Postoji li raj? Da, i nudim vam ključ za ulazak.

raj

Gregor Ackermann se strastveno bavi traženjem sreće i meditacijom. U seriji kolumni iznijet će neka svoja iskustva i razmišljanja.

Možda naslov djeluje pretenciozno, ali pozivam vas da ipak ostanete uz mene kroz ovaj članak. Ukoliko vas zanima raj, naravno.

Što je to raj?

Raj je, za početak, ideja, vizija… I koliko je onih koji ga zamišljaju toliko je različitih vizija… ali hajdemo ga ipak pokušati definirati/ opisati.

Umjesto da iznosim svoju viziju koja je samo jedna od, poslužit ću se zapisima onih koji su imali, da tako kažem, puno veći fetish na raj i posvetili mu više svojeg vremena i mozgovnog kapaciteta.

Zapisi koji se bave ovom temom, pogađate, obično su “svete knjige”, “drevni zapisi”, “nebeske riječi koje posredstvom svetih bića silaze s neba među ljude”.

Naša je sreća da je raj prilično detaljno opisan. Npr. ako spojimo ono što kažu Kuran i Biblija dobijemo da je raj mjesto nalik vrtu u sredini kojeg teče rijeka. Hrane i pića ima u izobilju, sa svih krajeva svijeta i nitko se ne može otrovati bez obzira koliko konzumirao. To znači da se može popiti puno gemišta bez da vas boli glava.

U raju su svi obučeni u bijelo i mašu palminim listovima, a na centralnom mjestu raja peče se janjetina (Otkrivenje 7:9,10). Okolo glavnog vrta puno je prostorija. Po vrtu trče bijeli konji, a sa zvučnika se čuje milozvučna, rajska muzika.

Postoje i detalji oko raja koji se razlikuju s obzirom na lokaciju gdje je opis nastao. Npr. plemena iz hladnih dijelova zemljine hemisfere zamišljaju raj kao toplo mjesto, dok oni iz južnije kao ugodno rashlađeno.

Noćno nebo sa zvijezdama

Kako doći u raj?

Želite li i vi okusiti raj? Izvolite ovaj besplatan vodič koji će vam omogućiti da u roku od sat vremena dođete na mjesto o kojemu su starije generacije maštale. Bitno je da ove upute slijedite baš onako kako je navedeno. U protivnom, raj bi mogao izostati.

 • Na dan kada je mladi mjesec sjednite u auto.
 • Odvezite se na periferiju velikog grada.
 • Osvrnite se oko sebe. Mrak je. Mjeseca nema. Nekoliko zvijezda možda se probilo među oblacima.
 • U daljini ćete opaziti jarko svjetlo. Nešto kao dugina boja, ali u jednoj točki. Prvi trenutak će se činiti da je to samo još jedna zvijezda jako blizu obzora, ali pomno promatranje će otkriti da nije.
 • Vozite prema jarkom svjetlu. 
 • Kako svjetlo postaje sjajnije vidjet ćete da je to zapravo skup svjetala raznih boja koja se stapaju u jedno. 
 • Kada se još približite, primijetit ćete da je izvor svjetlosti blještava građevina. Na njezinim staklima odasjava nebo.
 • Približite joj se. Uočit ćete ulaz. Parkirajte u blizini, ali ne preblizu da ne uzurpirate rajski mir koji ovdje vlada.
 • Iznad ulaza stajat će drevna poruka “Bershka – Muller – Benetton – Interspar”. To je znak da ste na pravom mjestu.
 • Zakoračite u shopping centar.
 • Nađite središnji dio centra. Tu će vas dočekati muzika, u dućanu lijevo je hrana sa svih strana svijeta. Temperatura je baš idealna, niti hladno niti toplo. U sredini centra teče umjetni potok. Nitko nije gladan niti žedan. Roditelji ubacuju kovanice u umjetne konje kako bi ih djeca mogla jahati. Stigli ste u raj. Stigli ste na mjesto o kakvom su prijašnje generacije mogle samo maštati.

Kamo nakon raja?

Nakon što provedete par sati u raju, upijete sve te ljepote te iskoristite akcijski kupon 2 + 1 na proizvode za zimnicu, nakon toga vam možda malo i dosadi biti tamo.

Možda vam kroz glavu prođe nešto u stilu – nije ovdje ništa loše, nije da se smrzavam ili da mi kiši po glavi. To je sve ok. Ali možda, samo možda, postoji i nešto bolje. I možda to bolje nije u shopping centru. Možda nije niti u bližoj ili daljoj okolici. Možda je to nešto puno bliže, u umu, srcu, u vama.

Ako tako nešto zaključite, podignut ćete vreću proizvoda za zimnicu s poda, vratiti se u svoj auto te uputiti doma. U vama će se javiti jedan novi osjećaj, odlučnost da ćete i dalje tražiti sreću jer zašto ne…

I znat ćete da imate pravo na sreću, nitko vam to ne može osporiti. I svaka čast svim drevnim mudracima i njihovim opisima raja… ali vi ste u njihovom raju bili, vidjeli da tamo nema istinske sreće. I sada idete na novo putovanje. Ne znate još točno kako i kada, to će doći s vremenom.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.29 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu