Veganska “morska” jela: 3 recepta bez životinjskih proizvoda koji će vas zasigurno podsjetiti na poznate delicije

Veganska morska jela

Bilo da pokušavate smanjiti unos životinjskih proizvoda, pridržavate se veganske dijete ili jednostavno želite isprobati nova jela i okuse, ovi recepti zasigurno će vas podsjetiti na morska jela. Iako su na tržištu prisutne brojne zamjene za mesne namirnice, a sve češće se mogu pronaći i zamjene za morske namirnice, za pripremu ovih recepata koriste se cjelovite namirnice.

Nazivi poput “tuna salata”, kada u salati nema tune, su tu kako bi se znalo na što jelo podsjeća, tj. kakvo jelo se imitira te mogu olakšati odabir jela.
Tuna salata od slanutka
FOTO: Shutterstock

“Tuna” salata od slanutka

Iako sada na tržištu već postoje dosta uvjerljive zamjene za konzerviranu tunu, ovaj recept neobjašnjivo podsjeća na salatu od tune, a sastoji se od cjelovitih namirnica. Ova salata od slanutka gotova je za manje od 10 minuta i možete je servirati kako biste inače servirali salatu od tune – samostalno, na kruhu sa zelenom salatom ili u tortilji.

Preporučujem dodati i jednu usitnjenu nori algu za što jači morski okus, ali ako nemate nori alge, ovu salatu možete pripremiti i bez tog sastojka. Osobno volim dodati i malo usitnjenih kapara, kao i jušnu žlicu rasola od kapara ili kiselih krastavaca, a ovisno o preferencijama možete dodati i svježi kopar i peršin.

Sastojci:

Priprema

  1. Slanutak procijedite i usitnite vilicom dok ne dobijete željenu konzistenciju.
  2. Celer i luk usitnite na kockice te sve sastojke promiješajte.
  3. Salatu servirajte ohlađenu, samostalno ili na kruhu.

Ova salata može stajati u hladnjaku 5 – 6 dana.

Pohana riba od tofua
FOTO: Shutterstock

“Pohana riba” od tofua

Tofu je odlična namirnica za ovakve recepte iz razloga što može poprimiti različite okuse, ovisno o marinadi ili mješavini začina. U ovom receptu tofu se marinira kako bi se dobio blagi morski okus, a prije pohanja se na jednu stranu tofua stavlja nori alga. Za marinadu bih preporučila i temeljac od kombu alge (dobije se na način da se alga natopi u malo vode na nekoliko sati), ali ako nemate taj sastojak, marinadu možete pripremiti i bez toga.

Ovako pohani tofu možete servirati kao britanski fish and chips, tj. s krumpirićima i (veganskim) tartarom ili s nekim drugim prilogom. Ako ne želite koristiti tofu ili ga ne možete pronaći, možete pohati i kratko kuhane ploške korijena celera. Ako niste iskusni s tofuom, vrlo je važno koristiti svježi tofu (ne dimljeni), po mogućnosti čvrsti (firm ili extra-firm, nikako silken ili svileni).

Sastojci:

  • 1 blok (oko 420 g) svježeg tofua
  • 1 list nori alge
  • ulje za prženje.

Sastojci za marinadu:

  • pola šalice povrtnog temeljca, temeljca od kombu alge ili vode
  • 2 jušne žlice soka limuna
  • 1 jušna žlica bijele miso paste
  • pola čajne žlice češnjaka u prahu
  • pola čajne žlice luka u prahu
  • 1/4 čajne žlice soli.

Sastojci za smjesu za pohanje:

  • 1 šalica brašna
  • 1 čajna žlica paprike u prahu
  • 1 čajna žlica češnjaka u prahu
  • pola čajne žlice soli
  • 1 – 1 1/4 šalice piva ili mineralne vode.

Priprema

  1. Istisnite vodu iz tofua i izrežite ploške željene veličine.
  2. Pomiješajte sastojke za marinadu i prelijte preko komada tofua. Ostavite da se marinira barem sat vremena, a možete ostaviti i preko noći u hladnjaku.
  3. Pomiješajte sastojke za smjesu za pohanje. Smjesa bi trebala biti malo gušća od smjese za palačinke.
  4. Nori algu izrežite na istu veličinu kao i komade tofua.
  5. U tavi zagrijte ulje.
  6. Stavite komadić nori alge na tofu i umočite u smjesu za pohanje (pridržavajući algu, kako se ne bi odvojila). Tofu odmah stavite u ulje, pazeći da se ne poprskate.
  7. Tofu pržite 2 – 3 minute sa svake strane ili dok ne poprimi zlatnu boju, zatim ocijedite na papiru.
  8. Servirajte s tartarom i krumpirićima ili drugim uobičajenim prilogom (kao što je blitva), a na pohani tofu pokapajte malo limunovog soka prije jela.
Dimljeni losos od mrkve
FOTO: Shutterstock

“Dimljeni losos” od mrkve

Dimljene trakice mrkve možete poslužiti u klasičnoj kombinaciji na kruhu s (veganskim) krem sirom ili uz rižu. S ovim trakicama slažu se i kapare, kopar, rajčica, krastavac i crveni luk, sastojci koje možete staviti na kruh s krem sirom.

U ovom receptu mrkva se peče s velikom količinom soli (koja ne bude u završnom jelu). Alternativno cijele mrkve možete skuhati u vodi s malo soli 5 – 10 minuta.

Sastojci:

  • 4 velike mrkve
  • sol
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica rižinog octa
  • pola čajne žlice dimljene paprike u prahu
  • 1 jušna žlica soka limuna
  • papar po ukusu.

U marinadu možete staviti i čajnu žličicu tekućeg dima, jušnu žlicu rasola od kapara i čajnu žličicu usitnjene nori alge, koju možete usitniti u mlincu za kavu ili blenderu.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 240 °C te obložite posudu za pečenje papirom za pečenje.
  2. Posipajte dno posude slojem soli otprilike pola centimetra, zatim stavite cijele mrkve u posudu i posipajte ih još dodatno dobrom količinom soli.
  3. Mrkve pecite 40 – 60 minuta, ovisno o veličini i svježini mrkvi.
  4. Pomiješajte maslinovo ulje, ocat, papriku u prahu, sok od limuna i papar.
  5. Kada su mrkve gotove, maknite ih iz posude i pustite da se ohlade. Rukama otresite višak soli.
  6. Nožem ili gulilicom za povrće uklonite prvi (slani) sloj na mrkvi, zatim nastavite rezati trakice. Najbolje je koristiti gulilicu kako biste dobili tanke i ujednačene trakice.
  7. Trakice stavite u marinadu i smjestite u hladnjak na 15 – 30 minuta.
  8. Servirajte s kruhom, a ostatak trakica možete ostaviti u hladnjaku do četiri dana.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kate. (2021). 26 Brilliant Vegan Seafood Recipes. The Green Loot.
  2. „Chickpea of the Sea“ Tuna Salad Sandwich. (2020). The Simple Veganista.
  3. Tofish and Chips (vegan fish and chips). (2019). It Doesn’t Taste Like Chicken.
  4. Vegan Carrot Lox. Love and Lemons.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu