Trajna šminka – koliko traje, gdje napraviti, cijena

Trajna šminka

Trajna šminka ili kozmetičko tetoviranje odnosi se na tetovaže koje simuliraju šminku na licu. Najčešće se tetoviraju obrve, kapci i usne. Kao i kod klasičnog tetoviranja, kod kozmetičkog tetoviranja koristi se igla koja ulazi u kožu i ispušta pigment.

U nastavku saznajte koje su prednosti i nedostatci ovih procedura te koliko koštaju i gdje ih možete napraviti.

Prednosti trajne šminke i koliko traje

Kao što smo na početku napisali, trajnom šminkom se simuliraju:

 • Obrve – crtaju se dlačice za puniji izgled. Najpoznatija metoda iscrtavanja obrva naziva se japansko iscrtavanje obrva.
 • Kapci – gornji i/ili donji eyeliner.
 • Usne – za simulaciju ruža. Pogotovo pogodno za osobe s jako blijedom bojom usana; može se simulirati prirodna, ali i malo tamnija boja usana.
 • Kamufliranje diskoloracije – kao što su ožiljci i slično.
 • Tetoviranje pjegica.

Jedna od ozbiljnijih primjena kozmetičkih tetovaža jest rekonstrukcija bradavica nakon operacije dojki.

Najveća prednost ovih procedura jest što ćete uštedjeti vrijeme jer se nećete morati svako jutro šminkati. Iako se radi o skupljoj proceduri, gledajte to kao dugoročnu investiciju jer ćete vjerojatno uštedjeti i novac na kozmetici.

Trajna kozmetika, osim što je vodootporna, pogodna je i za ljude kojima je teško nanositi šminku, kao što su osobe s lošim vidom, artritisom i ostalim fizičkim poteškoćama.

Ovisno o vašoj koži, proceduri i korištenim proizvodima, trajna šminka najčešće traje 12 – 18 mjeseci za obrve. Nakon tog perioda trebali biste vjerojatno ponovno iscrtati neke dijelove obrva.
Trajna šminka na usnama traje oko godinu dana, dok eyeliner na kapcima traje 12 – 18 mjeseci.

Trajna šminka koja se koristi za prikrivanje ožiljaka traje dosta duže, i to po nekoliko godina. Kod ovakve trajne šminke važno je smanjiti izloženost direktnom suncu i nanositi zaštitu za sunce.

Trajna šminka
Foto: Photo Secrets

Opasnosti trajne šminke

Kao i kod svakog tetoviranja, postoji mogućnost alergijske reakcije na tintu. Zato se tinta prvo isprobava na malom dijelu kože da se vidi reakcija. Ipak, alergijske reakcije na tintu su dosta rijetke.

Članak obavljen 2008. godine u časopisu Clinics in dermatology navodi da je najveći rizik povezan s trajnom šminkom obavljanje te procedure kod neiskusne i nestručne osobe.

Iako se lasersko uklanjanje tetovaža razvilo tijekom godina, uklanjanje kozmetičkih tetovaža dosta je nezgodno jer se nalaze na osjetljivom mjestu. Uklanjanje kozmetičke tetovaže također može ostaviti nedefiniranu mrlju na vrlo upečatljivom dijelu vašeg lica. Više o laserskom uklanjanju tetovaža možete saznati ovdje.

Gdje napraviti trajnu šminku i koja je cijena?

Vrlo je važno da idete u pouzdani kozmetički salon za trajnu šminku. Radi se o vašem licu, koje se uvijek prvo primjećuje, stoga ne želite štedjeti na ovoj proceduri. U suprotnom možete iskusiti nuspojave i dobiti nezadovoljavajuće rezultate.

Cijena ovisi o tretmanu, pa se tako cijene za iscrtavanje i/ili sjenčanje obrva kreću od 1000 do 3200 kn. Cijena iscrtavanja obruba i/ili sjenčanja usana kreće se od 2000 do 4000kn, dok cijena iscrtavanja eyelinera ovisi o debljini crte i mjestu (gornji i/ili donji kapak), a košta oko 1200-2300 kn.

Neki kozmetički centri u kojima možete napraviti trajnu šminku su:

 • Japansko iscrtavanje obrva by Filda Ivanec, Zagreb – japansko iscrtavanje obrva (1000-1250 kn), iscrtavanje cijelih usta (2800-3500 kn), eyeliner (1200-2250 kn).
 • Donita kozmetički centar, Zagreb – iscrtavanje obrva (1800-2500 kn), usne (1600-3500kn), eyeliner (1500-1900 kn).
 • Trajni make up by Dina, Rijeka – obrve (2500-3250 kn), usne (2350-4000kn), eyeliner (1750-2150 kn).

Članak uređen:

Izvori

 1. De Cuyper, C. (2008). Permanent makeup: indications and complications. Clinics in dermatology, 26(1), 30-34.
 2. Gardner, S. S. (2019). Permanent MakeupWebMD
 3. Prinzivalli, L. (2019). The Ultimate Guide to Permanent MakeupAllure
   

Ocijenite članak

2.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Trajna šminka – koliko traje, gdje napraviti, cijena

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.