Simptomi infarkta kod žena – koji su i što učiniti kad ih primijetite?

Simptomi infarkta kod žena

Simptomi infarkta kod žena mogu se razlikovati od simptoma koji se javljaju kod muškaraca. Kardiovaskularne bolesti srca i krvnih žila glavni su uzrok smrti kod muškaraca i žena. Srčani udar se događa kada se protok krvi koji donosi kisik u srčani mišić ozbiljno smanji ili potpuno prekine. To se događa zato što se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti od nakupljanja masti, kolesterola i drugih tvari (plaka).

Pročitajte članak “Srčani udar (infarkt miokarda) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Simptomi infarkta kod muškaraca najčešće su bol, pritisak, odnosno nelagoda u prsima. Kod dvije trećine žena taj je simptom također vodeći, no kod čak jedne trećine žena postoje drugi simptomi koje navode kao glavne. Koji su simptomi infarkta miokarda kod žena – saznajte dalje u članku.

Infarkt simptomi kod žena

Dijagnosticirati infarkt kod žena često zna biti veći izazov nego kod muškaraca. Razlog je što je glavni i dominantni simptom kod muškaraca gotovo uvijek bol, pritisak u prsima, “kao da nešto steže oko prsiju”. Iako se u velikom broju slučajeva bol prsima pojavljuje kao simptom, često znaju biti navedeni i dodatni simptomi infarkta srca kod žena kao glavne tegobe.

Infarkt simptomi kod žena
FOTO: Shutterstock

Prema jednoj studiji često se mogu naći predznaci infarkta kod žena, tu je čak pet simptoma koje žene navode. Najčešći prodromalni simptomi, tj. simptomi infarkta kod žena zabilježeni više od mjesec dana prije AMI (akutnog infarkta miokarda) bili su umor (70,7 %), poremećaji spavanja (47,8 %) i otežano disanje (42,1 %). Samo 29,7 % prijavilo je nelagodu u prsima, značajan simptom infarkta kod muškaraca.

Što se tiče akutnih simptoma prilikom samog infarkta miokarda, studija navodi da također dolazi do razlika kako izgleda srčani udar kod muškaraca i žena. Bol u prsima bila je najčešći simptom, koji je zahvatio 88,5 % žena i 94,8 % muškaraca, bez statistički značajne razlike između spolova. Kad su simptomi infarkta kod žena u pitanju, one su značajno češće prijavljivale ove simptome:

Predznaci infarkta kod žena
FOTO: Shutterstock

Nisu pronađene značajne razlike u učestalosti drugih simptoma poput:

Srčane smetnje – simptomi i što učiniti kada ih primjetite

Ukoliko osjećate simptome poput bolova u prsima koji ne prestaju dulje od 20 minuta, ne mijenjaju se na položaj tijela, tj. sjedite li, ležite, kod udaha ili govora, zovite 194.

Lagani infarkt – simptomi

Također, simptomi blagog srčanog udara ne moraju nužno uključivati veliku bol u prsima. Ukoliko osjetite neke od prije navedenih simptoma, a ne prolaze kroz sat vremena, obratite se svojem liječniku ili zovite 194.

Prevencija zdravim navikama
FOTO: Shutterstock

Bolesti srca i krvnih žila mogu se spriječiti u velikom broju slučajeva zdravim navikama i zdravim životom. Neki od savjeta koji mogu pomoći u tome su:

Ako osjetite neke od prije spomenutih simptoma, obratite se liječniku za pomoć.

Pročitajte članke:

Članak objavljen:
  1. 3 Heart Attack Signs Women Shouldn’t Ignore. (2021). Cleveland Clinic.
  2. McSweeney, J. C. i sur. (2003). Women’s Early Wanrning Symptoms of Acute Myocardial Infarction. AHA Journals.
  3. Berg, J. i sur. (2009). Symptoms of a first acute myocardial infartion in women and men. PubMED.
  4. Heart Attack Symptoms in Women. American Heart Association.

Ocijenite članak

3 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu