju, već nakon 30 – 45 minuta. Sama duljina trajanja je 6 – 10 sati. Zbog navikavanja i posljedično slabijeg učinka potrebno je izbjegavati svakodnevnu uporabu. U trenutku pisanja ovog članka zbog povlačenja antagonista H2 receptora, trenutno ne postoji bezreceptni oblik navedene skupine lijekova koji se mogu kupiti u ljekarnama u Hrvatskoj. 

Najbrži učinak imaju antacidi. Ove tablete za žgaravicu neutraliziraju želučanu kiselinu. Djeluju kratko, stoga se doza može ponoviti nakon 1 – 2 sata. Ako se koriste tablete, tada ih se treba sisati ili prožvakati, ne gutati cijele. Isto tako, potreban je oprez u slučaju korištenja drugih lijekova s antacidima zbog mogućih interakcija i smanjene apsorpcije. Stoga je preporuka koristiti antacide u razmaku od minimalno dva sata od drugih lijekova.

Soda bikarbona i žgaravica
FOTO: Shutterstock

Soda bikarbona i žgaravica

Jedan od preparata koji se koristi kao lijek za žgaravicu je soda bikarbona. Zašto se koristi soda bikarbona za žgaravicu? Soda bikarbona je po kemijskom sastavu natrij hidrogenkarbonat. Djeluje kao antacid koji u susretu sa želučanom kiselinom (HCl) stvara NaCl, ugljični dikosid i vodu. Na taj način je neutralizira. Postoji u obliku praška ili tableta. Kao i kod antacida, potrebno je napraviti razmak između korištenja sode bikarbone u odnosu na druge lijekove. Također, ne smije se predugo koristiti (maksimalno dva tjedna).

Zbog prisutnog natrija postoji opasnost od hipernatrijemije koja može dovesti do edema, što je potencijalno opasno, posebno kod srčanih bolesnika. Također, postoji mogućnost i nastanka hipokalijemije uz nuspojave respiratornog i središnjeg živčanog sustava.

Svakako se opasnost od nuspojava povećava kod dugog i prekomjernog korištenja.

Kako se kod pacijenata koji koriste sodu bikarbonu stvara navika, pri čemu neprimjereno povećavaju doziranje, ovaj način liječenja žgaravice nije prvi izbor. Svakako se može koristiti, ali u ograničenom vremenskom razdoblju po uputi liječnika ili ljekarnika.

Čaj protiv žgaravice
FOTO: Getty Images

Prirodni lijek za žgaravicu – tinkture, čajevi, alginati

Postoji nekoliko mogućnosti kada su u pitanju prirodni lijekovi za žgaravicu. Određene biljne tinkture mogu pomoći protiv žgaravice. Primjerice, prirodno protiv žgaravice mogu pomoći ekstrakt stolisnika, kurkume ili sladića. Također, od sladića, sljeza, nevena ili stolisnika se može napraviti i čaj protiv žgaravice. Osim navedenih, preporučuje se i čaj od kamilice. Važno je izbjegavati vruće čajeve kako ne bi dodatno iziritirali sam probavni trakt.

Kada je u pitanju žgaravica, prirodni lijek koji ima ogroman potencijal je sladić koji, po svemu sudeći, stimulira procese koji dovode do povećanja mukozne ovojnice. Na taj način štiti organizam od štetnog djelovanja želučane kiseline.

Spomenimo još i preparate bazirane na alginatima. Riječ je o preparatima prirodnog porijekla koji se koriste kod GERB-a i za olakšavanje simptoma žgaravice. Naime, alginati se pri susretu s kiselinom pretvaraju u viskozni gel. Taj gel pluta na površini želučanog sadržaja i stvara fizičku barijeru. Na taj način sprječava povrat (refluks) želučanog sadržaja natrag u jednjak i samim time sprječava nastanak žgaravice. Mogu se koristiti i kod trudnica, što je i naznačeno na većini preparata na hrvatskom tržištu koji se baziraju na alginatima.

Prirodni lijek za žgaravicu u trudnoći
FOTO: Shutterstock

Prirodni lijek za žgaravicu u trudnoći

Posebna je tema koji preparat ili lijek koristiti za žgaravicu u trudnoći. Naime, žgaravica je relativno česta pojava kod trudnica. Najčešće nema ozbiljnijih posljedica, no sami simptomi znaju biti vrlo neugodni. Više je razloga zbog kojih se žgaravica nerijetko javlja u trudnoći. Povećana razina hormona progesterona uzrokuje opuštanje donjeg sfinktera jednjaka, zbog čega je veća vjerojatnost povrata želučane kiseline u jednjak. Isto tako, zbog povećanja maternice dolazi do većeg pritiska na želudac. Sporiji je rad čitavog probavnog sustava kod trudnica, a sve navedeno povećava mogućnost nastanka žgaravice.

Trudnice koje imaju navedene tegobe bi prvenstveno trebale pokušati djelovati s nefarmakološkim mjerama. Izbjegavanje kofeina, alkohola, začinjene hrane i prestanak pušenja su mjere koje bi se morale poduzeti. Također, uzimanje manjih obroka više puta na dan, umjesto uobičajenih obilnijih obroka tri puta dnevno je mjera koja može pomoći. Ako su nakon toga i dalje prisutni simptomi, preparati prvog izbora su alginati.

Nakon toga slijede antacidi. Kod antacida je potreban oprez ako sadrže aluminij ili kalcij. Poželjno je svakako konzultirati se s ljekarnikom pri uporabi ovakvih lijekova, s obzirom na to da najbolje znaju sastav svakog pojedinog preparata na tržištu, a i samim time mogućnost, duljinu primjene i eventualne opasnosti za trudnice. Svakako je potrebno obratiti se liječniku ako nijedna od navedenih mjera ne pomaže.

Što jesti protiv žgaravice
FOTO: Shutterstock

Što jesti protiv žgaravice?

Što izbjegavati, a što jesti protiv žgaravice? Kada je u pitanju prehrana, određene namirnice bi se svakako trebale izbjegavati. Pretjerano začinjena hrana, čokolada, kofein, citrusna voća i rajčice su svakako na popisu namirnica koje bi se trebale izbjegavati. Tu također spadaju brza hrana, prženi krumpirići, čips i druge prerađene grickalice, sir, alkoholna pića, kava, gazirana pića itd.

Ako bi se popisala hrana protiv žgaravice, odnosno namirnice koje blagotvorno djeluju na simptome žgaravice, svakako bi se uključila prehrana bogata vlaknima. Naime, namirnice poput smeđe riže, šparoga ili brokule izazivaju osjećaj sitosti što umanjuje mogućnost za prejedanje koje može uzrokovati žgaravicu. Neke pak namirnice imaju same po sebi višu pH vrijednost pa mogu pomoći pri pojavi žgaravice. Primjer su banana, dinja, komorač i sl. Hrana s visokim sadržajem vode poput lubenice i krastavaca također djeluje blagotvorno kod žgaravice. Spomenimo još i đumbir koji djeluje protuupalno.

Postoji i mišljenje kako je dobro koristiti i mlijeko protiv žgaravice. Međutim, to nije potpuno točno. Iako mlijeko može kratkotrajno djelovati kao pufer i neutralizirati želučanu kiselinu, određeni sastojci u mlijeku mogu pojačati lučenje želučane kiseline. To se posebno odnosni na mliječnu mast. Drugim riječima, mlijeko bez udjela masti se eventualno može koristiti, iako postoje i bolja rješenja. Slično vrijedi kada su u pitanju jogurt i žgaravica, uz napomenu kako je jogurt primarno koristan za sastav crijevne mikrobiote. 

Kako se riješiti žgaravice
FOTO: Shutterstock

Kako se riješiti žgaravice?

Važno je naglasiti kako je kod pojave žgaravice svakako bitno regulirati prehranu. To je najbolji lijek za žgaravicu. Pritom se misli na vrstu obroka, kontrolu težine, a posebno je bitno izbjegavati hranu koja potencira lučenje kiseline. Međutim, teško je očekivati da će samo prehrana ili namirnice nabrojane u ovom članku potpuno izliječiti simptome žgaravice, unatoč njihovom blagotvornom učinku.

U tom smislu ne treba prezati od racionalnog korištenja preparata i lijekova koji imaju dokazan i djelotvoran učinak.

Idealno bi bilo promijeniti životne navike te po potrebi koristiti lijekove koji će ublažavati simptome i spriječiti posljedice neliječene žgaravice.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Khatri, M. (2022). Natural home remedies for heartburn. WebMD.
 2. Heartburn. (2022). Mayo Clinic.
 3. Rutter, P. (2020). Community pharmacy symptoms, diagnosis and treatment. Elsevier: Edinburgh i New York.
 4. Murray, M. T. (2020). Textbook of Natural Medicine. Elsevier: Edinburgh i New York.
 5. Indigestion and heartburn in pregnancy. (2020). NHS.
 6. McRorie, J. W. (2018). Heartburn lifestyle modifications and over-the-counter medications. Nutrition Today, 53(1): 18–25.
 7. Meteerattanapipat, P. i Phupong, V. (2017). Efficacy of alginate-based reflux suppressant and magnesium-aluminium antacid gel for treatment of heartburn in pregnancy: a randomized double-blind controlled trial. Scientific Reports, 20(7): 44830.
 8. Grupa autora. (2017). Priručnik za samoliječenje. Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda: Zagreb.
 9. Francetić, I. i sur. (2015). Farmakoterapijski priručnik. Medicinska naklada: Zagreb.
 10. Phupong, V. i Hanprasertpong, T. (2015). Interventions for heartburn in pregnancy. Cochrane database of systematic review, 19(9).
 11. Pavić, E. i sur. (2008). Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti. Medicus, 17(1): 123–132.
 12. Grupa autora. (2006). Handbook of nonprescription drugs. American pharmacist association: Washington.
 13. Hampson, F. C. i sur. (2005). Alginate rafts and their characterisation. International journal of pharmceutics, 294(1-2): 137–47.
 14. Gupta, E. GERD diet: Foods that help with acid reflux (heartburn). John Hopkin’s medicine.
 15. Sodium bicarbonate. Drugs.com.

Ocijenite članak

1.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu