Infekcija mokraćnih puteva – brzo utvrđivanje uzročnika

infekcija mokracnih puteva

Kod tvrdokornih infekcija mjehura i bubrega najčešće se propisuju antibiotici širokog spektra. Na točnu dijagnozu nasađivanjem urinokulture i ciljani izbor antibiotika čeka se nekoliko dana. Novoizumljeni sustav nazvan MinION DNK analizom precizno utvrđuje koja je bakterija uzročnik infekcije i preporučuje učinkovitu ciljanu antibiotsku terapiju. Sve to unutar 12 sati.

Uređaj, veličine USB stika, su izumili znanstvenici s University of East Anglia u Norwichu. Preduvjet za njegovu primjenu je postojanje velikog broja bakterija u urinu,dakle, kod jakih infekcija.

Infekcije urinarnog trakta se ubrajaju u najčešća oboljenja koja se moraju liječiti antibioticima. U velikom broju slučajeva uzrokovane su crijevnim bakterijama koje se domognu mokraćne cijevi.

minion-uredjaj

Žene pobolijevaju znatno češće, zbog kratkoće mokraćne cijevi. I u djece se češće razvijaju infekcije, pogotovo dok još nose pelene. U starijoj dobi, kod muškaraca su problemi s infekcijama urinarnog trakta često povezani s povećanjem prostate. Tipični simptomi bolesti su bol i peckanje pri mokrenju, češća potreba za pražnjenjem mjehura i opća slabost. Kod težih slučajeva moguće je povišenje temperature i tresavica.

Antibiotska terapija je neizostavna, osobito u slučajevima kada bakterija već dospije u krvotok. MinION bi mogao pomoći da se antibiotici koriste ciljano i učinkovito, umjesto nepotrebnog davanja antibiotika širokog spektra, kojima zbog masovnosti uporabe prijeti gubitak djelotvornosti.

MinION se još ne koristi rutinski, u tijeku su ispitivanja o pouzdanosti i mogućnostima njegove primjene. 

Članak objavljen:

Saznajte više o infekcijama mokraćnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.89 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu