Ljubav ili strast? Što vi osjećate?

ljubav

Parovi često miješaju ljubav sa strašću. Ljubav je zbunjujuća tema za mnoge ljude, a većina ljudi ni ne zna što je zapravo ljubav.

U većini slučajeva parovi zamjenjuju ljubav za seksualnom zahvalnošću i kao takva ljubav često u razgovorima postaje sinonim za strast, no to može biti vrlo opasna usporedba.

Kako muškarci i žene razumiju ljubav

Zamjena ljubavi za strašću je vrlo jednostavna. Za muškarce, osjećaj ljubavi je često povezan s fizičkom intimnošću. Muškarci osjećaju ljubav kad vode ljubav, dok žene osjećaju ljubav kad su emocionalno povezane sa svojim partnerom.

Iako su fizička “ljubav” i intimnost važni aspekti svake veze, oni nisu baza za održivu ljubav.

Ljubav koja se temelji na strasti, blijedi

Za vrijeme prvih mjeseci veze ili braka, osjećaji ljubavi su svugdje, jer su muške i ženske potrebe zadovoljene. Dječački polet i nedostatak djece omogućuju jednostavno održavanje fizičke razine intimnosti i bliskosti. 

Ukoliko je strast mjerilo ljubavi, kad nestane primarni polet strasti u ljudima se javlja osjećaj sumnje da je ljubav nestala.

Što ste duže s vašim partnerom to postaje sve teže održavati početnu razina strasti. Djeca, karijere i odgovornosti smanjuju mogućnost buđenja početnih iskrica s početka veze.

Strast ograničava vezu

strast

Strast je vrlo važan dio svake veze. Važno je da se partneri seksualno privlače, međutim jednako važno je da se veza ne temelji samo na tom osjećaju. Privlačnost je samo dio veće slagalice.

Ukoliko je veza temeljena samo na strasti, što se događa kad se vatra polako počne gasiti? Naime, fizička ljepota blijedi, a naša predodžba o tome što je privlačno se mijenja kroz vrijeme.

Sigurno se pitate, ako se ljubav ne bazira isključivo na strasti i intimnošću, na što se moramo još usredotočiti? Što je potrebno za održavanje dugoročne veze? Odgovor je predanost.

Predanost je nesebična ljubav koja ima malo veze sa senzualnim užitkom.

Predanost je ljubav koja je vrlo snažna i nesebična. Bez obzira što se dogodi uvijek će postojati odanost i posvećenost svom partneru. Ova vrsta emocija je izraz ljubavi koja zamjenjuje sve strasti.

Strast vs. predanost

Iskazivanje strasti je izuzetno važan dio braka i dugoročne veze jer omogućuje da se osjećamo bolje i povezanije sa svojim partnerom/partnericom. Međutim strast nije ljepilo koje drži obitelj na okupu.

Strast jača ego i naše samopouzdanje dok nam predanost pruža viši stupanj ljubavi uz visoku razinu posvećenosti i odanosti našem partneru.

Prvi korak u jačanju naše predanosti može biti nešto vrlo jednostavno poput iznošenja smeća ili aktivnog slušanja partnera/partnerice o njegovom/njezinom danu. Mala djela ljubaznosti i brige će stvoriti jaki temelj veze.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.60 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: strast, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu