Imela – ljekovita biljka i simbol mira, pomirenja i sreće

Imela

Imela se obično povezuje s Božićem ili Novom godinom i simbolizira mir, pomirenje i sreću. Međutim, njezina primjena i simbolika sežu daleko u prošlost, još u vrijeme prije Krista. Najviše su je štovali druidi i Vikinzi. Druidi su je nosili prikačenu oko vrata i smatrali svetom biljkom koja liječi i štiti od zlih sila te liječi neplodnost.

Odatle vjerojatno potječe tradicija ljubljenja ispod imele. Čak su imali poseban ritual prilikom branja imele.  Vikinzi su vjerovali da ima sposobnost dizanja iz mrtvih i povezivali su je s Balderom – bogom ljetnog sunca. Zbog svoje popularnosti u poganskim narodima, kroz cijeli srednji vijek imelu je bilo zabranjeno koristiti kao ukras, a to je jedan od razloga zbog čega se crkve ni danas ne ukrašavaju tom biljkom.

Imela - biljka
FTO: Shutterstock

Imela – biljka

Imela je biljka bijele boje koja raste u obliku zimzelenog grma. Kako je imela poluparazitska biljka, bijela imela najčešće raste na listopadnom drveću koje ima meku koru, kao što su:

 • breza
 • vrba
 • lipa
 • kruška
 • jabuka.

S druge strane, crnogorična imela obično raste na borovima, jelama i smrekama. Svrstava se u poluparazitsko drveće zbog toga što se voli gnijezditi na domaćinu i pritom uzimati od njega vodu. No, sama biljka je sposobna obavljati proces fotosinteze i formirati vlastite organske tvari. Rasprostranjena je uglavnom diljem Europe, Azije i Sjeverne Afrike. U narodu ju još nazivaju lijepak, visk, cmelj, melina i višće.

Imela – ljekovitost

Imela se kao ljekovita biljka koristi još od 5. stoljeća prije Krista, a u narodnoj medicini taj je običaj ostao uvelike prakticiran još do danas. Službena medicina priznala je njezinu ljekovitost, a razmatra se i kao lijek ili sastavni dio lijeka protiv karcinoma i AIDS-a.

Dokazano je da imela sadrži čitav niz ljekovitih tvari. Najvažniji od njih su:

 • lecitin
 • viskotoksini
 • histamin
 • lignin
 • flavonoidi
 • kolin
 • lignin
 • masno i eterično ulje.

Koristi se u obliku čaja, praška, meda, vina i tinkture.

Imela - čaj
FOTO: Shutterstock

Izaziva pojačan rad žlijezda probavnog trakta te pospješuje izmjenu tvari u organizmu. Ako patite od kroničnog zatvora, od velike pomoći će vam biti upravo imela. Pored toga, normalizira izlučivanje žuči te uklanja uzroke nastanka šećerne bolesti. No, najviše zanimanja privlači njezino djelovanje na niski i visoki krvni tlak uzrokovan smetnjama u krvotoku.

Ljekovite tvari u toj biljci uzrokovat će da se kolanje krvi kroz organizam normalizira i time ojačati najjači mišić – srce. Kako dolazi do potpune ravnoteže krvožilnog sustava, visokog i niskog krvnog tlaka više neće biti, kao ni vrtoglavice, glavobolje i migrene, zujanja u ušima, nadiranja krvi u glavu i dr. Normaliziran optok krvi će također jako povoljno djelovati kod žena prilikom bolnih menstruacija, kao i kod povraćanja krvi i krvarenja iz pluća.

Pokazalo se da imela pomaže i u liječenju od karcinomnih oboljenja. Sadrži ljekovitu tvar lecitin iz koje se dobiva lecitinol, koji već u malim količinama može uništiti stanice karcinoma te povratiti oslabljen imunitet. Pomaže prilikom oporavka, ublažava mučninu, povraćanje, opadanje kose, nesanicu te gubitak apetita. Uspješna je samo kod karcinoma koji stvaraju čireve, ali ne i kod liječenja leukemije. Međutim, istraživanja se nastavljaju.

Autor teksta: Goran Mizdrak, učitelj programa zdravlja

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.83 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: imela, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu