5 pogrešnih vjerovanja koja mogu uništiti vašu vezu

zaljubljeni

Ne postoji univerzalan recept za uspješnu vezu, no znamo da svejedno postoji bezbroj izvora od kojih ćemo dobivati savjete. Roditelji, prijatelji, znatiželjna rodbina, čak i stranci – gotovo svi su spremni poslušati o problemima u našim vezama i ponuditi svoja mišljenja. Ali koliko su zapravo dobri njihovi savjeti? Većina standardnih vjerovanja o vezama, iako su dobronamjerna, potpuno su kriva. Bilo da ste u potrazi za novim partnerom ili želite poboljšati trenutnu vezu, nemojte se uhvatiti u mrežu sljedećih 6 pogrešnih vjerovanja.

Uvijek morate imati visoka očekivanja od svoje veze

Kada imate visoka očekivanja bit ćete zadovoljni dok god vaša veza stoji čvrsto na nogama, no kada prolazite kroz teža razdoblja (razdvojenost, novi posao ili nezaposlenost) razmislite o smanjivanju svojih očekivanja.

Fokusirajte se na sebe, vaš partner će ionako uvijek biti tu

Iako ste možda zauzeti različitim obavezama i ispunjavanjem različitih ciljeva, ako želite imati zdravu vezu morate joj posvetiti barem malo vremena. Malene geste kojima ćete pokazati partneru da vam je stalo mogu biti sasvim dovoljne – iako su malene imaju jako pozitivan efekt vašu vezu. Mali pokazatelji pažnje izazivaju zahvalnost, a ona pojačava osjećaje povezanosti i zadovoljstva.

Ljubav je sve što vam treba

Bilo da ljubav definiramo kao intimnost ili kao strast, ona je jako važan dio romantične veze ali nikako nije sve. Kako bi veza potrajala potrebna je predanost, a iako ljubav može biti jako bitan faktor za uspješnu vezu potrebno je još nekoliko (bitnih stvari). Prije svega tu su trud koji ulažemo u vezu, potreba za vezom kao i dostupnost alternativa vašoj vezi. Ako vaši dugoročni ciljevi nisu usklađeni, a netko od vas može pronaći “bolju opciju”, sami osjećaji ljubavi vjerojatno neće biti dovoljni. Kako bi veza bila stabilna uz ljubav je jako bitna i predanost.

Partner vas mora usrećivati

Naravno da će u zdravom odnosu partneri usrećivati jedni druge, međutim za vašu sreću nije isključivo odgovoran vaš partner. Potreba da netko ispunjava sve vaše potrebe jedna je vrsta zavisnosti, koja je često povezana s lošim vještinama suočavanja i općenito loše kvalitete vaše veze.

Ne dopustite da vas veza promijeni

Kada se osoba zaljubi zapravo je zdravo da osjeti promjenu ili rast koji se događaju pod utjecajem novog partnera. Ovaj rast važan je čimbenik jer tako uključujemo drugu osobu u svoj život. Odupiranje (kako bi ostali potpuno nezavisni) nije idealno, međutim ne treba ni pretjerivati u pokušajima da se potpuno stopimo sa svojim partnerom. Kako bi postigli pravu ravnotežu potrebna je doza autonomije kao i doza intimnosti. Možemo primjerice stvoriti neke nove navike ali ne smijemo postati potpuno drugačija osoba.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

5 pogrešnih vjerovanja koja mogu uništiti vašu vezu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.