Kako sami sabotirate svoj uspjeh i sreću (a da toga niste ni svjesni)?

sabotiranje-uspjeha

Da li vas u tome da budete uspješniji, bolji, bogatiji ili ispunjeniji sputavaju neka limitirajuća uvjerenja? Koja su to uvjerenja? Možda da vi niste dovoljno bogati/inteligentni/”sretni” da biste to što želite ostvariti ili su neka uvjerenja koja nesvjesno nosite još od djetinjstva?

Limitirajuća i negativna uvjerenja koja svjesno (ali još češće nesvjesno) imamo o sebi mogu biti velika prepreka na putu ka našem uspjehu i sreći (bilo da je riječ o karijeri koju želimo izgraditi, romantičnom partneru kojega tako jako želimo ili financijskom obilju).

Limitirajuća uvjerenja moguće je kod sebe osvijestiti i raditi na sebi da ih nadiđemo (bilo sami ili uz pomoć psihologa ili life coach-a), no prvi korak ka tome je da otkrijemo koja su to uvjerenja.

Limitirajuća uvjerenja možemo kreirati mi sami, na osnovu prethodnih iskustava koja smo doživjeli

Na primjer:

“Ja uvijek privlačim pogrešne muškarce.”

“Mene uvijek otpuštaju, ne mogu zadržati nijedan posao.”

“Ja nemam sreće u _______.”

Iako se ovdje radi o realnim iskustvima ne mora značiti da, zato što je osoba doživjela neuspjeh dva puta, da će on dogoditi i treći, četvrti ili peti put. No osoba će duboko u sebi početi vjerovati, čak i očekivati da će joj se to UVIJEK u budućnosti događati (i svojim će ponašanjem i uvjerenjima nastaviti sebi kreirati tu stvarnost).

zabrinuta-zena

Limitirajuća uvjerenja možemo formirati generalizacijom

Na primjer, žena koja ima jako lijepe prijateljice (koje stjecajem okolnosti imaju ljubavnu vezu o kojoj ona sama mašta), a sebe ne smatra dovoljno lijepom, može generalizirati i zaključiti:

“Ja nisam lijepa kao X, Y i Z i zato nikada neću imati dečka/sretnu ljubavnu vezu kao one…”

Muškarac može generalizirati da, budući da ne zarađuje kao njegovi prijatelji, rođaci ili šefovi, nije atletski građen, ili nešto treće, on ne može imati “takvu” partnericu kakvu imaju ti muškarci.

Nerijetko upadnemo u zamku da generaliziramo nešto na osnovi malog broja primjera i “uzoraka” i na taj način izgrađujemo kod sebe uvjerenja koja nosimo dugo godina.

Limitirajuća uvjerenja možemo usvojiti u djetinjstvu

Na primjer, ako se u vašoj obitelji (dok ste bili dijete) pričalo kako je vaša teta usamljena i nema muškarca u svom životu zato što previše radi ili je ružna, nesvjesno možete vjerovati da:

  • Ako kao žena budete imali uspješnu karijeru, nećete se moći udati/imati partnera/bit ćete usamljeni čitav život (pa ćete imati otpor prema uspješnoj karijeri i sami sebe sabotirati bilo kašnjenjem, lošim rezultatima rada, neozbiljnim ponašanjem, “propustima”, nedolascima na posao…)
  • Ako ne budete dovoljno lijepi nećete se moći udati/imati partnera/bit ćete usamljeni čitav život (pa ćete, ako imate bilo kakve komplekse zbog svog izgleda duboko u sebi vjerovati da vi ne zaslužujete partnera koji će vas voljeti i sabotirati sve dobre “prilike”)

muskarac-u-kaficu

Isto tako, kroz obitelji se često provlače uvjerenja poput:

  • “Pošteni ljudi ne mogu se obogatiti.” (Osoba koja se kroz život čvrsto drži ovog uvjerenja uvijek će sebe sabotirati kako ne bi zaradila više novca jer će duboko u sebi vjerovati da je novac “prljav”, ako je poštena da ne može imati novca, da će je novac pokvariti…)
  • “Kruh se ne može zaraditi od umjetnosti/pisanja/sporta…” (Osoba će duboko u sebi vjerovati u to čak i kad se odvaži baviti se onime što voli, neće prodati puno knjiga ili slika jer neće vjerovati da je to moguće i sama će sebe sabotirati.)
  • “Isti si kao svoj otac!” (Ako je otac bio alkoholičar ili je stalno gubio posao ili varao suprugu, sin može nesvjesno kopirati njegov obrazac ponašanja jer je s vremenom izgradio uvjerenja je on ISTI kao svoj otac.)

Važno je da osvijestite limitirajuća uvjerenja koja vas sputavaju kako bi mogli raditi na sebi i nadići ih. Imajte na umu da, koliko god ova uvjerenja bila duboko ukorijenjena u vama, možete se mijenjati i raditi na sebi. Ne možete ostvariti svoje snove i postići i imati lijepe stvari u životu ako duboko u sebi vjerujete da ih niste zaslužili.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu