5 pogrešnih vjerovanja koja mogu uništiti vašu vezu

5 pogrešnih vjerovanja koja mogu uništiti vašu vezu

Ne postoji univerzalni recept za uspješnu vezu, no znamo da svejedno postoji bezbroj izvora od kojih ćemo dobivati savjete. Roditelji, prijatelji, znatiželjna rodbina, čak i stranci – gotovo svi su spremni poslušati o problemima u našim vezama i ponuditi svoja mišljenja. Koliko su zapravo dobri njihovi savjeti? 

Većina standardnih vjerovanja o vezama, iako su dobronamjerna, potpuno su kriva. Bilo da ste u potrazi za novim partnerom ili želite poboljšati trenutnu vezu, nemojte se uhvatiti u mrežu sljedećih šest pogrešnih vjerovanja.

Uvijek morate imati visoka očekivanja od svoje veze

Kada imate visoka očekivanja, bit ćete zadovoljni dok god vaša veza stoji čvrsto na nogama. S druge strane, kada prolazite kroz teža razdoblja (razdvojenost, novi posao ili nezaposlenost), razmislite o smanjivanju svojih očekivanja.

Pročitajte članak “Perfekcionizam – što je to i kako ga se osloboditi?“.

Malene geste
FOTO: Shutterstock

Fokusirajte se na sebe, vaš partner će ionako uvijek biti tu

Iako ste možda zauzeti različitim obavezama i ispunjavanjem različitih ciljeva, ako želite imati zdravu vezu, morate joj posvetiti barem malo vremena.

Malene geste kojima ćete pokazati partneru da vam je stalo mogu biti sasvim dovoljne. Iako su malene, imaju jako pozitivan efekt na vašu vezu. Mali pokazatelji pažnje izazivaju zahvalnost, a ona pojačava osjećaje povezanosti i zadovoljstva.

Pročitajte članak “Prepoznajte važnost predigre“.

Ljubav je sve što vam treba

Bilo da ljubav definiramo kao intimnost ili kao strast, ona je jako važan dio romantične veze, ali nikako nije sve. Kako bi veza potrajala, potrebna je predanost. Iako ljubav može biti jako bitan faktor za uspješnu vezu, potrebno je još nekoliko (bitnih) stvari.

Prije svega, tu su trud koji ulažemo u vezu, potreba za vezom, kao i dostupnost alternativa vašoj vezi. Ako vaši dugoročni ciljevi nisu usklađeni, a netko od vas može pronaći “bolju opciju”, sami osjećaji ljubavi vjerojatno neće biti dovoljni. Kako bi veza bila stabilna, uz ljubav je jako bitna i predanost.

Pročitajte članak “Ljubav ili strast? Što vi osjećate?“.

Za vašu sreću nije isključivo odgovoran vaš partner
FOTO: Shutterstock

Partner vas mora usrećivati

Naravno da će u zdravom odnosu partneri usrećivati jedni druge, međutim, za vašu sreću nije isključivo odgovoran vaš partner.

Potreba da netko ispunjava sve vaše potrebe jedna je vrsta zavisnosti, koja je često povezana s lošim vještinama suočavanja i općenito loše kvalitete vaše veze.

Pročitajte članke:

Ne dopustite da vas veza promijeni

Kada se osoba zaljubi, zapravo je zdravo da osjeti promjenu ili rast koji se događaju pod utjecajem novog partnera. Ovaj rast važan je čimbenik jer tako uključujemo drugu osobu u svoj život.

Odupiranje (kako bi ostali potpuno nezavisni) nije idealno, međutim, ne treba ni pretjerivati u pokušajima da se potpuno stopimo sa svojim partnerom.

Kako bismo postigli pravu ravnotežu, potrebna je doza autonomije, kao i doza intimnosti. Možemo, primjerice, stvoriti neke nove navike, ali ne smijemo postati potpuno drugačija osoba.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Bernard Fournier, A. (2021). Are You Sabotaging Your Relationships? Verywell Mind.
  2. Johnson, E. B. (2021). False beliefs which will destroy your relationship. Practical Growth.
  3. Lewandowski, G. W. (2021). 7 False Beliefs That Damage Relationships. Psychology Today

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu