Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Stanice pločastog epitela – normalne i povišene vrijednosti

urin

Mikroskopska analiza urina, odnosno mokraćnog sedimenta, služi kako bi se postavila ili uklonila sumnja na određenu dijagnozu. Tako se u sklopu analize istražuju razine eritrocita, leukocita, bakterija, kristala, cilindara, malih epitelnih stanica te stanica pločastog epitela.

Stanice pločastog epitela su najveće u mokraćnom sedimentu, a one potječu iz krajnjih dijelova mokraćne cijevi i vagine kod žena. Često se nalaze u urinu upravo zbog blizine mokraćne cijevi.

Stanice pločastog epitela uglavnom dolaze pojedinačno, iako se ponekad mogu pojavljivati u nakupinama. 

Referentne i povišene vrijednosti stanica pločastog epitela

Normalne vrijednosti stanica pločastog epitela iznose 0 – 1 za odrasle osobe, te 0 – 5 kod mlađe djece

Povišene vrijednosti stanica pločastog epitela upućuju na bolesti bubrega i mokraćnog sustava, a ako su uz povišene vrijednosti ovih stanica prisutni i leukociti, može se posumnjati na upalno stanje nekog dijela urogenitalnog sustava.

Ako se u sedimentu otkriju povišene vrijednosti ovih stanica, a leukociti nisu prisutni, vjerojatno je riječ o onečišćenju uzorka urina zbog nepravilnog skupljanja ili loše higijene vanjskog spolovila. Takav nalaz ne može imati dijagnostičku važnost i uzimanje urina mora se ponoviti.

stanice_plocastog

U nekim slučajevima, analiza urina može otkriti i određene promjene u strukturi i obliku jezgre stanica pločastog epitela što može upućivati na zloćudan proces, odnosno prisutnost kancerogenih stanica. Pacijenti s takvim nalazom odmah se upućuju na daljnu citološku obradu.

Međutim, kod spolno aktivnih žena su česte male promjene na stanicama što je uobičajeno i u tom slučaju nema razloga za brigu.

Pravilno uzimanje uzorka urina za analizu

Najbolje je uzimati uzorak u laboratoriju, odnosno u medicinskoj ustanovi uz asistenciju medicinskog osoblja kako se uzorak ne bi kontaminirao.

Ako uzimate uzorak samostalno kod kuće, potrebno se strogo držati uputa dobivenih uz sterilni spremnik s čepom koji se dobiva u ljekarni.

Najbolje je koristiti prvi jutarnji urin i to srednji mlaz, a ako pacijent zbog nekog razloga nije u mogućnosti uzeti uzorak ujutro, treba pričekati 4 sata od posljednjeg pražnjenja mjehura.

Žene ne smiju uzimati uzorak neposredno prije ili poslije, te za vrijeme menstruacije.

Kod analize sedimenta pločastih stanica, važno je da je urin što svježiji zbog čega ga treba što prije dopremiti u laboratorij.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.35 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu