Žgaravica u trudnoći – uzroci, simptomi, liječenje

trudnica

Većina žena svoju prvu žgaravicu osjete u trudnoći. Iako je žgaravica u trudnoći česta i uglavnom bezazlena, može biti i vrlo neugodna. Žgaravica u trudnoći je uzrokovana hormonalnim i fizičkim promjenama u tijelu.

Žgaravica se u većini slučajeva javlja u odmakloj trudnoći, kako beba zauzima sve više mjesta u trbuhu. To mijenja raspored organa i uzrokuje pritisak na želudac

U nastavku članka pročitajte kako nastaje žgaravica u trudnoći te kako je se riješiti. 

Žgaravica u trudnoći

Tijekom trudnoće proizvodi se hormon progesteron koji opušta mišiće uterusa, ali i ušća jednjaka koje više nije stisnuto kao prije pa želučana kiselina može prodrijeti u jednjak.

Donji sfinkter jednjaka je u trudnoći dosta slabiji nego inače upravo zbog mijenjanja razine hormona estrogena i progesterona. To stanje se popravlja nakon poroda, ali žgaravica u trudnoći zna biti dosta neugodna. 

U kasnijoj fazi trudnoće rastuća beba ispunjava sve više prostora u abdomenu i gura želučane kiseline u jednjak. Kako dijete raste, tako dolazi do preraspodjele unutrašnjih organa. To je važno da se dijete pravilno smjesti i razvija, ali ostavlja povećan pritisak na želudac. 

Žgaravicu će u trudnoći osjetiti 30 do 50 % žena.

Kad se javlja žgaravica u trudnoći?

Većina žena prve simptome žgaravice osjeti u drugoj polovici trudnoće. Iako se simptomi mogu zamijetiti i puno ranije, u prosjeku se javljaju nakon 27. tjedna trudnoće.

Simptomi traju sve do poroda, a nakon poroda se leveli estrogena i progesterona vraćaju u svoje uobičajene vrijednosti. Tada simptomi žgaravice obično prestaju. 

Povećan rizik od razvoja žgaravice ćete imati ako:

 • ste već bili trudni,
 • ako ste u prošloj trudnoći patili od žgaravice,
 • ste u kasnoj fazi trudnoće. 

Kako prepoznati žgaravicu u trudnoći?

Simptomi žgaravice u trudnoći nisu bitno različiti od uobičajenih, iako su razlozi za žgaravicu u trudnoći drukčiji. 

Simptomi žgaravice su:

 • žarenje i bol u prsima koji se pojavljuju nakon objeda, a ponekad i po noći,
 • bol koja se pojačava kod saginjanja i ležanja,
 • osjećaj nadutosti i punoće,
 • mučnina i nagon na povraćanje. 

Više o nadutosti pročitajte ovdje, a više o mučnini nakon jela saznajte ovdje.

Liječničku pomoć trebate zatražiti ako:

 • ne možete zadržati ništa što pojedete,
 • gubite apetit,
 • gubite na težini,
 • imate jake bolove u trbuhu ili u želucu

Vaš će liječnik obaviti kratki fizički pregled u kojem će pokušati ustanoviti radi li se zaista o žgaravici. To bi moglo uključivati lagano pritiskivanje trbuha i prsa, a bitni su i simptomi koje ste iskusili do tada. 

Kako ublažiti žgaravicu?

Što učiniti da žgaravica prođe? Žgaravicu u trudnoći možete ublažiti promjenom prehrane, laganim vježbanjem i promjenom navika. To uključuje:

 • spavanje na lijevom boku kako bi želudac bio u pravilnijem položaju,
 • povišenje jastuka i gornjem dijela tijela tijekom spavanja,
 • izbjegavanje kave, čokolade, pušenja, alkohola, kiselih sokova, citrusa i ljute hrane,
 • konzumaciju više manjih jela i izbjegavanje prejedanja,
 • prestanak konzumacije tekućine nakon zadnjeg večernjeg jela,
 • kretanje nakon jela, a ne spavanje.

Prevencija i liječenje žgaravice kod trudnoće jednako je liječenju žgaravice uzrokovane drugim čimbenicima. Kod upotrebe lijekova trudnice smiju koristiti sve lijekove protiv žgaravice uz napomenu da ti lijekovi ne smiju sadržavati aluminij ili aspirin.

Lijekovi koji se najčešće koriste su antacidi. Ti lijekovi ometaju apsorpciju željeza u tijelu koje je važno za pravilan razvoj djeteta. Iz tog razloga bi liječnik uz antacide mogao prepisati i suplemente željeza. 

Antacidi koji sadrže magnezij se ne bi trebali uzimati netom prije trudova ili poroda jer bi ga mogli značajno usporiti. Mogu se uzimati i lijekovi iz kategorije sulfakrata.

Ti lijekovi štite membranu jednjaka i želuca te tako sprječavaju oštećenja uzrokovana pretjeranim izlučivanjem želučane kiseline.

Prehrana kod žgaravice mora biti takva da smiruje probavni sustav o čemu detaljnije u članku ispod.

Upute o liječenju i ublažavanju žgaravice pronađite ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zgaravica u trudnoci, žgaravica u ranoj trudnoći, kiselina u trudnoci, žgaravica u trudnoći pomoć, soda bikarbona u trudnoci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu