Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život?

razgovor-s-mentorom

Možda ste se zapitali što je uopće life coach (životni trener) i zašto bi vam uopće trebao life coach kako bi promijenili sebe i svoj život? Zar to ne možete postići i sami? Zar ne možete sami primijeniti savjete iz nekoliko self-help knjiga i postići transformaciju, kako osobnu, tako i financijsku? Zar ne možete dobiti savjet od prijatelja i članova obitelji? Zašto bi platili nekome da vam pomogne da se mijenjate?

Zar ne možete sami promijeniti sebe i svoj život?

Možete. No vrlo sporo i često postupcima pokušaja i pogreške, što znači da će vam trebati puno više vremena, truda, pa i novca da bi sami pronašli odgovore na važna životna pitanja poput:

  • Što je to što vi doista u dubini svog bića želite i što bi vas učinilo sretnima?
  • Kako to možete postići (i je li to što želite uopće realan cilj za vas)?
  • Kako to možete postići novcem, resursima, vremenom i vještinama koje trenutno imate na raspolaganju?
  • Što je to što vas sputava u tome da živite ispunjenim životom i budete sretniji i uspješniji? Jesu li to limitirajuća uvjerenja? Strah od promjene? Strah od osuđivanja okoline ili bliskih osoba? Manjak resursa? Prazni izgovori kojima obmanjujete sebe da to ne možete postići, a zapravo se niste dovoljno potrudili? Manjak motivacije?

Odgovoriti na ova pitanja može biti jako teško, posebno jer sebe i svoje ponašanje teško možemo sagledati iz objektivne perspektive.

Zar ne možete dobiti savjet od prijatelja i članova obitelji?

Nerijetko se za savjet obraćamo našim prijateljima i članovima obitelji ili kolegama, no oni nam ne mogu uvijek dati objektivan savjet koji bi bio najbolji za nas. Mogu nam samo dati savjet o tome što misle da bi bilo najbolje za nas. Ponekad se u savjet svjesno ili nesvjesno umiješaju i interesi drugih ljudi, poput:

  • Roditelji žele da njihovo dijete odabere medicinu, pravo ili neku drugu profesiju jer je to bila njihova neostvarena želja
  • Roditelji (ili jedan od njih) su vrlo uspješni doktori, pravnici, poduzetnici i/ili visoko obrazovani te očekuju isto i od svoje djece (u protivnom će osjećati da gube društveni status ili da su “podbacili” kao roditelji)
  • Roditelji svjesno ili nesvjesno ne žele da djeca odu studirati ili raditi u drugi grad ili državu iz straha od odvajanja od njih ili iz straha da će izgubiti kontrolu nad njihovim životom te ih savjetuju da ne odlaze
  • Prijateljice koje su udane vrše “pritisak” na neudanu da se “skrasi” ili obrnuto (“Čekaj, još si mlada…”)
  • Supruga smatra da upisivanje studija njenog muža nije “dobra” ideja, a zapravo se boji ideje da će muž svakoga dana biti okružen mladim i atraktivnim studenticama

I primjera je bezbroj… Life coach (životni trener) vam može pomoći da vi sami dođete do odgovora što je to što vi uistinu želite i što bi vas učinilo sretnima (a ne što bi htjeli vaši roditelji, partner ili susjedi) i dati vam neutralan i objektivan feedback (bez pristranosti) bi li to za vas u tom trenutku i okolnostima bilo ostvarivo ili pozitivno.

razgovor

Zašto bi platili nekome da vam pomogne da se mijenjate?

Ljudi unajmljuju životnog trenera iz istog razloga zbog kojeg sportaši unajmljuju osobnog trenera: potreban im je netko da ih usmjeri u pravome smjeru kako bi ostali fokusirani na svoj cilj, da ih ohrabri i da im snagu u trenucima kada gube motivaciju, razradi s njima konkretan plan akcije kako da postignu cilj i radi s njima na svakoj etapi njihovog puta ka ostvarenju cilja.

Ljude koji su nam bliski rijetko “doživljavamo ozbiljno” dok savjet od nekoga tko je stručnjak, naprotiv, doživljavamo vrlo ozbiljno (koliko vam se puta dogodilo da vam je voljena osoba rekla da se trebate zdravije hraniti, popiti čaj ili tabletu ili početi vježbati, a niste ju poslušali? Ali onoga trenutka kada vam je isto rekao doktor te ste riječi shvatili više nego ozbiljno). Slično je i u radu sa životnim trenerom. Kada imate coach-a, prije svega platili ste novac za njegove/njezine usluge, stoga prema sebi osjećate obvezu da se mijenjate i da radite na ostvarenju svojih ciljeva i snova. Ne želite taj novac “baciti u vodu” i motivacija vam je mnogo snažnija.

Life coach je osoba kojoj je posao pomoći vam da budete uspješniji, sretniji i ispunjeniji. Oni su za to prošli edukaciju. Zar nije logično da će on/ona biti stručnija osoba za traženje savjeta o tome što i kako da napravite da bi promijenili svoj život i sebe nego vaša obitelj i prijatelji (osim ako i nekome od njih to nije profesija). Na isti način doktor je stručnija osoba za traženje savjeta o tome koji čaj ili tabletu trebate popiti nego možda vaša tetka, prijateljica ili baka. Različiti životni treneri koriste drugačije tehnike, no sve one zapravo imaju zadatak da vam pomognu da promijenite obrasce ponašanja koji vas sputavaju i ograničavaju u onome što želite postići, a kojih ne morate biti ni svjesni.

Zadatak životnog trenera je, nakon što vam je pomogao da odredite koje to kratkoročne i dugoročne ciljeve želite postići, da vam pomogne napraviti konkretan, jasan i realističan plan akcije kako da ih ostvarite, s onom resursima koje u tom trenutku imate na raspolaganju. Ovaj dio nerijetko nedostaje kada pričamo uz kavicu s našim prijateljima, kolegama ili partnerom. Oni će nas ili pokušati razuvjeriti kako to što želimo nije “moguće” za nas, ili će optimistično i s ljubavlju reći kako mi to možemo i hoćemo postići i dati nam riječi podrške, no neće nam dati konkretan plan akcije kako to možemo postići!

savjetovanje

Life coach može vam pomoći da dugoročno održite motivaciju za ostvarivanje svojih ciljeva

Kada radite sa životnim trenerom, imate nekoga kome morate svakoga dana podnijeti “izvještaj” što ste konkretno učinili kako bi bili korak bliže svome cilju, što je snažna motivacija da u vremenskom roku koji ste si odredili doista postignete vidljive i mjerljive rezultate.

Imati nekoga tko će vas bodriti, dati vam stručan savjet i objektivno mišljenje, te vas usmjeravati i pomoći vam da odredite i implementirate konkretan akcijski plan za postizanje vaših ciljeva može vam dugoročno uštedjeti puno vremena, truda i novca koji biste potrošili na “eksperimentiranje” i traže odgovora. Da ne spominjemo cijenu koju kao potrošeni novac ne možete ponovno “vratiti” i zaraditi: donošenje pogrešnih odluka i potrošeno vrijeme!

Pročitajte i 10 razloga zašto biste trebali unajmiti life coach-a (životnog trenera)

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu