Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Urinokultura – zašto i kako se radi, nalaz

urinokultura

Urinokultura je mikrobiološka pretraga koja se radi kako bi se dokazala prisutnost bakterija u mokraći koje mogu uzrokovati ili su već uzrokovale infekciju mokraćnog sustava. Sama pretraga obuhvaća uzimanje uzorka mokraće koji se tada testira u posebnom mikrobiološkom laboratoriju.

U zdravih ljudi mokraća je sterilna što znači da u njoj nema mikroorganizama. Kada se bakterije nasele u stijenke mokraćnih organa, dolazi do upale mokraćnog sustava koju je potrebno liječiti odgovarajućim antibioticima.

Kada je potrebno napraviti urinokulturu?

Ako imate neke od sljedećih simptoma infekcije mokraćnog sustava, potrebno je napraviti urinokulturu:

 • bol ili peckanje pri mokrenju,
 • česti nagon za mokrenjem,
 • otežano mokrenje,
 • krv u urinu,
 • bol u zdjelici,
 • bol u donjem dijelu leđa,
 • povišena tjelesna temperatura (u kombinaciji s nekim od navedenih simptoma),
 • slučajno ispuštanje male količine urina,
 • rektalna bol u muškaraca.
escherichia coli
Escherichia coli u urinu pod mikroskopom

Što se doznaje urinokulturom?

U laboratoriju će zdravstveni radnici izolirati iz urina potencijalne bakterije, odrediti količinu bakterije po mililitru uzorka te izraditi test osjetljivosti na antimikrobne lijekove (antibiogram). Ako postoji upala, određuju se njezini parametri što pomaže liječniku u donošenju odluke je li potrebno upalu liječiti antibioticima ili ne.

U trudnica i muškaraca svaka prisutnost bakterija u urinu pokreće liječenje antibioticima jer mogu uzrokovati komplikacije.

Kako se radi urinokultura?

Uzimanje uzorka mokraće možete obaviti sami kod kuće ili u posebnim toaletnim prostorijama laboratorija zdravstvene ustanove. Uzorak se do laboratorija prenosi u posebnim sterilnim posudicama ili podlogama koje je moguće kupiti u ljekarnama. Kod male djece uzorci se spremaju u posebne vrećice, a kod pacijenata koji imaju kateter liječnik ili zdravstveni radnik uzimaju uzorak.

Kako se pripremiti za urinokulturu?

Kako bi se dobili najtočniji mogući rezultati, urin mora biti koncentriran, što znači da mora odstajati u mjehuru najmanje 4 sata prije uzimanja uzorka. Zato je najbolje iskoristiti prvi jutarnji urin i to srednji mlaz.

Prije pretrage nije potrebno mijenjati prehrambene navike, možete konzumirati bilo koju hranu ili piće. Važno je obavijestiti liječnika ako uzimate bilo kakve lijekove. Osim ako liječnik ne odredi drukčije, urin se ne uzima za vrijeme liječenja antibioticima jer može dati pogrešne nalaze.

Upute za uzimanje i spremanje uzorka urina

Od velike je važnosti pravilno uzeti uzorak za urinokulturu kako se on ne bi kontaminirao (onečistio drugim mikroorganizmima) jer tada rezultati mogu dati lažno pozitivne rezultate. Zato je potrebno pažljivo slijediti upute.

Prije uzimanja uzorka potrebno je temeljito oprati urogenitalno područje i područje oko anusa, nekoliko puta zaredom te se obrisati čistim i prethodno izglačanim ručnikom, ili ne brisati uopće. Muškarci trebaju posebno obratiti pažnju pri pranju prepucijuma (kožice).

Uzimanje uzorka u sterilnu posudicu

 • Pripremite unaprijed sve što će trebati za uzimanje uzorka.
 • Temeljito operite ruke sapunom nekoliko puta.
 • Sterilnu posudicu unaprijed otvorite, poklopac odložite s unutarnjom stranom prema gore, pri čemu nemojte rukama dodirivati unutrašnjost posudice ni poklopca.
 • Temeljito operite urogenitalno i područje oko anusa 3 puta za redom, bez brisanja ručnikom kako ne bi došlo do kontaminacije; muškarci trebaju posebno detaljno oprati područje prepucijuma (kožice).
 • Prilikom mokrenja, potrebno je jednom rukom ukloniti nabore kože kako bi mlaz urina mogao otjecati u posudicu bez ispiranja okolne kože odnosno sluznice,
 • Kako bi se dobio srednji mlaz, prvo je potrebno oko 4 sekunde mokriti van posudice, a zatim, ne prekidajući mokrenje, nastaviti mokriti u pripremljenu posudicu.
 • Preporučeno je spremiti između 5 i 10 ml urina za analizu, a minimalni volumen mora iznositi više od 1 ml.
 • Posudicu s urinom pažljivo zatvoriti ne dirajući unutrašnjost poklopca i dostaviti unutar 2 sata u laboratorij.

Uzimanje uzorka na sterilnu podlogu

Postupak je isti kao kod uzimanja urina u posudicu, samo je potrebno podlogu odmah poslije mokrenja uroniti u posudicu s urinom, pažljivo ju izvaditi, posudicu s urinom isprazniti i zatim u nju vratiti podlogu, pažljivo zatvoriti i dostaviti u laboratorij.

Uzimanje uzorka kod osoba s kateterom

Uzorak uzima isključivo liječnik ili zdravstveni radnik. Ne uzima se uzorak iz trajnog katetera jer je on kontaminiran bakterijama koje oblažu unutrašnju površinu katetera zbog čega je takve nalaze nemoguće točno interpretirati.

Zdravstveni radnik prvo će dezinficirati cjevčicu katetera, a zatim pomoću igle izvući iz cjevčice uzorak urina u štrcaljku. Cjevčicu zatim nije potrebno mijenjati. Vrećicu katetera važno je uvijek nositi ispod razine mjehura kako bi se spriječilo vraćanje tog odstajalog i inficiranog urina u mjehur.

Ako je pacijent sposoban sam mokriti, uzorak urina može se uzeti na dan izmjene katetera. Prije postavljanja katetera treba mjehur prestati prazniti 4 sata, a zatim, prilikom mokrenja, u sterilnu posudicu uzeti srednji mlaz i uzorak dostaviti u laboratorij unutar 2 sata, a kateter ponovo postaviti.

Uzimanje uzorka urina kod male djece

Kod djece koja još nose pelene, urin se uzima u posebnim sterilnim vrećicama za urin koje se mogu kupiti u ljekarnama. Preporučuje se uzeti 2 do 3 ml urina, a minimalna količina je 1 ml.

 • Djetetu prvo oprati urogenitalno područje i okolnu kožu čistom vodom i blagim sapunom, bez stavljanja kreme.
 • Područje ne brisati ručnikom.
 • Vrećica za urin pričvrsti se prema uputama na pakiranju, a dijete potom obuče.
 • Potrebno je često provjeravati je li dijete mokrilo kako bi se uzorak što kraće zadržavao u vrećici i kako ga dijete ne bi tijelom predugo zagrijavalo.
 • Uzorak u vrećici što prije dostaviti u laboratorij, svakako unutar 2 sata.

Kada su poznati nalazi pretrage?

Nalazi urinokulture gotovi su nekoliko dana nakon uzimanja uzorka. Ako je riječ o nekim rijetkim bakterijama kod kojih je potrebno dodatno određivanje vrste bakterija, nalazi se mogu čekati i nekoliko tjedana.

Cijena pretrage

Dok je za zdravstveno osigurane osobe pretraga putem HZZO uputnice besplatna, u privatnim laboratorijima iznosi od 100 do 200 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.95 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: urinokultura, urinokultura nalaz, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu