Jedna od najljekovitijih biljki na svijetu: Sad se bere glog! Evo kako sve pomaže

Glog je jedna od najljekovitijih biljki na svijetu

Malo ljudi uopće zna da se glog, na koji najčešće ni ne obraćamo pažnju, smatra zacijelo najljekovitijom biljkom u prirodi. Koliko je glog ljekovit opsežno donosi i portal Healthline. Stoljećima se glog upotrebljava za liječenje ljudi, ali i životinja, a bio je neizostavan i u brojnim magijskim ritualima.

Uostalom, glog nam je poznat, ako već ne po ljekovitosti, barem iz priča i mitova kako se glogovim kolcem može uništiti vampire. Kakva god bila religiozna i magijska vjerovanja, činjenica je da ova biljka, koja najčešće raste kao korov, sadržava brojna korisna svojstva što ju je svrstalo u – najljekovitije biljke na svijetu.

U homeopatskim knjigama navodi se da je glog izvanredan kao lijek za srce
FOTO: Shutterstock

Sjajan u prevenciji bolesti srca

U homeopatskim knjigama navodi se da je glog izvanredan kao lijek za srce, a tinktura koja se pravi od njega iznimno je efikasna u sprječavanju infarkta. Koristi se i za održavanje zdravlja krvnog sustava, kod visokog tlaka, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Dapače, mnogi homeopati, ali i drugi koji se bave biljkama i njihovom ljekovitošću, smatraju kako bi svi iznad 50 godina povremeno trebali uzimati tinkturu od gloga.

Pročitajte članak “Tinktura od gloga za slabo srce – kako se koristi, recept“.

Mnogi homeopati smatraju kako bi svi iznad 50 godina povremeno trebali uzimati tinkturu od gloga
FOTO: Shutterstock

Drugi benefiti ove biljke

Osim kod srčanih tegoba, glog pomaže i kod sljedećih zdravstvenih tegoba:

Plodovi gloga beru se u jesen
FOTO: Shutterstock

Kada se bere i kako napraviti čaj od gloga

Plodovi gloga beru se u jesen, kada su jarkocrveni. Zatim se suše, a može ih se i samljeti, pa osušiti i koristiti za čaj. Jednu čajnu žličicu usitnjenog ploda gloga prelijte sa 150 ml vrele vode, poklopite posudu te ostavite da stoji 15 – 30 minuta. Potom procijedite i pijte tri puta dnevno.

Ovaj čaj posebno se preporučuje ljudima koji osjećaju pritisak i gušenje u predjelu srca, u prevenciji povišenog krvnog tlaka, kao i kod blažih oblika oslabljenog srca poslije preležanih infektivnih bolesti. Treba naglasiti da čaj ne smiju piti djeca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu