Je li vam potreban životni trener ili terapeut?

životni trener

Life coach (životni trener) radi s ljudima koji su dobro prilagođene, profesionalno i privatno ostvarene individue koje žele postići više u životu: biti bolji i uspješniji u onome što rade, osjećati se dobro u svojoj koži, živjeti sretnijim i ispunjenijim životom i ostvariti balans u svome životu.

Life coach nije terapeut! On vam neće dati savjetovanje. On vam neće dati “čarobnu pilulu” niti rješenje vašeg problema.

Life coach će vam pomoći da identificirate problem, osvijestite koji je vaš cilj i pomoći vam da sami uz konkretan plan aktivnosti, ulaganja truda, vremena i energije taj cilj i ostvarite.

Life coach će vam pomoći da uvidite koje to sposobnosti, vještine, resurse i moguća rješenja imate na raspolaganju da biste ostvarili ono što želite postići. Life coach neće riješiti sve vaše probleme. Life coach će vam pomoći da sami dođete do rješenja!

Životni trener ili terapeut

Osnovne razlike između life coaching-a i terapije su:

  • terapeuti imaju pacijente, a life coach-evi klijente
  • terapeuti “kopaju” po prošlosti pacijenta da bi pronašli uzroke problema, dok se life coach-evi fokusiraju na sadašnjost (gdje se klijent trenutno nalazi u svome životu i što želi) i budućnost (kako može ostvariti željene ciljeve i živjeti ispunjenijim životom)
  • life coach-evi su tu da podrže klijenta u ostvarivanju njegovih ciljeva, ne da ga “poprave” i “liječe”

Ako želite živjeti život punim plućima, ostvariti privatni ili profesionalni rast, postati bolji, uspješniji, sretniji i ispunjeniji, onda je dobra ideja da unajmite životnog trenera (life coach-a).

Ako ste depresivni, “umorni” od života i imate osjećaj da vaš život nije vrijedan življenja, onda biste trebali potražiti terapeuta.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.63 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu