10 zdravih jutarnjih navika za produktivniji dan

Zdrave jutarnje navike

Dobro jutro!” – ova rečenica nije bez razloga. Započnemo li dan dobro, vrlo je vjerojatno da će i ostatak dana biti dobar. Ako jutro doživljavate kao dio dana u kojem se žuri i jedino što je važno jest da na vrijeme izađete iz kuće, razmislite ponovno.

Uz pomoć savjeta koji slijede, “reprogramirat” ćemo vaše viđenje jutra te vam omogućiti da uvidite kako i taj dio dana može biti opušten, lijep i zadovoljavajući.

1. Idite u krevet na vrijeme

Zdravo jutro počinje noć prije. Ako znate da vam je za kvalitetan odmor potrebno osam sati sna, legnite u krevet kada je potrebno. Izračunajte koliko je potrebno i držite se toga. Neka vam televizija ili internet ne budu distrakcije kojima odgađate odlazak na spavanje.

Buđenje bez alarma
FOTO: Shutterstock

2. Ako je moguće, budite se bez alarma

Nije prirodno da se na zvuk alarma osjetite odmornima i spremnima za buđenje. Svi smo se našli u situaciji kada alarm odgađamo nekoliko puta. Neka ta navika bude prošlost.

Jeste li znali da se na prirodan način, bez alarma, možete naučiti ustajati kada je potrebno? Kroz mjesec dana postavite svoj alarm sat vremena prije nego se trebate probuditi. Kada se oglasi, ustanite ili nastavite spavati do zvuka “pravog” alarma.

Nakon što ovo činite kroz dulji period, prirodnim putem ćete naučiti svoje tijelo da se osjeti budnim u vrijeme kada se prvi alarm oglasio. Ubuduće ćete se automatski probuditi. Za vrijeme dok ovo isprobavate, ranije legnite u krevet kako biste se ustali na prvi alarm.

Savjete za lakše buđenje pročitajte u članku: “Kako se razbuditi? – metode i savjeti“.

3. Ustanite ranije

Ako znate da vam za smireno jutro treba dulje vrijeme, ustanite ranije. Nećete požaliti ako vaše jutro neće biti užurbano i napeto.

4. Okružite se ljudima koje volite

Ljubav. Jutro je važno započeti s pozitivnim emocijama, a nema bolje od ljubavi. Pošaljite bližnjima poruku ili pročitajte neku na internetu. Vi najbolje znate što je za vas dobro i pozitivno.

Voda s limunom ujutro
FOTo: Shutterstock

5. Pijte tekućinu

Tijelu treba voda kako bi pravilno funkcioniralo. Zato dan započnite s čašom vode u ruci ili nekim prirodnim sokom.

Više o vodi s limunom koja se preporučuje prije doručka pročitajte u člancima:

6. Vježbajte

Ako imate vremena, vježbajte. Tijelo i um je najjednostavnije ispuniti hormonima sreće (serotonin, endorfin, dopamin) kroz tjelovježbu.

Više o motivaciji za vježbanje i samim vježbama pronađite u člancima:

7. Imajte jutarnje rituale kojima se veselite

Ako nemate ritual koji vas ujutro veseli, osmislite ga. To može biti kuhanje ukusnog doručka ili čitanje knjige uz mirisnu kavu.

Ideje za zdravi doručak
FOTO: Shutterstock

8. Neka prvi obrok dana bude nešto čemu ćete se ujutro radovati

Nutritivno uravnotežen doručak zaista postavlja temelje za ostatak dana, ali često nam ujutro nedostaje vremena za njegovu pripremu. Pripremite slani ili slatki tost za sebe i obitelj. Jedite ukusnu granolu ili potražite ideje za doručak u sljedećim člancima:

9. Dajte si vremena

U žurbi često ne razmišljamo o brizi za sebe. To uključuje i odjeću. Važno je kako se osjećate u onome što nosite. U tome ćete provesti dan i zato je dobro da stanete i razmislite što se vama sviđa, u čemu je vama ugodno.

10. Veselite se svojim planovima

Svaki dan se počastite nečime što vas čini zadovoljnima. Od karte za kazalište, preko druženja s prijateljima, do šetnje parkom. Jutro započnite sa smiješkom i veseljem zbog svega što ćete taj dan proživjeti.

Savjete za produktivniji dan pročitajte u članku: “Osam načina da maksimalno iskoristite dan“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu