Seks i menopauza: Može li biti isto kao prije? Evo s kojim se izazovima žene mogu suočiti i kako održati ispunjen intimni život

Seks i menopauza

Menopauza je faza u životu žene koja označava kraj njenih reproduktivnih godina. To je prirodni biološki proces koji se obično događa između 45. i 55. godine.

Dok menopauza donosi razne fizičke i emocionalne promjene, jedan aspekt oko kojeg mnoge žene mogu biti zabrinute je njihovo seksualno zdravlje. Cilj ovog članka je istražiti izazove s kojima se žene mogu suočiti tijekom menopauze i pružiti uvid u održavanje ispunjenog i zadovoljavajućeg intimnog života.

Menopauza – simptomi

U nastavku provjerite koji su simptomi menopauze te kako utječu na seksualni život.

Hormoni u menopauzi

Tijekom menopauze u ženskom tijelu dolazi do smanjenja proizvodnje hormona, posebice estrogena i progesterona. Ove hormonske promjene mogu rezultirati fizičkim i emocionalnim simptomima, kao što su:

Ove promjene mogu utjecati na ženinu seksualnu želju, uzbuđenje i opće seksualno zadovoljstvo.

Menopauza - simptomi
FOTO: Shutterstock

Vaginalna suhoća i nelagoda

Jedan od najčešćih problema s kojima se žene susreću tijekom menopauze je suhoća vagine. Pad razine estrogena dovodi do smanjenog podmazivanja vagine, što može uzrokovati nelagodu i bol tijekom spolnog odnosa. Suhoća također može rezultirati iritacijom, svrbežom i povećanim rizikom od vaginalnih infekcija.

Međutim, postoje različiti načini rješavanja ovog problema. Vaginalni lubrikanti i ovlaživači koji se prodaju bez recepta mogu pružiti privremeno olakšanje i povećati udobnost tijekom seksualne aktivnosti. Osim toga, može se propisati hormonska terapija, pod vodstvom zdravstvenog radnika, kako bi se ublažili simptomi suhoće vagine.

Promjene u seksualnoj želji i reakciji

Dok kod nekih žena tijekom menopauze može doći do smanjenja seksualne želje, kod drugih libido može ostati nepromijenjen ili čak povećan. Individualno iskustvo može uvelike varirati, pod utjecajem čimbenika kao što su osobna uvjerenja, dinamika odnosa, fizičko zdravlje i emocionalno blagostanje.

Za žene je ključno da otvoreno komuniciraju sa svojim partnerima o svojim promjenjivim potrebama i željama. Istraživanje novih oblika intimnosti, poput povećane emocionalne povezanosti, neseksualne privrženosti ili isprobavanja različitih seksualnih aktivnosti, može pomoći u održavanju ispunjavajućeg i zadovoljavajućeg seksualnog odnosa.

Upravljanje fizičkom nelagodom

Osim suhoće vagine, menopauza može dovesti do drugih fizičkih promjena koje mogu utjecati na seksualnu aktivnost. Valunzi i noćno znojenje, koji su uobičajeni simptomi tijekom menopauze, mogu poremetiti obrasce spavanja i dovesti do umora, što može utjecati na seksualnu želju.

Vježbanje tehnika opuštanja, održavanje hladnog okruženja za spavanje i razgovaranje o svim nedoumicama s liječnikom može pomoći u upravljanju ovim simptomima.

Održavanje cjelokupnog zdravlja

Zdrav način života može uvelike doprinijeti seksualnoj dobrobiti žene tijekom menopauze. Redovito vježbanje pomaže povećati razinu energije, a uz to poboljšava cirkulaciju i potiče pozitivnu sliku o tijelu. Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i proteinima osigurava bitne hranjive tvari i podržava cjelokupno zdravlje.

Osim toga, prestanak pušenja i umjerena konzumacija alkohola mogu imati pozitivne učinke na seksualnu funkciju i opću dobrobit. Davanje prioriteta brizi o sebi, upravljanju stresom i traženju podrške od prijatelja, obitelji ili zdravstvenih radnika također može pridonijeti ukupnoj kvaliteti života žene tijekom menopauze.

Koliko dugo traje menopauza
FOTO: Shutterstock

Kada treba potražiti pomoć stručnjaka?

Ako simptomi menopauze značajno utječu na ženino seksualno zdravlje ili opću dobrobit, neophodno je konzultirati se s liječnikom.

Liječnici, ginekolozi ili stručnjaci za menopauzu mogu dati smjernice, propisati odgovarajuće tretmane i ponuditi podršku prilagođenu individualnim potrebama.

Koliko dugo traje menopauza?

Menopauza obično traje oko sedam godina, ali može trajati i do 14 godina. Trajanje može ovisiti o čimbenicima načina života kao što su pušenje, dob u kojoj počinje, te rasa i etnička pripadnost.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Sexual wellbeing, intimacy and menopause. (2023). NHS inform.
  2. Johnson, TC. (2021). Sex and Menopause. WebMD.
  3. How Sex Changes After Menopause. Johns Hopkins Medicine.

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu