Mutna mokraća – najčešći uzroci, liječenje

Pretraga urina

Postoji mnogo mogućih razloga mutne mokraće, neki su bezopasni dok drugi zahtijevaju pažnju liječnika. Primijetite li pojavu mutne mokraće da traje danima ili se uz to jave i neki drugi simptomi poput peckanja i boli dok mokrite, uputite se obiteljskom liječniku kako bi se ustanovio uzrok i krenulo s terapijom ako je potrebno.

Najčešći uzroci mutne mokraće

Dehidracija

Tamna i mutna mokraća često nastaje kao posljedica nedovoljno konzumacije tekućine ili prevelikog gubitka tekućine znojenjem. Tipična je kod djece, starijih osoba i osoba koje boluju od kroničnih bolesti, ali može se pojaviti kod svih.

Ostali simptomi i znakovi: jaka žeđ, suhe pelene kod novorođenčadi, suha usta, vrtoglavica, glavobolja.

Liječi se povećanjem unosa tekućine tijekom par sati kako bi se obnovile zalihe. Ako je dehidracija posljedica povraćanja ili proljeva, potrebno je dodatno se savjetovati s liječnikom zbog potrebe za rehidracijskim sredstvima.

Infekcija mokraćnog sustava

Infekcija mokraćnog sustava nastaje ulaskom bakterije u mokraćni mjehur, bubreg ili mokraćnu cijev. Češće su kod žena zbog anatomske razlike u građi mokraćnog sustava. Bakterije se počnu nekontrolirano razmnožavati, a organizam boriti pomoću bijelih krvnih stanica (leukocita) koji se potom pronalaze u nalazu urina.

Ostali simptomi koji prate infekciju: česti nagon na mokrenje, jak ili neugodan miris mokraće, osjećaj žarenja tijekom mokrenja, bolovi u donjem dijelu leđa ili području zdjelice.

Liječi se antibioticima.

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci mogu narasti i zaglaviti se unutar mokraćnog sustava te uzrokovati infekciju. Mutna mokraća može ukazivati na prisutnost bubrežnog kamenca ili da je on uzročnik infekcije.

Ostali simptomi: jaka bol koja se širi iz donjeg dijela leđa prema donjem dijelu trbuha, bol u valovima, bol tijekom mokrenja, crvenkasta ili smeđa boja mokraće.

urin
Foto: Photospin

Većina kamenaca prođu bez terapije, kada se izmokre, ali ako uzrokuju infekciju, liječnik će propisati antibiotike.

Kronična bolest bubrega

Nastala kao posljedica dugogodišnje borbe s dijabetesom ili hipertenzijom koji oštećuju funkciju bubrega.

Simptomi: otekline u nogama, glavobolja, mučnina, umor, gubitak apetita, grčevi u mišićima, mokrenje male količine mokraće.

Terapijske opcije su dijaliza ili transplantacija bubrega.

Spolno prenosive bolesti

Infekcije gonorejom ili klamidijom u nezaštićenom spolnom odnosu uzrokuju pojavu mutne mokraće zbog miješanja bijelih krvnih stanica iz vagine ili penisa s urinom.

Ostali simptomi: svrbež genitalnih organa, pečenje tijekom mokrenja, osip ili bradavice, bol u zdjelici kod žena, bol tijekom ili poslije spolnog odnosa.

Liječenje se najčešće provodi antibioticima.

Prostatitis

Upala prostate, muške spolne žlijezde, može biti uzrok mutne mokraće.

Ostali simptomi: bol ili pečenje tijekom mokrenja, nagon za mokrenjem bez mogućnosti zadovoljavajućeg izmokravanja, čest nagon za mokrenjem, bol u donjem dijelu trbuha, bolna ejakulacija.

Liječi se antibioticima i nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Mutna mokraća i peckanje

Kao što je ranije navedeno, peckanje ili žarenje mogu uzrokovati infekcije mokraćnog sustava koje su posljedica ulaska i razmnožavanja bakterija, bubrežnih kamenaca i spolno prenosivih bolesti.

Mutna mokraća s talogom

Talog ili sediment u mokraći obično nije vidljiv golim okom već mikroskopskom analizom. U talogu mogu biti male količine tkiva, proteini, krvne stanice ili stanice kože, amorfni kristali.

Posljedica je akutnog cistitisa, dijabetesa, infekcije mokraćnog sustava, uzimanja određenih lijekova, bubrežnih kamenaca, traume.

Mutna mokraća u trudnoći

trudnica oticanje
Foto: Photospin

Tijekom trudnoće događaju se brojne hormonalne promjene koje su uzrok pojave novih simptoma i zabrinutosti trudnica. Često se urin miješa s vaginalnim iscjetkom stoga se mogu naći bijeli komadići u urinu što je normalna pojava.

Kakogod, svaka promjena boje mokraće u trudnoći može biti posljedica ranije navedenih uzroka mutne mokraće koji mogu nanijeti štetu fetusu stoga je potrebno što prije javiti se liječniku i krenuti s terapijom.

Mutna mokraća neugodnog mirisa

Neugodni miris mokraće obično je posljedica infekcije mokraćnog sustava zbog pojave velikog broja bakterija i bijelih krvnih stanica koje se bore protiv njih, ali i dehidracije te dijabetesa, bubrežnih kamenaca ili gljivične infekcije.

U zaključku, zdravi urin trebao bi biti bistre, žute prozirne boje, bez vidljivih taloga ili muteži te dodatnih simptoma. U suprotnom, potrebno je javiti se liječniku kako bi se otkrio uzrok i započela terapija.

Članak objavljen:

Saznajte više o infekcijama mokraćnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu