Hladna juha: 5 recepata za hladne juhe idealne tijekom ljetnih vrućina

Hladna juha

Hladna juha idealno je jelo kada vam treba osvježenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Osim što su nutritivno bogate, hladne juhe najčešće se pripremaju bez paljenja štednjaka i gotove su za tren. Hladne ljetne juhe možete servirati kao predjelo ili kao glavno jelo, s kruhom ili focacciom, kako bi jelo bilo zasitnije.

Hladne juhe – recepti

Hladne juhe za ljeto mogu biti itekako raznovrsne i ukusne, a brzo se spravljaju i pružaju osvježenje. U nastavku ćete pronaći recepte za pet različitih i jako ukusnih hladnih juha.

Hladna juha od rajčice – gazpacho

Rajčica ljeti ima u izobilju, a jedan od odličnih načina da ih iskoristite jest da napravite juhu. Možete napraviti uobičajenu juhu od rajčice i ohladiti je, ali ovaj španjolski specijalitet malo je posebnijeg okusa. Osim što je osvježavajući, gazpacho se priprema bez paljenja štednjaka! Baza ove juhe su rajčice, ali sadrži i različito drugo sirovo povrće, što je čini nutritivno bogatom. Ova juha pogodna je za vegane.

Sastojci:
  • 900 g svježih rajčica
  • 1 krastavac
  • 1 zelena paprika
  • 1/2 crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice sherry octa
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/2 čajne žličice papra.
Priprema
  1. Očistite povrće, a potom sve sastojke izblendajte u procesoru hrane. Ovisno o konzistenciji koju preferirate, gazpacho može biti glatkije ili granulastije teksture. Ako je potrebno, dodajte još soli i papra. 
  2. Gazpacho možete servirati odmah, ali idealno bi bilo da odstoji oko tri sata u hladnjaku.
  3. Servirajte ohlađeni gazpacho u zdjelici ili u čaši. Ako ga servirate u zdjelici, dodajte još malo maslinovog ulja na vrh i, po želji, krutone. 

U gazpacho tradicionalno ide i kruh, koji mu daje gušću teksturu. S obzirom da preferiram laganiju teksturu ove juhe, u ovom receptu kruha nema. Ako želite, možete s ostalim sastojcima izblendati jednu šnitu bijelog kruha, bez kore.

Recepte za različite druge juhe od rajčice možete pronaći u članku “Paradajz juha – maštoviti recepti za ukusnu juhu od rajčica“.

Hladna juha od krastavaca
FOTO: Shutterstock

Hladna juha od krastavaca

Hladna juha od krastavaca i jogurta možda zvuči malo neobično, ali je izrazito osvježavajuća i idealna za ljetne vrućine. Ako je moguće, idealno bi bilo da ova hladna juha od jogurta i krastavaca odstoji preko noći u hladnjaku, ali možete je ostaviti i samo na nekoliko sati. 

Sastojci:
Priprema
  1. Krastavcima uklonite sjemenke i izrežite ih na kockice. Nekoliko kockica ostavite sa strane za serviranje.
  2. Sve sastojke izblendajte u procesoru hrane dok ne dobijete kremastu juhu.
  3. Juhu premjestite u hladnjak na nekoliko sati.
  4. Servirajte juhu hladnu, s komadićima krastavca na vrhu.

Ako izbjegavate mliječne proizvode ili ste na veganskoj prehrani, ovu juhu možete napraviti s veganskim jogurtom, kao što su sojin ili kokosov jogurt. Više o zamjenama za namirnice životinjskog porijekla možete saznati u članku “Veganska prehrana – zamjene za namirnice životinjskog porijekla“.

Hladna juha od cikle
FOTO: Shutterstock

Hladna juha od cikle

Ova juha je poljski recept za hladnu juhu od cikle koja se naziva chlodnik. Za pripremu ovog jela koriste se i cikla i listovi cikle, pa ćete tako iskoristiti sve dijelove povrća!

Sastojci:

Možete koristiti i kefir ili kombinaciju jogurta i kefira.

Priprema
  1. Ogulite i naribajte ciklu. Listove i stabljike cikle izrežite na manje komadiće. 
  2. U zdjelu stavite ciklu, limunov sok i povrtni temeljac i sve skupa kuhajte oko pet minuta.
  3. Nakon toga isključite vatru i pustite da se u potpunosti ohladi.
  4. Kada se juha u potpunosti ohladi, dodajte ostale sastojke. 
  5. Juhu premjestite u hladnjak na barem pola sata prije serviranja.

Ova juha najčešće se servira s kuhanim jajem na vrhu, stoga, ako želite, dodajte jaje prije serviranja.

Više o cikli, njezinom nutritivnom bogatstvu i načinima na koje je možete spremiti saznajte u članku “Cikla – zdravstvene prednosti, kako pripremati“. 

Hladne ljetne juhe
FOTO: Shutterstock

Hladna juha od graška

Kombinacija graška i mente već je osvježavajuća, a u obliku hladne juhe postaje idealno ljetno jelo. Ova juha također je pogodna za vegane.

Sastojci:
Priprema
  1. U srednje velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i pržite luk 5 – 10 minuta. Pred kraj dodajte češnjak i pržite još jednu minutu.
  2. Dodajte grašak i temeljac te sve skupa kuhajte 5 – 10 minuta.
  3. Isključite vatru, dodajte limunov sok, mentu i sol i papar po ukusu.
  4. Sve dobro izblendajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu juhu. Dodajte još vode ili temeljca ako preferirate rjeđu konzistenciju juhe.
  5. Pustite juhu da se ohladi, a potom je premjestite u hladnjak.
  6. Servirajte ohlađenu juhu samu ili s dodatkom vrhnja.

Ako volite zelene povrtne juhe, možda će vas zanimati i hladna juha od tikvica, a recept za takvu juhu možete potražiti u članku “Juha od tikvica i mrkve: Dva recepta za toplu i hladnu varijantu juhe“. 

Hladna juha od avokada
FOTO: Shutterstock

Hladna juha od avokada

Za sve ljubitelje avokada i kremastih juha, ova je hladna juha od avokada idealna! Avokado je bogat vitaminima i zdravim mastima, stoga ova juha može pružiti pravo nutritivno bogatstvo. Više o nutritivnim svojstvima avokada možete saznati u članku “Avokado – čarobno voće, nutritivna svojstva i ljekovitos“. 

Sastojci:

Ako želite da je juha blago ljuta, dodajte i 1/8 čajne žličice kajenskog papra.

Priprema
  1. Sve sastojke stavite u procesor hrane i blendajte dok ne dobijete kremastu juhu. Ako je potrebno ili ako preferirate rjeđu juhu, dodajte još vode.
  2. Juhu možete servirati odmah, ali idealno bi bilo da odstoji pola sata u hladnjaku prije serviranja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. DeLeeuw, V. (2022). Avocado Soup. Healthy Recipes Blog.
  2. Cold Beet Soup with Yogurt (Polish Choldnik). (2021). Everyday Healthy Recipes.
  3. Super Easy Pea and Mint Soup. (2021). Irish American Mom.
  4. Authentic Hazpacho. (2020). Gimmie Some Oven.
  5. Zimmern, A. (2013). Cold Cucumber Soup with Yogurt and Dill. Food & Wine Magazine.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu