Imela čaj: Lijek iz prirode za visoki tlak, začepljene krvne žile, cirkulaciju i grčeve! Evo kako se priprema i gdje ga možete kupiti

Imela čaj

Imela (lat. Viscum album) je zimzelena poluparazitska biljka koja pripada obitelji dvospolnih biljaka (Viscaceae). Svima je poznata kao ukras i simbol Božića, a manje je poznata činjenica da je vrlo ljekovita biljka. Čaj od imele i njezina tinktura tradicionalno se koriste kao prirodni lijek za liječenje raznih zdravstvenih tegoba.

Drevne kulture smatrale su da ova biljka posjeduje magična svojstva. U staroj nordijskoj mitologiji bila je simbol romantike, a keltski svećenici (druidi) poštivali su je kao svetu biljku koja otklanja svako zlo i liječi sve bolesti.

Danas se njezina ljekovita svojstva sve više istražuju, a najpoznatiji su njezini ekstrakti koji umiruju živčani sustav i koriste se u liječenju raka, zloćudnih tumora, HIV-a i epilepsije.

Imela raste na stablima zahvaljujući pticama koje jedu njezino ljepljivo sjeme
FOTO: Shutterstock

Imela raste na stablima zahvaljujući pticama koje jedu njezino ljepljivo sjeme. Zimzeleni grmić imele ima loptasti oblik i najbolje se vidi tijekom zime kad otpadne lišće sa stabla bjelogorice. Listovi bijele imele su glatki, kožnati i žuto-zelene boje, a cvjetići mali i žuti.

Njezine bijele, otrovne bobice vrlo su ljepljive i sluzave iznutra zbog čega se lako zalijepe za koru drveta.

Postoji puno vrsta imela, a podrijetlom su iz Europe, Sjeverne Afrike i zapadne Azije. Sve vrste imela se ponašaju poput parazita na način da prodiru u grane upijajući hranjive tvari i vodu kako bi preživjele, i sve na kraju mogu uzrokovati smrt stabla.

Bijela imela se bere zbog listova i grančica koje se koriste za izradu biljnih ekstrakata, čajeva i injekcija. Smatra se da najljekovitija svojstva ima imela koja raste na hrastu i topoli, ali su ljekovite i one na crnogoričnim stablima (jelama, borovima) i voćkama kao što su kruške i nešto manje jabuke.

S obzirom na to da su jedni dijelovi imele ljekoviti, a drugi otrovni, s ovom biljkom treba pažljivo postupati.
Imela čaj - ljekovitost
FOTO: Shutterstock

Imela čaj – ljekovitost

Imela sadrži čitav niz ljekovitih tvari. Najvažnije od njih su flavonoidi, lecitin, viskotoksini, histamin, lignin, kolin te masna i eterična ulja. Zahvajujući ljekovitim tvarima, posjeduje snažna antioksidativna, antibakterijska i antivirusna svojstva.

Zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju imeli uključuju:

Imela čaj kao lijek

Čaj od imele smiruje živčani sustav i potpuni je tonik za živce, tj. snižava razinu hormona stresa.
Svojim umirujućim svojstvima liječi živčane poremećaje poput epilepsije, drhtavice, tikova, tjeskobe i nesanice.

Čaj od imele snižava visoki krvni tlak. Uz glog, imela je najbolji prirodni lijek za srčane i krvožilne tegobe zbog svojeg antioksidativnog djelovanja. Poboljšava cirkulaciju i pomaže u regulaciji otkucaja srca (imela čaj za srce).

Čaj od imele liječi kronična upalna stanja i razne autoimune bolesti, zahvaljujući svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Tradicionalno se koristi za liječenje artritisa i drugih bolesnih stanja zglobova na način da ublažava bol te poboljšava njihovu pokretljivost.

Čaj od imele jača imunološki sustav i štiti tijelo od bolesti
FOTO: Shutterstock

Čaj od imele jača imunološki sustav i štiti tijelo od bolesti. Snažan imunološki sustav apsolutno je ključan za naše cjelokupno zdravlje, a antibakterijski, antioksidativni i antivirusni učinak čaja od imele ima potencijal poboljšati prirodnu obranu našeg tijela. Ublažava simptome uobičajenih prehlada, upale grla, vrućice, kašlja i respiratornih tegoba poput bronhitisa i astme.

Imela ima antikancerogeni potencijal koji je proučavan u brojnim studijama. Lektini u biljci zaustavljaju daljnji rast tumorskih stanica, dok viskotoksini iz imele rastvaraju i uništavaju staničnu membranu tumorske stanice.

Istraživanje koje su kineski istraživači objavili u časopisu Anti-cancer Research Journal navodi da imela ima kemopreventivna svojstva jer može smanjiti uobičajene nuspojave kemoterapije kao što su utrnulost, mučnina pa čak i gubitak kose.

Naknadna istraživanja povezala su imela čaj s višom ukupnom kvalitetom života pacijenata, smanjenjem tumora i zdravijom krvnom slikom. Pacijentice koji boluju od raka dojke mogu primijetiti značajno poboljšanje u svojem fizičkom i emocionalnom stanju zbog imele.

Kako se priprema čaj od imele?

Ovaj biljni čaj napravljen je od listova i vršaka bijele imele. Zbog jakosti imele bolje je početi s malim količinama kako bi se postigao željeni učinak.

S obzirom na to da čaj od bijele imele ima tendenciju smanjiti krvni tlak, pomaže u prevenciji moždanog i srčanog udara. Ublažava stres i sprječava aterosklerozu ili nakupljanje plaka u arterijama te je izvrstan tonik za kardiovaskularni i krvožilni sustav.

Imela čaj - priprema
FOTO: Shutterstock

Imela čaj – priprema

Imela čaj priprema se isključivo hladnim postupkom.

  1. Stavite dvije čajne žličice imele u staklenu ili porculansku čašu.
  2. Prelijte biljku s 250 ml hladne vode.
  3. Dobro promiješajte i poklopite.
  4. Ostavite poklopljeno preko noći.

Imela čaj – upotreba

Ujutro lagano ugrijte čaj i procijedite u šalicu. Popijte topli čaj ujutro natašte i navečer prije spavanja. Šalica ovog biljnog čaja prije spavanja pomaže umiriti živce, smanjiti hrkanje i pospješiti miran san.

Ne konzumirajte više od 1 – 2 šalice dnevno.

Čaj od imele – iskustva

Konzumacija imelinog čaja pokazala je vrlo pozitivno djelovanje kod različitih zdravstvenih tegoba.

U samo dva mjeseca redovitog ispijanja čaja kod mnogih je osoba utvrđeno normaliziranje visokog krvnog tlaka te smanjenje srčanih tegoba poput aritmije.

S obzirom na to da čaj ima smirujući učinak i poboljšava cirkulaciju, pomogao je osobama koje muče  bezvoljnost, vrtoglavica i nesvjestica.

Žene u menopauzi imale su odlična iskustva s redovitom konzumacijom ovog čaja jer im je pomogao kod simptoma poput lupanja srca, teškog disanja, napadaja tjeskobe, straha i iznenadnih navala vrućine (valunzi).

Imela čaj - nuspojave
FOTO: Shutterstock

Imela čaj – nuspojave

Čaj i pripravci od imele ne preporučuju se trudnicama, dojiljama i djeci. Kada se koristi u preporučenim količinama, imela se rijetko povezuje s nuspojavama.

Moguće nuspojave kod visoke doze uključuju mučninu, povraćanje, proljev, nizak krvni tlak ili vrtoglavicu.

Ako uzimate bilo kakve lijekove na recept, važno je razgovarati s liječnikom prije korištenja imele. Imela može stupiti u interakciju s mnogim lijekovima, uključujući antikoagulanse, antidepresive i lijekove koji se koriste za liječenje bolesti srca ili visokog krvnog tlaka.

Pripravci i injekcije od imele za rak daju se samo pod liječničkim nadzorom i nisu za kućnu upotrebu.

Oprez! Ne konzumirajte sirovu imelu bilo koje vrste jer je otrovna!

Čaj od imele – gdje kupiti?

Imela je dostupna u biljnim ljekarnama, trgovinama zdrave hrane te u internetskim trgovinama istih.
Osušenu imelu od koje se priprema čaj ne uzima se više od 10 g dnevno. Ako vas zanima imela čaj, cijena je oko 2,25 – 5 eura.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Curtis, L. (2023). What Is Mistletoe? Verywell Health.
  2. Kubala, J. (2021). Does Mistletoe Help Treat Cancer? An Evidence-Based Look. Healthline.
  3. Staughton, J. (2021). 11 Amazing Benefits Of Mistletoe. Organic facts.
  4. Seward, M. (2016). 7 Proven Mistletoe Benefits. Healthy Focus.

Ocijenite članak

4.33 / 5   9

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu