Bolne ejakulacije – uzroci i liječenje

Bolne ejakulacije

Bolne ejakulacije, poznate pod stručnijim pojmovima još kao disejakulacija, odinoorgazmija te postorgazmička bol, spadaju među češće, ali i slabije razumijevane kliničke probleme povezane sa seksualnom patologijom.

Prema nekim istraživanjima javlja se između 1 do 10% muškaraca u općoj populaciji, ali u čak 30 do 75% muškaraca koji boluju od kroničnog prostatitisa.

Orgazam je fiziološka pojava koja se događa istovremeno s ejakulacijom sperme. Orgazam se sastoji od dvije faze: emisije i ejakulacije. S obzirom da kod muškaraca kojima je uklonjena prostata više ne dolazi do ejakulacije (tzv. “suhi orgazmi”), bolne ejakulacije je pravilnije nazvati postorgazmičkom boli.

Problem bolnih ejakulacija može donijeti brigu i nezadovoljstvo u seksualnom životu muškaraca stoga je važno javiti se liječniku kako bi se otkrio mogući uzrok te započelo liječenje.

Bolne ejakulacije – uzroci

Iako još nije poznato zbog čega dolazi do bolnih ejakulacija, postoji par mogućnosti:

  • prostatitis,
  • benigna hiperplazija prostate,
  • rak prostate,
  • poslije radikalne prostatektomije – zatvaranje vrata mokraćnog mjehura koje se događa za vrijeme orgazma dovodi do veziko-uretralnog spoja (između mjehura i mokraćne cijevi)
  • opstruktivni kameni u ejakulatornom kanalu,
  • antidepresivni lijekovi,
  • spolno prenosive bolesti,
  • neuropatija pudendalnog živca.

Bolna ejakulacija – simptomi

Bol poslije orgazma ili za vrijeme ejakulacije koja može varirati od tek neugodne do nesnosne boli. Oboljeli najčešće prijave bol u području penisa, rektuma i abdomena, a ima potencijal trajanja od svega par minuta (1-5) pa do dulje od 15 minuta (i čak satima).

Bol može biti tolika da oboljeli počne izbjegavati seksualne odnose.
Ako postoji patologija prostate, moguće je otežano mokrenje ili poriv na mokrenje, ali nemogućnost pražnjenja mjehura do kraja.

Dijagnoza

Bolne ejakulacije - pregled
Foto: Photo secrets

Terapija započinje tek nakon donošenja točne dijagnoze, odnosno detaljnog uzimanja medicinske i seksualne povijesti bolesti pacijenta. Liječnik treba pitati o seksualnim vezama i navikama, spolno prenosivim bolestima, postoje li psihološke zapreke tijekom seksualnog odnosa, uzimanje nekih lijekova, postoje li problemi prilikom mokrenja, ima li itko u obitelji u medicinskoj povijesti bolesti prostate ili rak prostate…

Liječnik obiteljske medicine može odmah napraviti i digitorektalni pregled kako bi ispipao prostatu. Možda će vas slati na urinokulturu za provjeru sumnje na bakterijsku infekciju.

Bolne ejakulacije – liječenje

Terapija bolnih ejakulacija kroji se prema primarnom uzroku ako je otkriven. Od psihoterapija ili savjetovanja za parove, prestanka uzimanja određenih lijekova te do propisivanja lijekova koji bi pomogli.

Lijekovi koji se propisuju su tamsulozin, antibiotici i protuupalni lijekovi. Kada farmakološke mjere ne pomognu, postoje kirurški zahvati resekcije prostate, ejakulatornog kanala ili uništavanje pudendalnog živca.
U nepoznatim slučajevima uzroka bolnih ejakulacija mogu biti od pomoći bihevioralne terapije, miorelaksansi, antikonvulzivi.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Parnham A, Serefoglu EC. Retrograde ejaculation, painful ejaculation and hematospermia. Vol. 5, Translational Andrology and Urology. AME Publishing Company; 2016. p. 592–601.
  2. Ilie CP, Mischianu DL, Pemberton RJ. Painful ejaculation. BJU Int. 2007;99(6):1335–9.

Ocijenite članak

3.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu