Ljetno varivo: Ovo su ljetna jela na žlicu

Ljetno varivo

Jeste li za ljetno varivo? Tijekom ljeta zadnje što želimo jest patiti od probavnih tegoba, nadutosti ili pak zatvora. Iako nam je tijekom ljetnih mjeseci najviše dostupno svježe sezonsko voće i povrće, postoji mogućnost da unesemo i previše šećera, posebice iz sladoleda, hladnih gaziranih pića, sokova, alkohola, koktela i ledenih kava. 

Ne zaboravite unositi dovoljno obične čiste vode, svježeg voća i povrća te vlakana kako bi vaša probava dobro radila te kako biste imali uravnoteženu crijevnu floru. Jedan od načina kako ljeti u okviru jednog obroka možete unijeti povrće, vlakna i tekućinu jesu variva.

Ljetno varivo od slanutka
FOTO: Shutterstock

Ljetna variva – recepti

Donosimo vam nekoliko recepata za lagana ljetna variva koja će osigurati potrebne mikronutrijente i makronutrijente vašem organizmu. 

Ljetno varivo od tikvica

Ljetna variva obogatite povrćem, dodajte mahunarke poput slanutka, leće ili mahuna te žitarice poput prosa, riže ili kvinoje. U nastavku slijedi recept za ljetno varivo od slanutka i tikvica.

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju pirjajte luk, potom dodajte mrkvu i pirjajte nekoliko minuta, pa dodajte tikvicu.
  2. Dodajte slanutak, povrtni temeljac ili vodu, začinite, zatim dodajte lovorov list i kuhajte dok tikvice ne omekšaju. 
  3. Varivo poslužite uz tostirani kruh s maslinovim uljem i češnjakom. 

Još jedan recept vas očekuje u članku “Lagano varivo od tikvica“.

Ljetno varivo od mahuna
FOTO: Shutterstock

Ljetno varivo od mahuna 

Tko je imao prilike provoditi ljeta kao dijete na selu, tada zna što je najfinije varivo. Lagano ljetno varivo napravljeno od mahuna i povrća iz bakinog vrta nije se moglo usporediti s drugim jelima. Ako se odlučite nekad provesti ljeto na selu, pitajte bake kako su one radile ljetna jela na žlicu jer će zasigurno željeti s vama podijeliti svoje tajne. 

Sastojci:
  • pola kilograma mahuna
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 mrkve narezane na kolutove
  • 2 oguljena krumpira (narezana na kockice)
  • 1 režanj češnjaka 
  • 1 čajna žličica crvene paprike
  • sol
  • papar
  • oko 1 l vode 
  • malo octa 
  • maslinovo ulje
  • 1 jušna žlica pirovog brašna 
  • svježe sjeckani peršin
  • kopar
  • 2 – 3 jušne žlice pirovih pahuljica. 
Priprema
  1. Sve povrće operite, narežite na kockice, a mahune narežite na malo veće komade. 
  2. Na maslinovom ulju malo popržite luk, potom dodajte krumpir i mrkvu te pirjajte oko 10 minuta.
  3. Dodajte mahune i pirjajte još nekoliko minuta. 
  4. Potom dodajte češnjak, papriku i pirovo brašno (može i obično) te pirjajte nekoliko minuta. 
  5. Na kraju dodajte vodu, papar, sol i pirove pahuljice (umjesto pirovih možete dodati i zobene ili neke druge) i kuhajte oko pola sata.
  6. Pred kraj kuhanja dodajte ocat, kopar i svježe sjeckani peršin.

Ako više volite salate, pročitajte članak “Mahune na salatu: Kako ih sve možemo pripremati?“.

Ljetno varivo od povrća
FOTO: Shutterstock

Ljetno varivo od povrća 

Kako povrće ne zahtijeva dugu termičku obradu, spremite brzo i fino varivo. Juhe i variva su odličan način kako povećati unos povrća i vlakana, a ljetno varivo od povrća ubraja se i u dijetalna variva idealna za osobe koje su na redukcijskoj dijeti ili laganoj prehrani. 

Sastojci:
Priprema
  1. Naribane krastavce na tanke kolutove posolite i ostavite kako bi otpustili vodu. 
  2. Na maslinovom ulju pirjajte luk, dodajte češnjak
  3. Dodajte batat i mrkvu i pirjajte oko 10 minuta. 
  4. Zatim dodajte pirovo brašno, krastavce, vodu, leću i kuhajte kratko.
  5. Začinite po želji, a kad poslužujete, u ljetno varivo možete dodati i malo kiselog vrhnja. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu