Simptomi infarkta kod žena: Mogu se razlikovati od onih koji se javljaju kod muškaraca! Evo koji su i što učiniti kada ih primijetite

Simptomi infarkta kod žena

Simptomi infarkta kod žena mogu se razlikovati od simptoma koji se javljaju kod muškaraca. Kardiovaskularne bolesti srca i krvnih žila glavni su uzrok smrti kod muškaraca i žena.

Srčani udar se događa kada se protok krvi koji donosi kisik u srčani mišić ozbiljno smanji ili potpuno prekine. To se događa zato što se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti od nakupljanja masti, kolesterola i drugih tvari (plaka).

Pročitajte članak “Srčani udar (infarkt miokarda) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Simptomi infarkta kod muškaraca najčešće su bol, pritisak, odnosno nelagoda u prsima. Kod dvije trećine žena taj je simptom također vodeći, no kod čak jedne trećine žena postoje drugi simptomi koje navode kao glavne. Koji su simptomi infarkta miokarda kod žena – saznajte dalje u članku.

Infarkt – simptomi kod žena

Dijagnosticirati infarkt kod žena često zna biti veći izazov nego kod muškaraca. Razlog je što je glavni i dominantni simptom kod muškaraca gotovo uvijek bol, pritisak u prsima i “kao da nešto steže oko prsiju”. Iako se u velikom broju slučajeva bol prsima pojavljuje kao simptom, često znaju biti navedeni i dodatni simptomi infarkta srca kod žena kao glavne tegobe.

Infarkt simptomi kod žena
FOTO: Shutterstock

Prema jednoj studiji, često se mogu naći predznaci infarkta kod žena – tu je čak pet simptoma koje žene navode. Najčešći prodromalni simptomi, tj. simptomi infarkta kod žena zabilježeni više od mjesec dana prije AMI (akutnog infarkta miokarda) bili su umor (70,7 %), poremećaji spavanja (47,8 %) i otežano disanje (42,1 %). Samo 29,7 % prijavilo je nelagodu u prsima, značajan simptom infarkta kod muškaraca.

Što se tiče akutnih simptoma prilikom samog infarkta miokarda, studija navodi da također dolazi do razlika kako izgleda srčani udar kod muškaraca i žena. Bol u prsima bila je najčešći simptom, koji je zahvatio 88,5 % žena i 94,8 % muškaraca, bez statistički značajne razlike između spolova. Kada su simptomi infarkta kod žena u pitanju, one su značajno češće prijavljivale ove simptome:

Predznaci infarkta kod žena
FOTO: Shutterstock

Nisu pronađene značajne razlike u učestalosti drugih simptoma poput:

Srčane smetnje – simptomi i što učiniti kada ih primjetite

Ako osjećate simptome poput bolova u prsima koji ne prestaju dulje od 20 minuta, ne mijenjaju se na položaj tijela, tj. sjedite li, ležite, kod udaha ili govora, zovite 194.

Lagani infarkt – simptomi

Također, simptomi blagog srčanog udara ne moraju nužno uključivati veliku bol u prsima.

Ako osjetite neke od prije navedenih simptoma, a ne prolaze kroz sat vremena, obratite se svojem liječniku ili zovite 194.
Prevencija zdravim navikama
FOTO: Shutterstock

Bolesti srca i krvnih žila mogu se spriječiti u velikom broju slučajeva zdravim navikama i zdravim životom. Neki od savjeta koji mogu pomoći u tome su:

Ako osjetite neke od prije spomenutih simptoma, obratite se liječniku za pomoć.

Pročitajte članke:

Članak objavljen:
  1. Heart Attack Symptoms in Women. (2022). American Heart Association.
  2. 3 Heart Attack Signs Women Shouldn’t Ignore. (2021). Cleveland Clinic.
  3. McSweeney, J. C. i sur. (2003). Women’s Early Wanrning Symptoms of Acute Myocardial Infarction. AHA Journals.
  4. Berg, J. i sur. (2009). Symptoms of a first acute myocardial infartion in women and men. PubMED.

Ocijenite članak

3 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu