Lasersko uklanjanje tetovaža: Neki tvrde da boli i više od samog tetoviranja! Evo kako se pripremiti, koje su nuspojave i koja je cijena

Lasersko uklanjanje tetovaža

Uklanjanje tetovaža kroz povijest izvodilo se na različite načine, uključujući ne uvijek sigurne kemijske i mehaničke metode. Dobra vijest je da danas možete sigurno i efikasno ukloniti neželjene tetovaže uz pomoć lasera.

U nastavku saznajte kako se izvodi lasersko uklanjanje tetovaža, razinu boli, rezultate tretmana, njegu kože nakon tretmana i moguće nuspojave.

Lasersko uklanjanje tetovaža - kako se izvodi
FOTO: Shutterstock

Lasersko uklanjanje tetovaža – kako se izvodi?

Lasersko uklanjanje tetovaže izvodi se tako da se QS (Quality-switched) laserom selektivno uklanjaju pigmenti tetovaže. Jedan tretman traje oko 20 minuta, a u prosjeku je potrebno 7 – 10 tretmana kako bi se tetovaža u potpunosti uklonila. Taj proces može trajati od nekoliko mjeseci do godine dana.

Ako se odlučite za lasersko uklanjanje tetovaža, cijena tretmana ovisi o različitim faktorima kao što su mjesto, veličina i boja tetovaže, a kreće se 80 – 700 eura po tretmanu.

Neki faktori koji određuju koliko tretmana će biti potrebno za uklanjanje tetovaže su:

 • fitzpatrick klasifikacija tipa kože (osjetljivost na UV zračenje)
 • mjesto i boja tetovaže
 • količina tinte u tetovaži
 • ožiljci ili tkivne promjene.

Profesionalno napravljene tetovaže najčešće se nalaze dublje u koži, što ih čini dugotrajnima, stoga je često potrebno više tretmana za njihovo uklanjanje. Kozmetičke tetovaže, kao što su tetovaže na obrvama, usnama i kapcima, također je teže ukloniti jer često sadrže pigmente u boji. Amaterske tetovaže najčešće su napravljene iglama koje ne prodiru toliko duboko u kožu pa ih je i lakše ukloniti.

Kozmetičke tetovaže, kao što su tetovaže na obrvama, usnama i kapcima, također je teže ukloniti jer često sadrže pigmente u boji
FOTO: Shutterstock

Studija objavljena 2015. godine u časopisu Journal of cutaneous and aesthetic surgery prenosi da QS ruby laser (694 nm; najpopularnija verzija QS lasera) lakše uklanja tetovaže crnog, plavog i zelenog pigmenta, dok ostale pigmente teže uklanja te je za njih često potrebno više tretmana. Ipak, postoje druge verzije QS lasera koje mogu efektivno ukloniti i druge pigmente.

Zahvaljujući tehnološkom razvoju lasera za uklanjanje tetovaža, rizik od stvaranja ožiljaka nakon uklanjanja tetovaže je minimalan. Ipak, pomno odaberite mjesto na koje idete na tretman kako biste umanjili šanse za nuspojave.

Najsigurnije je da tretman izvede dermatolog.

Priprema

Postoje neke stvari koje biste trebali imati na umu/izbjegavati prije tretmana:

 • izbjegavajte brijanje ili korištenje voska na području tetovaže prije tretmana
 • nemojte uzimati aspirin i slične lijekove jer mogu pospješiti krvarenje
 • smanjite pušenje kako bi zahvaćeno područje lakše zacijelilo.

Prije laserskog uklanjanja tetovaže koža se očisti od krema i kozmetike. Zbog boli od uklanjanja tetovaže, često se nanosi topički anestetik koji se ostavi da djeluje 45 – 60 minuta. Točno prije tretmana anestetik se u potpunosti uklanja. Djelatnik i pacijent moraju nositi zaštitne naočale na očima.

Lasersko uklanjanje tetovaža - iskustva i razina boli
FOTO: Shutterstock

Lasersko uklanjanje tetovaža – iskustva i razina boli

Lasersko skidanje tetovaže jest neugodno i stvara bol, a neki tvrde da boli i više od samog tetoviranja. Srećom, postoje načini na koje se umanjuje bol tijekom i nakon tretmana.

Kao što smo već napomenuli, zbog razine boli često se nanosi topički anestetik. Osim topičkim anesteticima, bol se može smanjiti i upotrebom hladnog zraka tijekom tretmana, injekcijom lidokaina, lokalnom živčanom blokadom ili kombinacijom ovih metoda.

Kako biste umanjili bol nakon tretmana, možete stavljati hladne obloge na područje tetovaže.

Lasersko uklanjanje tetovaža – rezultati

Studija objavljena 2012. godine u časopisu Dermatologic surgery pokazala je da je QS laser za uklanjanje tetovaža efektivan i siguran kod uklanjanja različitih tipova tetovaža – profesionalnih, amaterskih, traumatičnih, kozmetičkih i medicinskih.

Netom nakon tretmana dio kože na kojem je tetovaža postane crvene boje i otečen. Imajte na umu da, iako je laser efektivan u uklanjanju tetovaža, nakon nekoliko tretmana najčešće ostane obris tetovaže.

Lasersko uklanjanje tetovaža - kako njegovati kožu
FOTO: Shutterstock

Lasersko uklanjanje tetovaža – kako njegovati kožu?

Prvih 24 sata nakon tretmana preporučuju se izbjegavanje fizičke aktivnosti i tuširanje u toploj vodi. Također, preporučuje se nanošenje hladnih obloga za umanjivanje bolova.

Dermatolog najčešće preporuči određenu mast koja se nanosi sljedeća tri dana na područje izloženo laseru. Ako nastanu mjehurići, nikako ih nemojte probijati, već nastavite nanositi mast.

Preporučuje se izbjegavanje direktnog sunca dva tjedna nakon tretmana. Kada područje kože zacijeli, strogo se nalaže nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom sljedeća tri mjeseca. Dermatolog će vam dati detaljne upute o njezi nakon tretmana kojih je potrebno pridržavati se.

Lasersko uklanjanje tetovaža - nuspojave
FOTO: Shutterstock

Lasersko uklanjanje tetovaža – nuspojave

Studija objavljena 2015. godine u časopisu Journal of cutaneous and aesthetic surgery napominje da je 97 % ispitanika u njihovoj studiji iskusilo lokalne reakcije na koži. Neke od takvih nuspojava mogu biti:

 • stvaranje mjehura
 • stvaranje edema
 • stvaranje krasta
 • crvenilo
 • bol.

Neke od dugotrajnih posljedica laserskog uklanjanja tetovaža koje se mogu pojaviti su ožiljci, promjene u teksturi kože, hiperpigmentacija i hipopigmentacija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Ho, S. G. i Goh, C. L. (2015). Laser tattoo removal: a clinical updateJournal of cutaneous and aesthetic surgery, 8(1): 9.
 2. Kent, K. M. i Graber, E. M. (2012). Laser Tattoo Removal: A Review. Dermatologic Surgery, 38(1): 1–13.

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu