Kako otkriti što bi vas učinilo sretnima?

Kako otkriti što bi vas učinilo sretnima

Ukoliko bih kao life coach morala navesti što je razlog zbog kojeg većina ne postiže svoje ciljeve, istaknula bih da je jedan od glavnih razloga taj što ne znaju ili ne žele priznati što je to što žele postići, te stoga nisu jasno definirali svoje ciljeve.

Kao što ne možemo stići na željenu geografsku lokaciju ukoliko ne znamo adresu, tako trebamo znati kuda to trebamo ići u pravcu svojeg života, a u potrazi za svojom srećom, kako bismo do nje stigli.

No, definiranje ciljeva i određivanje što je to što moji klijenti žele postići je uglavnom najteži dio koji klijentima pada u procesu coachinga.

Ovaj proces još više otežava slučaj kada klijenti misle (ili su uvjereni od strane partnera ili članova obitelji) da žele ostvariti neki svoj cilj, a zapravo to nije ono što bi ih učinilo sretnima.

Neki klijenti sebe “uvjere” da žele ostvariti neki cilj, nesvjesni da to nije ono što bi oni željeli, već je to nešto sasvim drugo, što uopće nema veze sa spomenutim ciljem.

Pročitajte članke:

Pri definiranju svojih ciljeva važno je da se zapitate nekoliko važnih stvari
FOTO: Shutterstock

Pri definiranju svojih ciljeva važno je da se zapitate nekoliko važnih stvari.

  • Je li to što “želite” vaš san ili nečiji tuđi san (možda vaših roditelja)?
  • Činite li to zbog sebe i da se nekom pokažete i dokažete (partneru, susjedima, kolegama, sebi da ste dovoljno vrijedni i bolji od nekoga)?
  • Zašto želite to što želite (ovdje morate duboko “prekopati” po svojim uvjerenjima, mislima i osjećajima)?
  • Bi li vas to što želite uistinu učinilo sretnima ili ima nešto što potajno želite, ali si ne usuđujete to priznati ili ići za tim iz straha od osude okoline?
  • Što vam poručuje vaš “unutarnji glas”, osjećate li duboko u sebi da taj partner, odluka o braku ili razvodu, poslovna prilika itd. (ni)je prava za vas?

Čak i ukoliko postignete željeni cilj, ako to nije ono što vi duboko u sebi osjećate da želite, nećete biti sretni! Stoga je odgovor na pitanje što bi vas učinilo sretnima možda najvažniji odgovor koji sebi morate dati.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu