Terapija za parove: Kada je potrebna psihoterapija za parove i iskustva

Terapija za parove

Svaki par prolazi kroz različite životne faze i okolnosti koje mogu utjecati na stabilnost odnosa. Najčešći uzrok nezadovoljstava i nesporazuma u odnosu je nedostatak komunikacije. Kako bi se znali nositi s poteškoćama i konstruktivno rješavati probleme, parovi se često odlučuju za partnersku psihoterapiju. 

Terapija za parove može biti učinkovita jedino ako su obje osobe spremne za rad na sebi. Psihoterapija za parove se sve više traži, a brojna iskustva onih kojima je pomogla izdvajaju povjerenje i ljubav kao ključne stvari koje je važno očuvati i nadograditi kada se odnos uzdrma.

Terapija za parove

Svi međuljudski odnosi imaju svoje uspone i padove, a čini se da su u partnerskim odnosima izmjene takvih razdoblja ponekad teže nego što su obje osobe u paru na njih spremne. Sukobi i nesporazumi su sastavni dio svakog odnosa, relativno su česti, a uzroci im mogu biti različiti. Ponekad je riječ o neurednosti i nesudjelovanju u kućanskim obvezama, a ponekad je u pitanju partnerska ljubomora ili možda preljub.  

Pročitajte članke:

U nekim fazama odnosa par se može udaljiti i emocionalno distancirati zbog raznih uzroka – često su to poslovne obveze koje im oduzimaju previše vremena ili pak briga o odgoju djece koja je u određenim razdobljima njihovog odrastanja zahtjevnija nego inače. Sve to može narušiti skladan partnerski odnos, a parovima je tada teško priznati da nešto nije u redu i da im odnos pati. 

Terapija za parove - iskustva
FOTO: Shutterstock

Terapija za parove – iskustva 

Kada je u pitanju terapija za parove, iskustva onih koji su se odlučili za ovaj pothvat ističu da je prvi korak najteži – zajednička odluka za rad na odnosu i javljanje psihoterapeutu. Gotovo uvijek jedna osoba u paru odbija terapiju zbog manjka povjerenja u nepoznatu osobu koja bi im trebala pomoći. Moguća su razna opravdanja prije odluke za terapiju – financijski trošak, nemogućnost usklađivanja slobodnog vremena partnera, “važnije stvari” koje pate zbog čestih terapija, glasine drugih ljudi koji će saznati da nešto nije u redu i sl. 

Strahovi su različiti, ali u pozadini je često strah od nečeg novog i nepoznatog s čime osoba još nije imala iskustva. Kada je odnos već poprilično ušao u kriznu i kritičnu fazu, strah od shvaćanja da bi moglo doći do prekidanja i gubitka druge osobe je također prisutan. Mnogi parovi se ipak nadaju da će im terapija pomoći, ali spoznaja i uvid u vlastite probleme koji narušavaju koheziju odnosa nije nimalo jednostavna. Promjene su bolne, ali potrebne da bi došlo do poboljšanja.

Terapija za parove – cijena 

Cijena jedne seanse psihoterapije se obično kreće između 250 i 350 kuna. Procjena ukupnog broja pojedinačnih terapija koje će biti potrebne određuje se na temelju inicijalnog susreta i identifikacije problema. Terapija se uvijek može prekinuti ranije ako par ne uspije razviti odnos povjerenja s terapeutom ili ako zajednički procijene da je vrijeme za završetak terapije. Naravno, terapija se može i produžiti, ovisno o potrebi para i njihovoj spremnosti za daljnji rad – individualno ili zajednički. 

Ovisno o lokaciji u Hrvatskoj, ponude terapije za parove su različite. Neke od mogućnosti koje se trenutno nude:

 • terapija za parove – Zagreb (Centar Proventus, Poliklinika Povjerenje, HUBIKOT, Hilpsiho, Centar za psihoterapiju i savjetovanja Ivana Grabar, Više od ideje, Balans, Sirius – Centar za psihološko savjetovanje)
 • terapija za parove – Rijeka (Centar Sreća, Psihoterapija Rijeka – Sandra Karabaić, Privatna psihološka praksa Rebeka Bulat, Psihološko savjetovalište dr. sc. Ana Kandare Šoljaga, Psihološko savjetovalište Smokvina, PSI SANO – za psihološku djelatnost, Privatni psiholog PSIDRA)
 • terapija za parove – Split (Centar Madrugada, Privatna psihološka praksa Hera, Bračni savjetnik Ana Slade, Psiholog Tina Panžić – savjetovanje i psihoterapija, Privatna psihološka praksa “Afekt”, Psihološko savjetovalište “Psihoterapija”)
 • savjetovanje za parove – Osijek (Udruga samospoznaja, PSIHA – privatna psihološka praksa, Motiv – kabinet za psihologiju, Norvel – psihologijski centar). 
Besplatni bračni savjetnik
FOTO: Shutterstock

Za sve one kojima su financije prepreka u traženju terapije za parove, besplatni bračni savjetnik je zasigurno bolja opcija. Ovisno o lokaciji, dostupnost istih je različita, ali javljanje određenim udrugama koje su sufinancirane projektima i programima za provedbu psiholoških savjetovanja, obiteljskim centrima ili Obiteljskom savjetovalištu Caritasa mjesta u kojem se nalazite može biti prvi korak u dolasku do besplatne partnerske psihoterapije. 

U vremenu pandemije brojni psihoterapeuti su uveli mogućnost online psihološkog savjetovanja i psihoterapije. Za sve one kojima je dolazak do većih gradova neizvediv zbog nedostatka vremena, uvijek možete provjeriti sa psihoterapeutima nude li mogućnost online terapije. Susret uživo je uvijek poželjniji i ima brojne prednosti, ali nekima je online način rada jednako učinkovit. Vrijedi pokušati i jedno i drugo, kombinirati dolaske uživo po potrebi i održavati redovitost terapije.  

Kada je potrebna psihoterapija i što očekivati?

Kao što je preporuka brojnih stručnjaka u zdravstvu, prevencija je uvijek najbolje rješenje. Međutim, u području mentalnog zdravlja smo skloniji ignoriranju simptoma najčešće zbog manjka znanja i nedovoljne psihoedukacije. Ako obje osobe u paru nisu svjesne da postoji problem, jedna će ga zasigurno uočiti ranije i shvatiti što je kamen spoticanja, ali bi bilo dobro što prije verbalizirati problem i drugoj osobi

Ono što parovi često zaboravljaju jest činjenica da nitko ne može čitati misli, niti psihoterapeut niti partner. Zbog podrazumijevanja da druga strana shvaća što smo mislili, iako to nikada nismo izgovorili, najčešće nastaju problemi. 

Pročitajte članke:

Kvalitetan odnos ne nastaje sam od sebe, a da bi par opstao i potrajao, svakodnevno učimo komunicirati, raditi kompromise, otkrivati i verbalizirati vlastite potrebe, uočavati potrebe druge osobe, balansirati vrijeme u danu za sve što je potrebno te raditi na razumijevanju, zadovoljstvu, poštovanju i njegovanju sitnih i bitnih trenutaka radosti i sreće koje bi svaki par trebao imati.

Bračni terapeuti često navode da je za očuvanje dobrih i zdravih dugotrajnih odnosa potrebno raditi na:

 • uspostavljanju granica – zajedničko donošenje odluka, uključivanje partnera u vlastita razmišljanja, razmjena emocionalnih poteškoća i traženje pomoći, uspostavljanje granica u provođenju vremena s drugima, samostalno i s partnerom i sl.
 • izgradnji područja bračne privatnosti – odnos u kojemu je partner osoba za pružanje utjehe i potpore, dijeljenje radosti i tuge, izražavanje strahova i nade, stvaranje slobode i međusobne povezanosti, osjećaja zaštićenosti, ali i osjećaja vlastite vrijednosti i sl.
 • izgradnji spremnosti za krizu – suočavanje s kriznim situacijama u odnosu (financijske poteškoće, bolest u obitelji, preuzimanje odgovornosti rođenjem djeteta, mogući problemi u odgoju, teškoće u široj obitelji, različiti profesionalni i životni neuspjesi) i izgradnja psiholoških resursa za suočavanje s istima
 • održavanju pozitivnih iluzija – prisjećanje razdoblja zaljubljenosti, naglašavanje pozitivnih i privlačnih značajki partnera i odnosa, zajedničko planiranje budućnosti, vrijeme provedeno zajedno i sl. 
Psihoterapija za parove
FOTO: Shutterstock

Prije polaska na psihoterapiju, budite spremni na promjene koje će možda biti potrebne da bi se odnos poboljšao. Prihvatite težinu novonastalih spoznaja o sebi i drugoj osobi koje će se vjerojatno pojaviti tijekom rada na odnosu. Postojat će jednostavniji i teži dolasci terapeutu, ali imajte na umu da je u pitanju proces. Niti jedan problem ne nastaje preko noći, pa se tako preko noći ne može niti riješiti. Strpljenje i povjerenje su ključni kako bi napredak bio moguć.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Čudina-Obradović, M. i Obradović, J. (2006). Psihologija braka i obitelji. Golden marketing-Tehnička knjiga: Zagreb.
 2. Khoddam, R. (2022). 5 Lessons from Couples Therapy That Can Help Any Relationship. Psychology Today.
 3. Rijavec, M. i Miljković, D. (2014). Muškarci i žene – poznajemo li se uopće. Profil knjiga: Zagreb.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu