Kada i od koga bismo trebali tražiti savjet?

savjet

Nerijetko se za savjet obraćamo našim prijateljima i članovima obitelji ili kolegama, što je i potrebno, no oni nam nekada ne mogu uvijek dati objektivan savjet koji bi bio najbolji za nas, oni nam mogu dati samo savjet o tome što misle da bi bilo najbolje za nas.

Ponekada se u savjet svjesno ili nesvjesno umiješaju i interesi drugih ljudi, poput:

  • roditelji žele da njihovo dijete odabere medicinu, pravo ili neku drugu profesiju jer je to bila njihova neostvarena želja
  • roditelji (ili jedan od njih) su vrlo uspješni doktori, pravnici, preduzetnici i/ili visoko obrazovani i očekuju isto i od svoje djece (u protivnom će se osjećati da gube socijalni status ili da su “podbacili” kao roditelji)
  • roditelji svjesno ili nesvjesno ne žele da djeca odu studirati ili raditi u drugi grad ili državu iz straha od odvajanja od njih ili iz straha da će izgubiti kontrolu nad njihovim životom te ih savjetuju da ne odlaze
  • prijateljice koje su udane vrše “pritisak” na neudanu da se “skrasi”
  • supruga smatra da upisivanje studija njenog muža nije “dobra” ideja, a zapravo se plaši ideje da će muž svakoga dana biti okružen mladim i atraktivnim studenticama

I primjera je bezbroj…

Naravno, to ne znači da ne trebamo tražiti savjet, jer ipak, kako kaže narodna izreka “dvije glave su pametnije od jedne”, a kada čujemo mišljenje neke druge osobe onda možemo sagledati stvari iz neke druge perspektive. No, pri traženju savjeta, potrebno je voditi računa kome ćemo se obratiti.

Zatražite savjet od osobe koja je i sama prošla kroz istu situaciju ili problem

Ako tražite savjet za pokretanje vlastitog biznisa od nekoga tko nikada nije započeo isti, vjerojatno će vam odgovoriti da to baš i nije mudra ideja, da je rizično, da su zakonske regulative rigorozne (ako je realan) ili da je to odlična ideja i da svakako pokušate (ako je optimista).

U oba slučaja, dobili ste samo mišljenje, a ne konkretne informacije koje vam mogu pomoći u donošenju odluke i savjet temeljen na nečijem iskustvu.

Ako upitate nekoga tko je započeo svoj biznis i to mu nije uspjelo, on će vas vjerojatno pokušati odgovoriti, uvjeren da ako on nije uspio, nećete moći ni vi, a dat će vam najgori mogući scenarij svega što je on prošao, koji će vas obeshrabriti.

S druge strane, ako upitate nekoga tko već vodi uspješan biznis, je li to dobra ideja, vrlo je vejrojatno da će vam ova osoba pružiti relevantne informacije (s kojim ćete se izazovima suočiti, kakve su zakonske regulative, koga da unajmite da vam pomogne, koliko vam novaca treba…) i savjet koji će vam biti od koristi za donošenje odluke.

No, vodite računa da ne upitate za savjet nekoga tko već vodi onu vrstu biznisa koju vi želite pokrenuti, jer je moguće da će ta osoba osjećati strah da ćete joj biti konkurencija, pa će vam dati krive informacije.

Savjetovanje

Oslonite se na osobu koja se pokazala kao mudar savjetodavac u prošlosti

Možda imate neku osobu u vašem životu koja vas je do sada više puta mudro savjetovala (uvidjeli ste s vremenom da kada je ne biste poslušali, stvari ne bi dobro krenule po vas i obrnuto).

Ako tražite savjet, obratite se onoj osobi koja je uvijek bila iskrena s vama i govorila vam i one stvari koje niste baš željeli čuti.

Obratite se onoj osobi koja je do sada pokazala da uistinu ima vaš interes kao prioritet i da nije zavidna vašem uspjehu, već vas naprotiv bodri i podržava.

Obratite se onoj osobi koja umjesto da “zna” što je najbolje za vas je spremna da vas upita:

  • “Želiš li ti to stvarno?”
  • “Bi li te to učinilo sretnim?”

I koja će vam reći svoje mišljenje, potkrijepljeno argumentima:

  • “Ja da sam na tvom mjestu ja bih učinila X, zbog…”
  • “Ja MISLIM da ti to (ne) možes ostvariti jer imaš X, nemaš Y, talentiran si za Z…”

I cijenite osobu koja će vam reći:

  • “Što god da odlučiš, bit ću tu da te podržim”

Unajmite “neutralnog” stručnjaka

Life coach (životni trener) vam može pomoći da vi sami dođete do odgovora što je to što vi uistinu želite i što bi vas učinilo sretnima (a ne što bi željeli vaši roditelji, partner ili susjedi) i dati vam neutralan i objektivan feedback (bez pristranosti) je li bi to za vas u datom trenutku i okolnostima bilo ostvarivo ili pozitivno.

Isto vrijedi i za ostale stručnjake koji vam mogu pružiti neutralan savjet i zrnca mudrosti iz njihovog vlastitog iskustva ili struke.

Ovisno o vrsti odluke koju trebate donijeti, mozete unajmiti life­coacha, biznis ­coacha, nekog pravnog ili financijskog savjetnika, bračnog savjetnika…

Novac koji ćete investirati za cijenu savjetovanja ili treninga, mnogo je manja investicija od pogrešne odluke koju biste mogli donijeti, a koja bi vas mogla “koštati” mnogo novaca, vremena, profesionalnog stagniranja, razvoda ili nesretnog braka i na kraju onog najvažnijeg: vaše sreće.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu