7 razloga zašto još uvijek niste ostvarili svoje ciljeve

zivotni ciljevi

Ukoliko već duže vrijeme želite ostvariti neke svoje snove i ciljeve, a to vam ne ide od ruke, vjerojatno je razlog za to jedan od ovih pet navedenih u nastavku teksta.

1. Ne znate što želite ili si to ne želite priznati

Ukoliko ne znate što je uistinu to što želite, ne možete to ni postići, kao što ne možete stići na željeno geografsko odredište ukoliko ne znate adresu. Onog trenutka kada budete kristalno jasno definirali svoje ciljeve i zadali si vremenski rok da ih ostvarite, možete početi razmišljati i djelovati u tom pravcu, jer ćete znati u kojem to pravcu trebate ići. Budite iskreni što je to što uistinu želite (nekada to nije ono što sebi i drugima pričamo, već nešto drugo što se ni sami sebi ne usudimo priznati). Ukoliko niste sigurni što je to, potražite pomoć svog životnog trenera (life coach-a) ili mentora (u slučaju profesionalnog rasta).

2. Želite ostvariti svoje ciljeve

Ukoliko želite ostvariti svoje ciljeve, nećete ih ostvariti. Da, dobro ste pročitali. Ukoliko (samo) želite ostvariti svoje ciljeve, nećete ih ostvariti. Da biste ostvarili svoje ciljeve, morate želje pretvoriti u namjere. Morate donijeti odluku da ćete raditi na ostvarenju svojih ciljeva.

Umjesto ” Ja želim otići na putovanje iz snova”. Morate donijeti odluku “Ja ću otići na putovanje iz snova”.

Umjesto “Ja želim zarađivati više novaca”. Morate donijeti odluku “Ja ću zarađivati više novaca”.

Umjesto “Ja želim promijeniti svoj život”. Morate donijeti odluku “Ja ću promijeniti svoj život”.

Isto vrijedi za vaše ostale želje. Morate odlučiti da ćete raditi na ostvarenju svojih želja i napraviti akcijski plan kako ćete ih postići. Tek tada će vaše želje moći postati stvarnost.

3. Ponašate se kao majmun u indijskoj kuhinji

U Indiji je česta pojava da nestašni sivi majmuni u domovima u selima ili u predgrađu velikih gradova uđu u kuhinju (ako je prozor otvoren), a onda što god od hrane vide, vole isprobati ama baš sve. Često ćete čuti Indijce kako kažu da im ne bi bilo žao da je majmun pojeo jedno jelo iz lonca, već što nije ništa pojeo, a u sve je stavio prst, pa se više ne može jesti.

Slično kao i sivi majmuni, neki ljudi “stavljaju  prst” u nekoliko ciljeva odjednom: započnu nekoliko tečajeva ili edukacija u isto vrijeme, nekoliko biznisa, nekoliko web stranica, daju si zadatak da smršave i da zarade više novaca, da kupe novi automobil, pa i novi stan…u isto vrijeme. Realno je očekivati da će nakon nekog vremena jednostavno “izgorjeti” od svih novih zadataka, financijskih zadataka i obveza te odustati od svojih ciljeva (“ja to mogu”) ili će početi puno toga, ali ništa neće završiti, pa će onda to razvući na duži vremenski period, imati grižnju savjesti jer to još nisu postigli, i započeti sumnjati u sebe (“ja sve počnem, ali ništa ne privedem kraju”).

Mnogo je učinkovitije fokusirati se na jedan cilj ili nekoliko međusobno povezanih ciljeva i postizati ih jedan po jedan, nego na tri, pet ili deset različitih stvari, pa ih ostaviti “isprobane”, a nepojedene do kraja.

4. Ne vjerujete u sebe

Ukoliko ne vjerujete u sebe, možete “otpustiti” svoje želje, a ploču vizija baciti u kantu za smeće: nećete ništa od toga ostvariti, te si si stoga nemojte tratiti ni novac, trud ni vrijeme. Ukoliko uistinu iz dubine vašeg srca ne vjerujete da je moguće da nešto ostvarite, nećete se posvetiti svim svojim srcem, žarom i strašću k ostvarenju tog cilja, jer ćete zbog svjesnog ili podsvjesnog straha od neuspjeha i “negativne” prognoze sami sebe sabotirati limitirajućim uvjerenjima.

strah neuspjeha

Bilo da vjerujete da možete ili da ne možete, u pravu ste! (Henry Ford).

5. Želite biti sigurni u uspjeh

Ukoliko želite biti sigurni da ćete biti uspješni i da ćete ostvariti svoje ciljeve, možete nastaviti čekati na “garanciju” godinama, pa i desetljećima. Dobit ćete je nikada, a možda ni tada. Nitko vam ne može dati garanciju kako ćete uspjeti. Kao i svaki uspješan čovjek, koji je nešto značajno postigao, morate biti spremni na rizik od neuspjeha i hrabro krenuti ka svom cilju. Ne možete imati garanciju da ćete uspjeti, no ako ne budete pokušali ostvariti svoje ciljeve, onda je jedina “sigurna” stvar, a to je da svoje ciljeve nećete postići, jer si nećete kreirati niti mogućnost da ostvarite ono što želite.

Motivacijski govornik i coach za uspjeh Tony Robins mudro je rekao: “Kvaliteta vašeg života je u direktnoj proporciji s količinom nesigurnosti koju možete tolerirati”. Jednostavnije rečeno, narodnim jezikom: Tko riskira, taj profitira!”.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu