Obroci za najzauzetije: Pravilna prehrana je zaista brza i jednostavna! Evo kako od jednog recepta napraviti svaki put drugačije jelo u par minuta

Obroci za najzauzetije

Uvriježeno je mišljenje da zdrava prehrana zahtijeva puno kuhanja i vremena. Iako su naše bake kuhale jela na žlicu, odnosno različita variva s povrćem, nije nužno da jedemo samo variva da bismo se hranili zdravo. Štoviše, pravilna prehrana je zaista jednostavna, a obroci se spremaju brzo i lako. 

Najprije se trebamo upoznati s osnovama pravilne prehrane, kako bismo znali složiti zdrav i kompletan obrok. Pravilna prehrana počiva na tri ključne riječi:

  • uravnoteženost
  • raznolikost
  • umjerenost

Uravnoteženost znači da imamo dobro raspoređene makronutrijente u obroku, a to su:

U makronutrijente spadaju još vlakna i voda jer ih trebamo u većim količinama, odnosno u gramima i litrama. No, kako naš organizam ne može probaviti vlakna, tako nemaju dostupnih kalorija za organizam, a voda je bez kalorija te bez nje ne možemo preživjeti. 

Vlakna su bitna za probavu, snižavaju razinu šećera u krvi, ovisno o tome jesu li topljiva ili netopljiva, usporavaju ili ubrzavaju prolaz hrane u probavnom sustavu, vežu na sebe otpadne tvari te snižavaju kolesterol u krvi. 

Što se tiče proteina, odrasle osobe trebale bi uzimati od 0,8 g proteina po kilogramu tjelesne mase, a taj unos se povećava kod fizički aktivnijih osoba, u procesu mršavljenja i kod oporavka. Najprije bismo trebali izračunati unos proteina, pa onda ostale kalorije rasporediti na ugljikohidrate i masti. 

Makronutrijenti
FOTO: Shutterstock

U proteine ubrajamo:

U ugljikohidrate ubrajamo:

  • proso
  • kvinoju
  • rižu
  • tjesteninu
  • ječam
  • zob
  • kus-kus
  • kruh i pekarske proizvode 
  • škrobno povrće poput mrkve i krumpira 
  • kukuruz
  • mahunarke koje također sadrže i ugljikohidrate. 

U masti ubrajamo:

Namirnice bogate vlaknima su povrće i voće, integralne žitarice, mahunarke. Osim vode, tijekom dana možemo piti i nezaslađene biljne čajeve ili vodu u koju smo iscijedili limun

Pročitajte članak “Vrste čajeva koje biste uvijek trebali imati kod kuće“.

U nastavku provjerite kako se pripremaju obroci za najzauzetije.

Organizacija kuhinje i vremena
FOTO: Shutterstock

Obroci za najzauzetije – organizacija kuhinje i vremena 

Prije nabave namirnica očistite i pospremite kuhinju. Puno je lakše raditi u kuhinji gdje sve ima svoje mjesto i ne gubite vrijeme na traženje sastojaka. Osim toga, bit ćete motiviraniji za pripremu obroka. Kuhinja u neredu znači i bacanje novca jer se često zaboravi na neke namirnice kojima je već istekao rok trajanja. 

Pročitajte članak “Proljetno čišćenje kuhinje za novi početak“.

Možete nabaviti staklene posude s naljepnicama na kojima ćete napisati koja je koja namirnica. Začine posložite na jednu policu. Neka su vam uvijek pri ruci daska za rezanje i tava. Na hladnjak magnetima pričvrstite popis jela koje ćete spremati tijekom tjedna. 

Odredite dan za kupnju i kupujte s popisom u rukama. Tako ćete se fokusirati na ono što vam je potrebno, spriječiti lutanja po trgovini te uštedjeti vrijeme i novac. Neke trgovine nude i dostavu hrane, pa je to odličan način dodatne uštede vremena. 

Obroci za najzauzetije
FOTO: Shutterstock

Odaberite dan u tjednu kada imate najviše vremena, primjerice nedjelju predvečer. Pustite omiljenu glazbu i pripremite veće količine hrane za naredne dane:

  • operite i nasjeckajte veće količine povrća te ih stavite u hladnjak u staklene posude
  • skuhajte više jaja i u ljusci ih stavite u hladnjak
  • ispecite piletinu ili puretinu za naredna dva dana
  • skuhajte veću količinu žitarica ili mahunarki te ih pohranite u hladnjak
  • pomiješajte začine zajedno u jednu posudicu (primjerice, papar i kurkumu)
  • ako kupujete konzerviranu hranu, prednost dajte onoj u staklenci (primjerice, slanutak ili kukuruz iz staklenke umjesto iz konzerve).

Kada ste spremili veću količinu hrane, prije polaska na posao samo ćete pomiješati sastojke, začiniti i uzeti svoj lunch box sa sobom. 

Pročitajte članak “Što zdravo jesti na poslu – nutricionistica donosi 10 prijedloga“. 

Obroci za najzauzetije – salate kao najbrži i uravnotežen obrok 

U svoju salatu uvijek dodajte proteine, ugljikohidrate i masti, a bazu neka čini povrće. Možete se voditi gore navedenim popisom. Kao bazu za ovu salatu uzet ćemo piletinu ili puretinu te mijenjati povrće i žitarice.

Sastojci: 

  • 150 – 200 g piletine ili puretine
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja 
  • 50 g prosa 
  • različito zeleno lisnato povrće (matovilac, rukola, zelena salata)
  • 15 g oraha 
  • začini po želji 
  • krastavac salatar (izrezan na kolutove). 

Priprema

  1. Piletinu ispecite na maslinovom ulju, začinite i narežite na kockice. 
  2. Proso isperite pod vodom i skuhajte prema uputama
  3. Povrće operite i narežite
  4. Sve sastojke pomiješajte i začinite. 
Salate kao najbrži i uravnotežen obrok
FOTO: Shutterstock

Ako želite još brže gotov obrok, onda umjesto piletine ili puretine dodajte:

  • konzervu tune ili sardine iz konzerve (najbolje u vlastitom soku)
  • umjesto ribe dodajte mozzarellu ili zrnati sir 
  • umjesto životinjskih proteina dodajte narezane kockice tofua 
  • 150 g kukuruza iz konzerve ili staklenke
  • od povrća možete dodati i cherry rajčice, običnu rajčicu, svježu papriku ili ribani kupus
  • 1 čajnu žlicu maslinovog ulja po salati. 

Umjesto prosa možete dodati bilo koju drugu žitaricu, no proso ima najkraće vrijeme kuhanja. Kus-kus je također brz način pripreme žitarice jer se samo prelije vrućom vodom.

Salate su neiscrpan izvor kreativnosti i kombinacija, no uvijek imajte zastupljene sve makronutrijente, posebice proteine. 

Obroci za najzauzetije – integralna tortilja s povrćem 

Ako vam se ne kuhaju žitarice, ponekad je u redu pojesti i tortilju kao izvor ugljikohidrata. Tortilju punite s puno povrća, a kao izvor proteina odaberite nešto s liste. 

Sastojci:

  • 1 velika integralna tortilja
  • rukola
  • 2 jušne žlice kukuruza
  • ribana crvena paprika 
  • 2 jušne žlice humusa
  • 2 kuhana jaja (skuhana u danu pripreme) 
  • 1/4 avokada (narezanog na kockice).

Priprema

  1. Ako ste unaprijed pripremili sve povrće, tada očistite kuhana jaja, a tortilju zagrijte na tavi. 
  2. Tortilju premažite humusom te dodajte povrće, avokado i narezana kuhana jaja.
  3. Zarolajte i ponesite na posao. 
Integralna tortilja s povrćem
FOTO: Shutterstock

Umjesto jaja možete dodati:

Umjesto humusa možete dodati:

Umjesto avokada možete dodati:

Smoothie za one koji se teško natjeraju na doručak
FOTO: Shutterstock

Smoothie za one koji se teško natjeraju na doručak

Smoothie vas neće zasititi kao cjelovite namirnice, ali je i dalje bolji izbor od usputnog stajanja u pekari. S druge strane, odaberite sastojke bogate proteinima, kako ne biste pregladnjeli do ručka. Iz tog razloga kao bazu uvijek koristite:

  • 150 g skyra ili quarka.

Ostali sastojci:

Ako želite dobiti kremastiju strukturu, koristite smrznutu bananu. Dodajte i mjericu whey proteina, no to je opcionalno. 

Pročitajte članke:

Zdrave grickalice s umakom
FOTO: Shutterstock

Zdrave grickalice s umakom 

Ako jedete s nogu, onda je ovo obrok za vas. Baza je humus, namaz od slanutka. Umjesto toga može biti i domaća riblja pašteta od sardina ili tune. 

Pročitajte članak “Pašteta od tune – recepti za svačiji gušt“. 

Ostali sastojci:

  • stapke celera ili mrkve 
  • integralni krekeri 
  • nekoliko kockica tvrdog sira. 

Priprema

Povrće umočite u humus ili ga namažite na kreker i dodajte kockicu sira. 

Hladna tjestenina bogata povrćem 

Tjestenina se uklapa u pravilnu prehranu i ima svoje mjesto u povremenoj konzumaciji. Ako ne želite klasičnu bijelu tjesteninu, možete odabrati integralnu ili tjesteninu od slanutka ili leće. Također, na tržištu se nalazi i tjestenina od kukuruza. 

Sastojci: 

  • 50 – 60 g tjestenine
  • 120 g brokule
  • pola ljubičastog luka
  • nekoliko cherry rajčica (prerezanih na pola)
  • nekoliko maslina 
  • 150 g slanutka iz staklenke ili konzerve
  • 30 g parmezana
  • mješavina mediteranskih začina
  • sol.

Priprema

  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama, a iznad tjestenine stavite cjedilo i brokulu da se kuha na pari
  2. Narežite luk, cherry rajčice i ocijedite slanutak. 
  3. U zdjeli pomiješajte sve sastojke, začinite i posipajte parmezanom
Hladna tjestenina bogata povrćem 
FOTO: Shutterstock

Umjesto parmezana možete dodati:

Umjesto slanutka možete dodati:

  • leću iz konzerve 
  • grah iz konzerve
  • grašak iz konzerve. 

Umjesto nabrojanog povrća možete dodati:

  • smrznutu kuhanu mješavinu povrća 
  • mahune 
  • zeleno lisnato povrće
  • krastavce
  • papriku
  • bijeli ili ljubičasti kupus

Pročitajte članak “Tjestenina s tunom – zdrave verzije s kojima ćete ostvariti svoje fitness ciljeve“. 

Ako ne stignete izdvojiti čak ni 10 minuta za pripremu obroka, evo nekoliko prijedloga za kvalitetne obroke putem dostave:

  • tortilja s povrćem
  • wok s povrćem 
  • salata s piletinom ili tunom
  • tjestenina s piletinom i povrćem. 

Neka vam prioritet uvijek bude puno povrća i proteini. Ako želite smršavjeti, tada ne dodajte kupovne dresinge ili majonezu jer je riječ o praznim kalorijama, odnosno dodatnim kalorijama kojima ćete lakše prijeći granicu vašeg potrebnog dnevnog kalorijskog unosa. 

Pročitajte i članak “Zdravi sendviči – zanimljivi i fini recepti za sve situacije“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu