Vodič kroz probavni sustav: Znate li što se događa sa svime što jedete i pijete?

Vodič kroz probavni sustav

Ljudski probavni sustav je čudo biološkog inženjeringa – to je složena mreža organa koji besprijekorno rade na razgradnji hrane i pića koje konzumiramo u hranjive tvari koje naše tijelo može apsorbirati i iskoristiti.

Probava je proces kojim se hrana u probavnom sustavu razgrađuje do oblika prikladnoga za apsorpciju (upijanje) u krvne ili limfne žile crijevnih resica.

U nastavku otkrivamo složenost probavnog sustava, funkcije njegovih različitih organa i proces koji pretvara jednostavan obrok u energiju i gradivne elemente potrebne našem tijelu.

Ljudski probavni sustav
FOTO: Donat

1. Usta – gdje sve počinje

Probava počinje u ustima. Dok žvačemo hranu, pokreće se proces mehaničke probave, razgrađujući velike komade u manje, lakše probavljive. Slina, koja sadrži enzime, poput amilaze, pokreće kemijsku razgradnju ugljikohidrata. Osim enzima, slina se sastoji i od vode te ona vlaži i omekšava svaki zalogaj. Ova mješavina tvori bolus, vlažnu masu koja je spremna krenuti niz probavni trakt.

2. Jednjak – transportna cijev

Jednjak je mišićna cijev koja prenosi bolus iz usta u želudac kroz niz koordiniranih kontrakcija koje se nazivaju peristaltika. Unatoč svojoj naizgled jednostavnoj ulozi, jednjak igra ključnu ulogu u osiguravanju sigurnog prolaska hrane, bez dopuštanja da ona uđe u dušnik.

3. Želudac – daljnja razgradnja

Po dolasku u želudac bolus nailazi na visoko kiselo okruženje koje je osmišljeno za daljnju razgradnju čestica hrane. Želudac miješa svoj sadržaj, stvarajući polutekuću tvar poznatu kao himus. Želučani sokovi, uključujući enzime i klorovodičnu kiselinu, pridonose probavi proteina i drugih hranjivih tvari.

4. Tanko crijevo – središnja apsorpcija

Tanko crijevo je mjesto gdje se odvija većina apsorpcije hranjivih tvari. Podijeljen u tri dijela – dvanaesnik, jejunum i ileum – ovaj dugačak organ koristi razne enzime i žuč iz jetre i žučnog mjehura za razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata.

Unutarnja ovojnica tankog crijeva obložena je sićušnim izbočinama koje se nazivaju resice i mikrovilije, koje značajno povećavaju površinu za apsorpciju hranjivih tvari u krvotok.

Važnost probave za zdravlje cijelog organizma
FOTO: Donat

5. Jetra i žučni mjehur – probavni pogoni

Jetra, često hvaljena kao tvornica tjelesnih kemikalija, proizvodi žuč, tvar ključnu za emulzifikaciju i apsorpciju masti. Žučni mjehur pohranjuje i po potrebi otpušta žuč u tanko crijevo. Zajedno igraju vitalnu ulogu u osiguravanju nesmetanog odvijanja probavnog procesa.

6. Gušterača – tihi heroj

Gušterača je organ s dvostrukom funkcijom – djeluje i kao endokrina i kao egzokrina žlijezda. U probavnom sustavu izlučuje enzime u tanko crijevo za daljnju razgradnju ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Osim toga, gušterača proizvodi inzulin i glukagon, hormone neophodne za regulaciju razine šećera u krvi.

7. Debelo crijevo – dovršavanje procesa

Dok se himus kreće kroz tanko crijevo, neprobavljene čestice hrane i voda ulaze u debelo crijevo. Ovdje se voda i elektroliti apsorbiraju, tvoreći izmet.

U debelom crijevu nalazi se i golema zajednica bakterija poznata kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u fermentaciji, proizvodnji određenih vitamina i pomaganju u završnim fazama probave.

8. Eliminacija

Preostali neprobavljivi materijal tvori izmet, koji se pohranjuje u rektumu dok ne bude spreman za eliminaciju kroz anus. Ovaj proces, poznat kao defekacija, označava kraj probavnog puta.

Važnost probave za zdravlje cijelog organizma

Probava je temeljni proces koji je ključan za cjelokupno zdravlje tijela. Služi kao alat za izvlačenje esencijalnih nutrijenata iz hrane i pića koje konzumiramo, osiguravajući građevne blokove i energiju potrebnu za razne tjelesne funkcije. Važnost probave za cjelokupno zdravlje može se istaknuti kroz nekoliko ključnih aspekata:

  • apsorpcija nutrijenata
  • proizvodnja energije
  • obnavljanje stanica i omogućavanje njihove normalne funkcije
  • podrška imunitetu
  • utjecaj na mentalno zdravlje.
Kako možete prirodno regulirati svoju probavu
FOTO: Donat

Kako možete prirodno regulirati svoju probavu?

Održavanje zdrave probave igra ključnu ulogu u očuvanju općeg fizičkog blagostanja. Usvajanje zdravih životnih navika pridonosi optimalnom funkcioniranju svakog dijela tijela, uključujući probavni sustav.

Stoga vam stručnjaci iz Donata nude 10 savjeta o tome kako na potpuno prirodan način održavati zdravu probavu.

Probudite tijelo

1. Udahnite i izdahnite duboko 20 puta.

Probudite probavu

2. Pijte polako između 0,2 i 0,3 l Donata sobne temperature.

Održavajte ravnotežu

3. Jedite više sezonskog povrća i voća umjesto prerađene hrane i šećera.

4. Odaberite cjelovite žitarice (smeđu rižu, raženi kruh, tjesteninu od cjelovitih žitarica itd.).

5. Žvačite svaki zalogaj hrane najmanje 15 puta.

6. Između obroka pijte vodu ili nezaslađeni čaj.

7. Prije ručka popiti 0,1 l, a prije večere između 0,1 i 0,2 l Donata.

8. Potaknite probavu šetnjom nakon svakog obroka u trajanju od 10 minuta.

9. Neka najmanje 12 sati prođe između večere i doručka.

Spavajte mirno

10. Isključite sve elektroničke uređaje barem jedan sat prije spavanja i omogućite si 7 do 8 sati mirnog sna.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:
  1. The Digestive System: How It Works. (2023). WebMD.
  2. Digestive System. (2021). Cleveland Clinic.
  3. Digestive system. Health Direct.

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Foto: Donat

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu