Mutna mokraća: Uzroci variraju od dehidracije do spolno prenosivih bolesti! Evo kada je potrebno javiti se liječniku

Mutna mokraća

Postoji puno mogućih razloga zašto nastaje mutna mokraća. Neki su bezopasni, dok drugi zahtijevaju pažnju liječnika. Primijetite li pojavu mutne mokraće koja traje danima ili se uz to jave i neki drugi simptomi poput peckanja i boli dok mokrite, uputite se obiteljskom liječniku kako bi se ustanovio uzrok i krenulo s terapijom ako je potrebno.

Mutna mokraća – uzrok

Najčešće uzroke mutne mokraće otkrivamo u nastavku.

Dehidracija

Tamna i mutna mokraća često nastaje kao posljedica nedovoljne konzumacije tekućine ili prevelikog gubitka tekućine znojenjem. Tipična je mutna mokraća kod djece, starijih osoba i osoba koje boluju od kroničnih bolesti, ali može se pojaviti kod svih.

Ostali simptomi i znakovi su jaka žeđ, suhe pelene kod novorođenčadi, suha usta, vrtoglavica i glavobolja.

Liječi se povećanjem unosa tekućine tijekom nekoliko sati kako bi se obnovile zalihe. Ako je dehidracija posljedica povraćanja ili proljeva, potrebno je dodatno se savjetovati s liječnikom zbog potrebe za rehidracijskim sredstvima.

mutna mokraća kod žena
FOTO: Shutterstock

Infekcija mokraćnog sustava

Infekcija mokraćnog sustava nastaje ulaskom bakterije u mokraćni mjehur, bubreg ili mokraćnu cijev. Češće su kod žena zbog anatomske razlike u građi mokraćnog sustava. Bakterije se počnu nekontrolirano razmnožavati, a organizam boriti pomoću bijelih krvnih stanica (leukocita) koji se potom pronalaze u nalazu urina. To je jedan od najčešćih razloga zbog čega se javlja mutna mokraća kod žena.

Ostali simptomi koji prate infekciju su česti nagon na mokrenje, jak ili neugodan miris mokraće, osjećaj žarenja tijekom mokrenja, bolovi u donjem dijelu leđa ili području zdjelice. Liječi se antibioticima.

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci mogu narasti i zaglaviti se unutar mokraćnog sustava te uzrokovati infekciju. Mutna mokraća može ukazivati na prisutnost bubrežnog kamenca ili da je on uzročnik infekcije.

Ostali simptomi su jaka bol koja se širi iz donjeg dijela leđa prema donjem dijelu trbuha, bol u valovima, bol tijekom mokrenja, crvenkasta ili smeđa boja mokraće.

Većina kamenaca prođe bez terapije kada se izmokre, ali ako uzrokuju infekciju, liječnik će propisati antibiotike.
Mutna mokraća može ukazivati na prisutnost bubrežnog kamenca
FOTO: Shutterstock

Kronična bolest bubrega

Nastaje kao posljedica dugogodišnje borbe s dijabetesom ili hipertenzijom koji oštećuju funkciju bubrega.

Simptomi su obično otekline u nogama, glavobolja, mučnina, umor, gubitak apetita, grčevi u mišićima, mokrenje male količine mokraće. Terapijske opcije su dijaliza ili transplantacija bubrega.

Spolno prenosive bolesti

Infekcije gonorejom ili klamidijom u nezaštićenom spolnom odnosu uzrokuju pojavu mutne mokraće zbog miješanja bijelih krvnih stanica iz vagine ili penisa s urinom.

Ostali simptomi su svrbež genitalnih organa, pečenje tijekom mokrenja, osip ili bradavice, bol u zdjelici kod žena te bol tijekom ili poslije spolnog odnosa. Liječenje se najčešće provodi antibioticima.

mutna mokraća kod muškaraca
FOTO: Shutterstock

Prostatitis

Upala prostate, muške spolne žlijezde, jedan je od najčešćih uzroka kada je u pitanju mutna mokraća kod muškaraca. Ostali simptomi su bol ili pečenje tijekom mokrenja, nagon za mokrenjem bez mogućnosti zadovoljavajućeg izmokravanja, čest nagon za mokrenjem, bol u donjem dijelu trbuha i bolna ejakulacija. Liječi se antibioticima i nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Mutna mokraća i peckanje

Kao što je ranije navedeno, peckanje ili žarenje mogu uzrokovati infekcije mokraćnog sustava koje su posljedica ulaska i razmnožavanja bakterija, bubrežnih kamenaca i spolno prenosivih bolesti.

Mutna mokraća s talogom
FOTO: Shutterstock

Mutna mokraća s talogom

Talog ili sediment u mokraći obično nije vidljiv golim okom, već mikroskopskom analizom. U talogu mogu biti male količine tkiva, proteini, krvne stanice ili stanice kože te amorfni kristali. Posljedica je akutnog cistitisa, dijabetesa, infekcije mokraćnog sustava, uzimanja određenih lijekova, bubrežnih kamenaca ili traume.

Mutna mokraća u trudnoći

Tijekom trudnoće događaju se brojne hormonalne promjene koje su uzrok pojave novih simptoma i zabrinutosti trudnica. Često se urin miješa s vaginalnim iscjetkom, stoga se mogu naći bijeli komadići u urinu, što je normalna pojava.

No, svaka promjena boje mokraće u trudnoći može biti posljedica ranije navedenih uzroka mutne mokraće koji mogu nanijeti štetu fetusu, zbog čega je potrebno što prije javiti se liječniku i krenuti s terapijom.

Mutna mokraća neugodnog mirisa
FOTO: Shutterstock

Mutna mokraća neugodnog mirisa

Neugodan miris mokraće obično je posljedica infekcije mokraćnog sustava zbog pojave velikog broja bakterija i bijelih krvnih stanica koje se bore protiv njih, ali i dehidracije te dijabetesa, bubrežnih kamenaca ili gljivične infekcije.

U zaključku, zdravi urin trebao bi biti bistre, žute prozirne boje, bez vidljivih taloga ili muteži te dodatnih simptoma. U suprotnom, potrebno je javiti se liječniku kako bi se otkrio uzrok i započela terapija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Cassoobhoy, M. (2023). Why Is Your Urine Cloudy? WebMD.
  2. Johnson, J. (2023). What causes cloudy urine? Medical News Today.
  3. O’Keefe Osborn, C. (2019). Why Is My Urine Cloudy? Healthline.

Saznajte više o infekcijama mokraćnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu