Stručno odobrava

,

Vulvodinija (bol u vagini i rodnici) – uzroci i liječenje

vulvodinija lijecenje

Vulvodinija (bol u vagini i rodnici ili vulvodynia) je stanje kronične boli u području oko otvora vagine (vulve). Bolan ulaz u rodnicu jedna je od glavnih karakteristika vulvodinije. Uzrok vulvodinije je nepoznat.

Intenzitet bolova kod svake žene je različit, no ipak je najčešći simptom vulvodinije osjećaj snažnog pečenja na genitalijama. Bol varira od žene do žene, kako po mjestu koje boli, tako i po trajanju.

Bol, peckanje ili iritacija povezane s vulvodinijom mogu biti vrlo neugodne, a ponekad učiniti dugotrajno sjedenje ili spolne odnose gotovo nezamislivima. Također, svakodnevno funkcioniranje je narušeno ovim stanjem.

Bol uzrokovana vulvodinijom se može pojaviti prilikom unošenja tampona ili izvođenja vježbe koja pritišće intimno područje (vožnja biciklom).

Vulvodinija se javlja u otprilike 1 na 12 žena. Međutim, dijagnosticirana je tek kod nekoliko žena. 

Riječ je o stanju koje može potrajati nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina.

Ako imate vulvodiniju, nikako nemojte dopustiti da vas nedostatak vidljivih znakova ili nelagoda spriječe da potražite liječniku pomoć. Danas su dostupne razne mogućnosti ublažavanja simptoma ove bolesti. 

Vulvodinija – simptomi

Glavni simptom vulvodinije je bol u vagini, odnosno u rodnici, koja može biti praćena osjećajem peckanja, pulsiranja, bolnim spolnim odnosima i svrbežom.

Bol može biti povremena ili stalna, a može se javljati mjesecima ili godinama. Bol u rodnici često može nestati iznenada, baš kako i započinje. Može se osjetiti u cijelom području ili može biti lokalizirana na određenom području, primjerice oko otvora vagine. 

Tkivo vulve može izgledati minimalno upaljeno ili natečeno (edem). Stidnica u većini slučajeva izgleda normalno.

Crvenilo na ulazu u rodnicu može biti znak vulvodinije, ali i bilo koje druge upale. Pečenje u rodnici je definitivni znak uznapredovale upale ili gljivične infekcije.

Velik broj žena muči osjećaj pritiska u rodnici. Pritisak u rodnici se može javiti prilikom odgađanja mokrenja (predugog zadržavanja mokraće u mjehuru) te to dovodi do nakupljanja bakterija na stijenkama mokraćnog mjehura i kao posljedica se razvije upala.

Pritisak u rodnici se može osjetiti i prilikom menstruacije te kod neuspješnog umetanja tampona. 

Vulvodinija – uzroci

Nekada se smatralo kako je vulvodinija rijedak problem. Međutim, istraživanjima je zaključeno da problem zahvaća svaku 13. ženu.

Ono što se ženama najčešće kaže je da imaju nisku razinu estrogena ili gljivičnu infekciju.

Pretpostavlja se da može biti oštećenje živaca koji opskrbljuju vulvu, abnormalna aktivnost hormonskih receptora na stanicama tkiva vulve i disfunkcija mišića dna zdjelice.

U mnogim slučajevima je prisutan prethodni recidivirajući vaginitis (upala rodnice) ili gljivična infekcija. U nekim slučajevima, vulvodiniju može uzrokovati i prethodno seksualno zlostavljanje

Vulvodiniju se može dijagnosticirati vrlo jednostavno. Dijagnoza se postavlja uz pomoć pamučnog štapića koji se utisne do 5 milimetara na nekoliko mjesta na vagini. Test je bezbolan, ali ne i za žene koje imaju vulvodiniju.

U praksi je također primijećeno kako velik broj žena s vulvodinijom ima fibromialgiju (bol u mišićima, ligamentima i tetivama) i sindrom iritabilnog crijeva (poremećaj probavnog sustava karakteriziran bolovima u trbuhu i poremećajem u pražnjenju stolice). 

Vulvodinija – liječenje

Liječenje vulvodinije usmjereno je na olakšavanje simptoma. Neće svi tretmani biti podjednako učinkoviti kod svih osoba, no liječnik vam može pomoći da pronađete najbolju metodu liječenja.

Žene koje se ne žele liječiti lijekovima, mogu odabrati fizikalnu terapiju za mišiće dna zdjelice. Mnoge žene s vulvodinijom imaju problema s mišićima zdjelice koji podržavaju maternicu, mjehur i crijeva. Vježbe za jačanje tih mišića mogu pomoći da se oslobodite boli.

Biofeedback terapija će pomoći ženama da nauče kontrolirati vaginalne mišiće. Cilj terapije je pomoć pri opuštanju i smanjenju osjećaja boli. Kako biste se lakše nosili s vulvodinijom, ova terapija može vas naučiti kako da opustite mišiće zdjelice i tako spriječite kroničnu bol.

U liječenju može pomoći i kognitivno-bihevioralna terapija koja će pacijenticama pomoći da se nauče bolje i lakše nositi sa simptomima vulvodinije. 

Koriste se i lokalni anestetici kao što je Lidokain mast, a oni mogu pružiti privremeno olakšanje simptoma. Liječnik može preporučiti primjenu masti pola sata prije spolnog odnosa, kako biste smanjili osjećaj boli.

Lijekovi koji se koriste su triciklički antidepresivi ili antiepileptici za pomoć pri uklanjanju boli, a koriste se i antihistaminici kod svrbeža.

Neke pacijentice su također otkrile kako ih urin prilikom mokrenja manje iritira ako izbjegavaju namirnice koje sadrže oksalate.

Najveći izvori oksalata među namirnicama su:

 • zeleni i crni čaj, 
 • kakao, 
 • indijski oraščići, 
 • bademi, 
 • mahunarke, 
 • poriluk, 
 • peršin, 
 • blitva, 
 • špinat, 
 • smokve, 
 • jagode,
 • grožđe, 
 • maline,
 • borovnice, 
 • kupine.

Ove namirnice ne trebate izbjegavati u vašoj prehrani budući da su zdrave i bogate hranjivim tvarima. Međutim, trebali biste pripaziti da ih ne konzumirate u prevelikim količinama.

Izbjegavanje namirnica može, ali i ne mora pomoći kod stanja kao što je vulvodinija.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.68 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u vagini, vulvodinija, bolovi u vagini, bolovi u rodnici, vulvodinija simptomi, probadanje u rodnici, pulsiranje u vagini, bol vagine, probadanje u vagini, pulsiranje vagine, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu