Veganska “morska” jela: 3 recepta bez životinjskih proizvoda koji će vas zasigurno podsjetiti na poznate delicije
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
![Veganska morska jela](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/07/Veganska-morska-jela-1.jpg?x60603)
Bilo da pokušavate smanjiti unos životinjskih proizvoda, pridržavate se veganske dijete ili jednostavno želite isprobati nova jela i okuse, ovi recepti zasigurno će vas podsjetiti na morska jela. Iako su na tržištu prisutne brojne zamjene za mesne namirnice, a sve češće se mogu pronaći i zamjene za morske namirnice, za pripremu ovih recepata koriste se cjelovite namirnice.
![Tuna salata od slanutka](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/07/Tuna-salata-od-slanutka-1.jpg?x60603)
“Tuna” salata od slanutka
Iako sada na tržištu već postoje dosta uvjerljive zamjene za konzerviranu tunu, ovaj recept neobjašnjivo podsjeća na salatu od tune, a sastoji se od cjelovitih namirnica. Ova salata od slanutka gotova je za manje od 10 minuta i možete je servirati kako biste inače servirali salatu od tune – samostalno, na kruhu sa zelenom salatom ili u tortilji.
Preporučujem dodati i jednu usitnjenu nori algu za što jači morski okus, ali ako nemate nori alge, ovu salatu možete pripremiti i bez tog sastojka. Osobno volim dodati i malo usitnjenih kapara, kao i jušnu žlicu rasola od kapara ili kiselih krastavaca, a ovisno o preferencijama možete dodati i svježi kopar i peršin.
Sastojci:
- 400 g (ili 1 limenka) kuhanog slanutka
- 2 stapke celera
- polovica malog crvenog luka
- sok od polovice limuna
- 1/4 – 1/3 šalice veganske majoneze
- 1/4 – pola čajne žlice češnjaka u prahu
- sol i papar po želji.
Priprema
- Slanutak procijedite i usitnite vilicom dok ne dobijete željenu konzistenciju.
- Celer i luk usitnite na kockice te sve sastojke promiješajte.
- Salatu servirajte ohlađenu, samostalno ili na kruhu.
Ova salata može stajati u hladnjaku 5 – 6 dana.
![Pohana riba od tofua](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/07/Pohana-riba-od-tofua.jpg?x60603)
“Pohana riba” od tofua
Tofu je odlična namirnica za ovakve recepte iz razloga što može poprimiti različite okuse, ovisno o marinadi ili mješavini začina. U ovom receptu tofu se marinira kako bi se dobio blagi morski okus, a prije pohanja se na jednu stranu tofua stavlja nori alga. Za marinadu bih preporučila i temeljac od kombu alge (dobije se na način da se alga natopi u malo vode na nekoliko sati), ali ako nemate taj sastojak, marinadu možete pripremiti i bez toga.
Ovako pohani tofu možete servirati kao britanski fish and chips, tj. s krumpirićima i (veganskim) tartarom ili s nekim drugim prilogom. Ako ne želite koristiti tofu ili ga ne možete pronaći, možete pohati i kratko kuhane ploške korijena celera. Ako niste iskusni s tofuom, vrlo je važno koristiti svježi tofu (ne dimljeni), po mogućnosti čvrsti (firm ili extra-firm, nikako silken ili svileni).
Sastojci:
- 1 blok (oko 420 g) svježeg tofua
- 1 list nori alge
- ulje za prženje.
Sastojci za marinadu:
- pola šalice povrtnog temeljca, temeljca od kombu alge ili vode
- 2 jušne žlice soka limuna
- 1 jušna žlica bijele miso paste
- pola čajne žlice češnjaka u prahu
- pola čajne žlice luka u prahu
- 1/4 čajne žlice soli.
Sastojci za smjesu za pohanje:
- 1 šalica brašna
- 1 čajna žlica paprike u prahu
- 1 čajna žlica češnjaka u prahu
- pola čajne žlice soli
- 1 – 1 1/4 šalice piva ili mineralne vode.
Priprema
- Istisnite vodu iz tofua i izrežite ploške željene veličine.
- Pomiješajte sastojke za marinadu i prelijte preko komada tofua. Ostavite da se marinira barem sat vremena, a možete ostaviti i preko noći u hladnjaku.
- Pomiješajte sastojke za smjesu za pohanje. Smjesa bi trebala biti malo gušća od smjese za palačinke.
- Nori algu izrežite na istu veličinu kao i komade tofua.
- U tavi zagrijte ulje.
- Stavite komadić nori alge na tofu i umočite u smjesu za pohanje (pridržavajući algu, kako se ne bi odvojila). Tofu odmah stavite u ulje, pazeći da se ne poprskate.
- Tofu pržite 2 – 3 minute sa svake strane ili dok ne poprimi zlatnu boju, zatim ocijedite na papiru.
- Servirajte s tartarom i krumpirićima ili drugim uobičajenim prilogom (kao što je blitva), a na pohani tofu pokapajte malo limunovog soka prije jela.
![Dimljeni losos od mrkve](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/07/Dimljeni-losos-od-mrkve-1.jpg?x60603)
“Dimljeni losos” od mrkve
Dimljene trakice mrkve možete poslužiti u klasičnoj kombinaciji na kruhu s (veganskim) krem sirom ili uz rižu. S ovim trakicama slažu se i kapare, kopar, rajčica, krastavac i crveni luk, sastojci koje možete staviti na kruh s krem sirom.
Sastojci:
- 4 velike mrkve
- sol
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica rižinog octa
- pola čajne žlice dimljene paprike u prahu
- 1 jušna žlica soka limuna
- papar po ukusu.
U marinadu možete staviti i čajnu žličicu tekućeg dima, jušnu žlicu rasola od kapara i čajnu žličicu usitnjene nori alge, koju možete usitniti u mlincu za kavu ili blenderu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 240 °C te obložite posudu za pečenje papirom za pečenje.
- Posipajte dno posude slojem soli otprilike pola centimetra, zatim stavite cijele mrkve u posudu i posipajte ih još dodatno dobrom količinom soli.
- Mrkve pecite 40 – 60 minuta, ovisno o veličini i svježini mrkvi.
- Pomiješajte maslinovo ulje, ocat, papriku u prahu, sok od limuna i papar.
- Kada su mrkve gotove, maknite ih iz posude i pustite da se ohlade. Rukama otresite višak soli.
- Nožem ili gulilicom za povrće uklonite prvi (slani) sloj na mrkvi, zatim nastavite rezati trakice. Najbolje je koristiti gulilicu kako biste dobili tanke i ujednačene trakice.
- Trakice stavite u marinadu i smjestite u hladnjak na 15 – 30 minuta.
- Servirajte s kruhom, a ostatak trakica možete ostaviti u hladnjaku do četiri dana.
Pročitajte i ove članke:
- Jela od tikvica bez mesa: Ljeti je ovo povrće u prvom planu! Uz ove recepte spremite lagani, hranjivi i brzi ručak
- Carpaccio od tikvica: Imamo iznenađujuće jednostavan i dobar recept! Ovo je idealno ljetno predjelo ili prilog drugom jelu
- Mujadara: Samo tri sastojka! Imamo recept za bliskoistočno jelo koje se može jesti hladno ili toplo, kao glavno jelo ili prilog.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![ljetni obrok za laganu probavu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/06/ljetni-obrok-za-laganu-probavu-360x220.jpg?x60603)
Pobijedite nadutost: Lagani i osvježavajući ljetni obroci za zdravu probavu
- Nova Studio
- 4 min čitanja
- Kate. (2021). 26 Brilliant Vegan Seafood Recipes. The Green Loot.
- „Chickpea of the Sea“ Tuna Salad Sandwich. (2020). The Simple Veganista.
- Tofish and Chips (vegan fish and chips). (2019). It Doesn’t Taste Like Chicken.
- Vegan Carrot Lox. Love and Lemons.