Ljetni doručak: Brze i lagane ideje kad je vani prevruće
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Ljeto je idealno vrijeme kada možemo poraditi na zdravim prehrambenim navikama, skinuti višak kilograma te jesti više svježeg voća i povrća. S jedne strane zbog visokih temperatura nemamo apetita kao inače, a s druge je strane sezona raznolikog voća i povrća.
Mnogi će zbog toga preskočiti doručak, no preskakanje doručka za pojedince ipak može značiti prejedanje u večernjim satima, pad šećera u krvi, pad koncentracije i sl. Doručak ne mora biti težak, a mi donosimo nekoliko ideja za brze i lagane ideje.
Kokos rapsodija za hlađenje organizma
Prema tradicionalnoj indijskoj medicini ayurvedi postoje određene namirnice idealne za ljeto zbog rashlađujućeg učinka na organizam, a jedno od njih je kokosovo mlijeko, odnosno napitak. Napravite nutritivnu jutarnju kašu za dobru probavu i lagan početak dana.
U ovom doručku dodajemo prstohvat soli koja je važna kod vrućina, a mango i borovnice kao ljetno voće sadrže i druge važne minerale, poput kalija. Riječ je o elektrolitima koji su važni za hidrataciju organizma, posebice kod prekomjernog znojenja.
Sastojci:
- 4 žlice pirovih ili zobenih pahuljica
- 1 šalica kokosovog napitka bez dodanog šećera
- 1 jušna žlica chia sjemenki
- 1 mjerica wheya od kokosa ili vanilije
- 3 jušne žlice borovnica
- 3 jušne žlice manga (narezanog na kockice)
- 4 – 5 badema
- prstohvat soli.
Priprema
- Pomiješajte kokosov napitak, bademe i chia sjemenke te ostavite oko pet minuta sa strane kako bi chia sjemenke nabubrile.
- Potom dodajte ostale sastojke, pomiješajte i konzumirajte.
Tost s lososom
Dimljeni losos jedna je od omiljenih namirnica ljubitelja ribe. Odličan je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno. Ovaj doručak je za one koji ne žele pojesti puno, već toliko da nešto prezalogaje do ručka.
Sastojci:
- 1 kriška integralnog tosta
- 50 g dimljenog lososa
- 1/4 avokada
- nekoliko kriški krastavca
- 4 cherry rajčice (prepolovljene)
- pola šalice rikole
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol
- 1 čajna žličica maslinovog ulja.
Priprema
- Tost tostirajte, a avokado zgnječite.
- Premažite tost zgnječenim avokadom i dodajte losos.
- Potom, naslažite slojeve povrća, začinite i pokapajte s malo maslinovog ulja.
Osvježavajući ljetni smoothie
Iako smoothie nije uvijek najbolji izbor doručka jer pruža manju sitost, ovisno o dodacima može biti kalorijska bomba i lišen je vlakana, ponekad nam odgovara polutekući doručak. Neke sastojke dodajemo naknadno kako bismo sačuvali vlakna.
Sastojci:
- 1 smrznuta banana
- pola šalice kupina
- 1 mjerica whey proteina od vanilije (opcionalno)
- 3 jušne žlice skyra
- 1 jušna žlica grubo mljevenih lanenih sjemenki
- 2 jušne žlice granole bez dodanog šećera
- 1 čajna žličica kokosovih listića.
Priprema
- U blenderu izblendajte smrznutu bananu, dio kupina i skyr te po potrebi dodajte malo vode.
- Ubacite whey protein i još jednom izblendajte.
- Dodajte preostale kupine i lanene sjemenke te pomiješajte.
- Na kraju posipajte granolom i kokosovim listićima.
Ljetna lagana kajgana
Za one koji više vole slani doručak, obožavaju kajganu na 100 načina i vode računa o unosu proteina kao stvoren je ovaj doručak. Zrnati sir dodatni je izvor proteina, a djeluje lagano i osvježavajuće.
Sastojci:
- 3 jaja
- 1/4 šalice mlijeka ili nezaslađenog biljnog napitka
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- pola šalice tikvice (narezane na kockice)
- pola šalice cherry rajčica
- 1 šalica špinata
- 1 jušna žlica sjeckanog svježeg peršina
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 100 g zrnatog sira
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte papriku i tikvicu oko pet minuta, a potom dodajte cherry rajčice i špinat te dinstajte još minutu, dvije.
- U zdjeli razmutite jaja, dodajte mlijeko, sol i crni papar te sjedinite sastojke.
- Jaja prelijte preko povrća i ispecite kajganu.
- Kad su jaja gotova, prebacite ih na tanjur i posipajte peršinom.
- Sa strane dodajte zrnati sir koji po želji možete popapriti i posoliti.
Ljetni lagani sendvič
Ako doručkujete na poslu ili vam se jednostavno jede sendvič, kao i u svemu, tako i u ovom jelu postoji nutritivno bolja opcija. Koristimo tunu iz salamure, bez dodanog ulja, kao izvor proteina i zdravih masti. Naravno, ništa bez povrća, ali i laganog umaka.
Sastojci:
- 2 šnite integralnog tosta ili peciva
- 1 mala tuna iz konzerve iz salamure (dobro ocijeđena)
- 1 šnita kriške light mozzarelle
- kolutovi krastavca
- kriške rajčice
- nekoliko listova zelene salate
- 2 jušne žlice grčkog jogurta
- pola čajne žličice soka limuna
- crni papar
- sol
- prstohvat suhog vlasca
- prstohvat suhog origana.
Priprema
- U zdjelici pomiješajte grčki jogurt, limunov sok i sve začine.
- Na donju krišku stavite malo umaka od jogurta, potom dodajte polovicu tune i naslažite slojeve povrća.
- Na povrće ponovno stavite ostatak tune te umaka od jogurta.
- Preklopite i zamotajte u foliju ili konzumirajte odmah.
Pročitajte i ove članke:
- Ljetna prehrana: Što je najbolje jesti tijekom vrućina? HZJZ je izdao preporuke i primjer jelovnika
- Ideje za zdravi doručak koji će vas držati sitim i osigurati vam stabilnu energiju
- 10 ideja za ukusan i hranjiv doručak uz koji se kilogrami lakše drže pod kontrolom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja