Kada je vrijeme za odustajanje od svog cilja?

zivotni ciljevi

Ukoliko ste (nekoliko puta) već pokušali ostvariti svoj cilj, a nije vam to išlo od ruke, možete se suočiti s dilemom da budete odlučni i ustrajni u istom i hrabro nastavite dalje ili “praktični” pa ne ulažete više napora, truda, novaca i energije u nešto što izgleda kao da neće biti ostvarivo za vas i nastavite dalje.

Odluka da odustanete od svog cilja može biti teška, posebno ukoliko ste uložili puno vremena, energije i novaca u ostvarenje istog.

Prije nego donesete konačnu odluku da dignete ruke o svog cilja postavite si sljedeća pitanja:

1. Jeste li sebi postavili realističan cilj?

Budite iskreni sami sa sobom da li je cilj koji ste si postavili realan za vas? Ne dozvolite limitirajućim uvjerenjima da vas obeshrabre već sagledajte realne činjenice i šanse da postignete ono što biste željeli. U ovom koraku vam puno može pomoći savjet relevantnog stručnjaka u niche-u kojem pripada vaš cilj ili rad s životnim trenerom (life coachem).

2. Jeste li uistinu sve pokušali?

U radu s klijentima kao life coach, često čujem:

“Ja sam već sve pokušala da ostvarim…i nije dalo nikakve rezultate”.

Kad ja od klijenata nakon ove izjave zatražim da mi konkretno navedu što je to SVE što su pokušali, uglavnom dođemo do iskrenog odgovora da je to “sve” bilo samo nekoliko stvari, koje su pokušali (samo) jednom, te da imaju još mnogo kreativnih rješenja i mogućnosti koje nisu isprobali.

SVE je velika riječ i nemojte je koristiti ukoliko zaista (ali, zaista) niste SVE pokušali kako biste ostvarili svoj cilj.

3. Jeste li zatražili pomoć?

Ukoliko želite nešto (veliko i značajno) postići, onda ćete u nekom dijelu procesa morati zatražiti pomoć i to je sasvim u redu. Razmislite koliko i na koji način bi vas u ostvarenju svog cilja mogli podržati partner, prijatelji, članovi obitelji. I upitajte ih da to naprave (nemojte dozvoliti egu da vas u tome spriječi). Ukoliko mislite da nisu to u stanju, unajmite nekog relevantnog stručnjaka, mentora ili coach-a. Sam sebe motivirati i ustrajati u postizanju cilja i iznalaženja kreativnih rješenja može biti teško, posebno kad se počnu nizati prepreke. Imati nekog tko će vas u tom procesu voditi, bodriti i podržavati je neprocjenjivo.

motiviranost

4. Je li to uistinu ono što želite?

Je li cilj koji želite postići vaš san ili nečiji tuđi san? Želite li to postići jer bi vas to učinilo sretnim ili da se nekome dokažete i pokažete? Nekada ono što (mislimo da) želimo nije ono što stvarno u dubini našeg bića želimo. Budite iskreni sami sa sobom, napišite na list papira zašto je vama taj cilj važan i zamislite da li biste i koliko biste bili sretni da ga ostvarite te da li je uopće vrijedan vašeg truda i odricanja na duge staze. Ima li nešto drugo što biste voljeli postići i bi li vas rad u tom drugom području učinio sretnijima?

5. Utječe li vam rad na ostvarenju vašeg cilja negativno na kvalitetu života?

Bez obzira koliko nešto željeli postići, ukoliko vam rad na ostvarenju istog počne narušavati zdravlje i donositi toksičan mentalni i emotivni stres, nije vrijedan svega toga.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu