Prirodni lijekovi za aritmiju srca: Imamo popis 5 biljnih pomoćnika za prirodno liječenje aritmije srca

Prirodni lijekovi za aritmiju srca

Sve više liječnika podržava upotrebu biljnih lijekova koji se koriste za prirodno liječenje aritmije srca. Srčana aritmija može ukazivati na ozbiljnu bolest, a može se pojaviti čak i ako imamo zdravo srce. U oba slučaja zahtjeva nadzor ili liječenje kod liječnika specijalista, a mi ćemo vam otkriti koji prirodni lijekovi za aritmiju srca mogu pomoći.

Srce je snažan mišić i glavni organ našeg krvožilnog sustava koji pumpa krv u pluća i sva tjelesna tkiva. Kod odrasle osobe normalni otkucaji srca su 60 – 100 u minuti. Električni signali upravljaju srčanom pumpom, a sve dok se električni impuls normalno prenosi, srce pumpa i kuca pravilnim tempom.

Pročitajte članak “Otkucaji srca – normalne, visoke i niske vrijednosti“.

Izraz “aritmija” odnosi se na bilo koju promjenu normalnog slijeda električnih impulsa koji uzrokuju da srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilno. Ukoliko dođe do poremećaja srčanog ritma, srce ne može učinkovito pumpati krv. Uslijed toga slabi funkcija svih drugih organa te može doći do njihovog oštećenja u radu ili potpunog zatajenja.

Simptomi aritmije često uključuju:

Pročitajte članak “Ekstrasistole (preskakanje srca) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Aritmija nije uvijek posljedica bolesti srca
FOTO: Shutterstock

Aritmija nije uvijek posljedica bolesti srca

Osim što se događaju zbog srčanih bolesti, aritmije se mogu pojaviti i zbog pogrešne ravnoteže elektrolita (kao što su natrij ili kalij) u krvi, infekcije ili groznice, određenih lijekova, jakih emocija, stresa ili uzbuđenja, kod svakodnevne primjene alkohola, duhana, kofeina ili prilikom tjelovježbe.

Postoje različite vrste aritmija, ovisno o tome iz koje srčane komore potječu. Najčešće aritmije, koje su obično bezazlene, su prijevremene atrijske kontrakcije i prijevremene ventrikularne kontrakcije. Druge česte aritmije su:

Prirodni lijekovi za aritmiju srca

Biljni pomoćnici usmjereni su na stabilizaciju električnih impulsa srca te rješavaju uzročne čimbenike poput pretjerane stimulacije živčanog sustava. Prirodni lijekovi za aritmiju srca pokazali su svoju sposobnost djelovanja kroz dugu primjenu u narodnoj medicini, a njihovu tradicionalnu upotrebu potvrdila su i suvremena istraživanja. Oni uključuju pet korisnih vrsta biljaka.

Najbolji prirodni lijek za srce
FOTO: Shutterstock

1. Glog

U narodnoj i biljnoj medicini glog (Crataegus oxycantha) je najpouzdanija biljka i najbolji prirodni lijek za srce. Jedno od najvažnijih djelovanja gloga je njegova sposobnost da regulira električnu aktivnost srca, što ga čini vrlo korisnim za liječenje nepravilnog srčanog ritma.

Mnoge studije pokazuju da glog pomaže kod tegoba srca, jačajući njegov mišić i kontraktilnu snagu. Poboljšava protok krvi kroz srce i smanjuje mu potrebu za kisikom. Većina istraživanja koja uključuju primjenu gloga kod aritmije pokazala su učinkovitost kod ventrikularne fibrilacije i fibrilacije atrija.

Glog štiti arterije od oksidativnog oštećenja te je koristan za liječenje ateroskleroze, hipertenzije, visokog kolesterola i masnoća u krvi te kongestivnog zatajenja srca. Obično se koristi nakon srčanog udara kako bi se spriječilo daljnje oštećenje tkiva. Stabilizira proizvodnju kolagena tijekom fibroze.

Glog je potrebno koristiti najmanje dva tjedna prije nego što osjetimo poboljšanje. Glogove kapi za aritmiju uzimaju se svaki dan tijekom nekoliko tjedana, čime se postupno smanjuje učestalost i ozbiljnost aritmije.

Pročitajte članak “Čaj od gloga za srce i kardiovaskularni sustav – ljekovitost i primjena“.

Prirodno liječenje aritmije srca
FOTO: Shutterstock

2. Srčenica

Srčenica ili srdačica (Leonurus cardiaca) je biljka koja potiče iz središnje Azije, a latinsko ime “cardiaca” dobila je zbog svojeg ljekovitog djelovanja na srce. Sadrži skupinu spojeva poznatih kao glikozidi koji pokazuju kardiotonično djelovanje.

U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se kao srčani tonik, a moderna istraživanja potvrđuju njezinu ljekovitost. Kineske studije pokazuju da srčenica, u količinama od 250 g dnevno, poboljšava rad srca, smiruje živčani sustav, umiruje srce i usporava njegove ubrzane otkucaje.

Danas se uglavnom koristi kod anksioznosti i stresa koji dovode do pojave simptoma kao što su palpitacije i nepravilan rad srca.

Slično kao i glog, srčenicu treba uzimati dulje vrijeme kako bi se postigli najbolji rezultati.

Priprema
 1. Jednu čajnu žličicu biljke prelijte šalicom kipuće vode.
 2. Ostavite poklopljeno da odstoji 10 minuta.
 3. Procijedite.

Pijte tri puta dnevno između obroka. Za jači efekt koristite biljku u obliku tinkture ili kapsula.

Prema istraživanjima kinidin je najstariji, standardni lijek za liječenje aritmije
FOTO: Shutterstock

3. Kininovac

Kora čudesnog Cinchona (Kininovac), drveta iz Perua, sadrži niz ljekovitih tvari, od kojih je važan spoj kinin koji je poznato sredstvo za liječenje malarije.

Drugi spoj, kinidin, je lijek koji djeluje na provodnost i stvaranje električnih impulsa te se koristi kod nepravilnog rada srca. Prema istraživanjima kinidin je najstariji, standardni lijek za liječenje aritmije.

prirodni lijek za aritmiju srca
FOTO: Shutterstock

4. Matičnjak

Matičnjak (Melissa officinalis) je zeljasta trajnica ovalnih, aromatičnih listova. U tradicionalnoj medicini je prirodni lijek za aritmiju srca jer smanjuje njegove otkucaje. Umiruje živčani sustav te se koristi za liječenje tjeskobe, depresije i nesanice. Matičnjak također djeluje kao snažan antioksidans, jača krvožilni sustav, pa je koristan za kardiovaskularne bolesti.

Tijekom dva tjedna liječenja matičnjakom značajno se smanjuje učestalost epizoda anksioznosti kod pacijenata s benignim lupanjem srca.

Pročitajte članak “Čaj od matičnjaka – ljekovita svojstva i priprema“.

Prirodni lijek za aritmiju
FOTO: Shutterstock

5. Obična žutika

Žutika (Berberis vulgaris) je najpoznatija kao prirodni biljni antibiotik jer sadrži berberin, sastojak koji se također nalazi u kurkumi i kanadskoj žutici. Berberin pomaže kod pojave i liječenja ventrikularnih aritmija, a sama biljka je pokazala povoljan učinak u smanjenju krvnog tlaka, poboljšanju kontraktilnosti srca i optoka krvi.

U kardiovaskularnoj medicini aktivni sastojci žutike pokazali su antiaritmijske, protuupalne i kardioprotektivne učinke kod ishemijske/reperfuzijske ozljede. Druge farmakološke studije također su pokazale da je B. vulgaris prirodni lijek za aritmiju jer može spriječiti razvoj ventrikularne fibrilacije.

Priprema
 1. 1 – 2 čajne žličice suhog korijena i listova biljke prelijte s 250 ml kipuće vode.
 2. Ostavite poklopljeno pet minuta.
 3. Procijedite.

Pijte 1 – 2 šalice dnevno. Međutim, najbolji način upotrebe je korištenje žutike u obliku biljnog ekstrakta.

Uz navedene, postoje i druge korisne biljke za srce kao što su npr. odoljen (valerijana), imela, ružmarin, stolisnik, kardamom, kurkuma ili lavanda. Pripremaju se same ili u mješavini čajeva od strane iskusnih travara i fitoterapeuta. Za par dana do dva tjedna trebali biste osjetiti povoljno djelovanje odabrane biljke.

Napomena

Ako koristite tablete za srce, obavezno se posavjetujte sa svojm liječnikom prije uzimanja bilo koje biljke ili suplementa.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Arrhythmia. (2021). WebMD.
 2. Heart Palpitations: Top 6 Herbs According To A Herbalist. (2018). The Sunlight Experiment.
 3. Nall, R. (2017). Natural ways to treat atrial fibrillation. Medical News Today.
 4. What is an Arrhythmia? (2016). American Heart Association.
 5. Nedeljković, S. (2015). Srčana aritmija – Sve o bolesti i načinu liječenja. Alternativa.hr.

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ŠTA JE DOBRO ZA SRCE RITMIJU, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu