Preskačete obroke? Nova je studija dokazala da je to iznimno opasno za zdravlje, evo o čemu je riječ

Preskakanje jednog od triju standardnih dnevnih obroka može imati ozbiljne zdravstvene posljedice

Preskakanje jednog od triju standardnih dnevnih obroka može imati ozbiljne zdravstvene posljedice, pokazala je nova američka studija

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 24.011 Amerikanaca starijih od 40 godina pokazalo je da je samo jedan obrok dnevno općenito povezan s većim mortalitetom, prenosi portal Science Alert

Preskakanje doručka povezano je većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje ručka ili večere s većim mortalitetom od svih uzroka.

Problem je uočen i kada su posrijedi sva tri obroka, ako su preblizu jedan drugome. Razmak od 4,5 sata među obrocima također nosi veći rizik od smrti od svih uzroka. 

Yangbo Sun, epidemiolog sa Sveučilišta Tennessee, je istaknuo:

Naše je istraživanje otkrilo kako je vjerojatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno prije umrijeti od onih koji jedu više puta u danu.

Veza je ostala čak i nakon što su znanstvenici prilagodili rezultate raznim faktorima životnog stila poput konzumacije alkohola, pušenja, razine fizičke aktivnosti ili kvalitete prehrane. 

Sun je naglasio:

Stoga preporučujemo konzumaciju najmanje dvaju ili triju obroka.
Metabolički smisao odnosi se na to da preskakanje obroka dovodi do toga da se u jednom od njih u organizam unese previše energije
FOTO: Shutterstock

Ima metaboličkog smisla

Studija nije imala dovoljan obuhvat kako bi se utvrdila uzročno-posljedična veza između preskakanja obroka i preuranjene smrti, ali već je i poveznica dovoljna za daljnje istraživanje, napominju autori. 

Moguće je da postoje i drugi uzroci koji utječu na prehrambene navike i mortalitet. 

Wei Bao, epidemiolog sa Sveučilišta Iowa, je objasnio:

Naši se rezultati temelje na analizi javnih podataka i ne impliciraju kauzalnost. Bez obzira na to, ono što smo otkrili ima metaboličkog smisla.

“Metabolički smisao” odnosi se na to da preskakanje obroka dovodi do toga da se u jednom od njih u organizam unese previše energije.

To može prouzročiti neravnotežu u načinu na koji tijelo regulira glukozu i posljedično narušiti metabolički sustav. 

Otprilike je 30 % ispitanika redovno jelo manje od tri obroka dnevno. 

Za to, naravno, postoje brojni razlozi – od radnog vremena i užurbanog načina života, preko siromaštva, do namjernog gubljenja kilograma – ali se tim znanstvenika koji je proveo studiju nada da će ona potaknuti daljnje analize važnosti konzumiranja redovnih obroka. 

Studija je objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu