Transplantacija bubrega – indikacije, postupak i oporavak

Transplantacija bubrega

Transplantacija bubrega je kirurški postupak kojim se zamijeni bolesni bubreg zdravim dobivenim od živog ili preminulog donora.

Bubrezi su parni organi smješteni sa svake strane kralježnice neposredno ispod rebara s funkcijom filtriranja, uklanjanja štetnih tvari i tekućine iz krvi te regulacije koncentracije određenih elektrolita pritom proizvodeći urin koji se iz bubrega odvodi u mokraćni mjehur i kroz mokraćnu cijev izlučuje iz ljudskog organizma.

Osim navedenog, bubrezi proizvode hormone koji pomažu u proizvodnji crvenih krvnih stanica (eritrocita) i održavanju krvnog tlaka u ravnoteži.

Transplantacija bubrega – kad se radi?

Mnogi organi u tijelu ovise o ispravnoj funkciji bubrega, stoga ako bubrezi ne rade dobro, dolazi do teških obolijevanja i poremećaja u organizmu koji najprije zahtijevaju dijalizu bubrega, ali u konačnici transplantaciju. Čovjek može biti zdrav ako ima samo jedan bubreg, no problem je što bolest obično ošteti oba.

Česti uzroci zatajenja bubrega su:

Prema podacima iz SAD-a, prosječna dob kandidata za transplantaciju jest između 50 i 64 godine.

Transplantacija bubrega – kontraindikacije

Model bubrega
Foto: Unsplash

Postoje brojne kontraindikacije za transplantaciju koje se tiču samog kirurškog zahvata, kasnije imunosupresije ili drugih zdravstvenih stanja koja ne dozvoljavaju postupak. Primjerice:

 • metastaze,
 • infekcije koje ne prolaze (HIV infekcija nije kontraindikacija ako je pacijent na terapiji, a RNA virusa nije detektabilna),
 • teška srčana oboljenja,
 • insuficijencija jetre (iako takvi pacijenti mogu biti kandidati za simultanu transplantaciju i jetre i bubrega),
 • visoka životna dob pacijenta.

Donor bubrega

Zdravi bubreg može biti dobiven od živućeg donora ili preminulog. Prije transplantacije moraju biti obavljeni razni testovi, od krvnih pretraga do tipizacije tkiva kako ne bi došlo do reakcije odbacivanja stranog tijela.

Donor bubrega može biti bilo koja osoba koja je spremna dati svoj jedan zdravi bubreg ako se pokaže da je imunološki kompatibilna za kandidata primatelja.

Donor prolazi kroz opsežnu medicinsku obradu:

 • provjeru funkcije bubrega i jetre,
 • analizu urina,
 • analizu EKG-a,
 • analizu ultrazvuka,
 • analizu rendgenskog snimanja srca i pluća,
 • CT snimanje bubrega.

Kirurški zahvat na donoru izvodi se laparoskopski i vrijeme oporavka je brže nego kod primatelja bubrega.

Bubreg koji se dobiva od preminule osobe obično je od osobe koja je ranije sama odlučila ili je obitelj odlučila donirati njene organe. Takav donor bubrega također prolazi obradu kako bi se utvrdila kompatibilnost.

Provjera kompatibilnosti
Foto: Unsplash

Dosadašnja istraživanja pokazala su da bubrezi koji dolaze od živih donora traju dulje i imaju veći postotak preživljavanja u prvoj godini u odnosu na preminule donore (više od 95%, odnosno 85 do 90% kod preminulih donora). Prosječan vijek bubrega koji dolazi od savršenog tkivnog donora poput nekog u krvnom srodstvu jest 25 do 30 godina dok je oko 16 godina od osobe koja nije u krvnom srodstvu.

Ako nije odmah nađen živi donor, kandidata za transplantaciju stavlja se na listu čekanja. U Hrvatskoj se na novi bubreg čeka manje od godinu dana, za razliku od primjerice Ujedinjenog Kraljevstva gdje je prosjek 2 – 3 godine ili SAD-a 4 – 5 godina.

Transplantacija bubrega – postupak

Pacijent je u općoj anesteziji, a rez se radi na donjem dijelu jedne strane trbuha. Ako stari bubrezi ne uzrokuju komplikacije, ostavljaju se na svom mjestu gdje su i inače, novi bubreg stavlja se ispod reza, a krvne žile novog bubrega spajaju se s krvnim žilama u donjem dijelu trbuha. Novi ureter prispaja se s mokraćnim mjehurom. Operacija traje 3 do 4 sata.

Prije početka operacije pacijentu se postavlja urinarni kateter kojime je omogućeno praćenje količine izmokrene mokraće. Kateter se uklanja 3 do 5 dana poslije zahvata.

Oporavak nakon transplantacije bubrega

Pacijent ostaje u bolnici još nekoliko dana poslije završetka transplantacije bubrega kako bi se pratilo zdravstveno stanje i reagiralo na potencijalne komplikacije. Ponekad je potrebno nekoliko dana da novi bubreg krene proizvoditi urin te je za to vrijeme pacijent na dijalizi.

Većina transplantiranih može se vratiti na posao i svakodnevnim aktivnostima 8 tjedana nakon zahvata dok je prvih 6 tjedana zabranjeno dizati teže predmete ili trčati, barem dok rana ne zacijeli. Također, potrebno je nositi masku za lice prvih 6 tjedana kako biste se zaštitili od bolesnih ljudi te češće prati ruke s obzirom na oslabljeni imunitet.

Transplantacija bubrega – komplikacije

Građa bubrega
Foto: SMART

Mogu biti povezane izravno s kirurškim zahvatom, zatim odbacivanjem donorskog bubrega ili s nuspojavama lijekova:

Kako izgleda život s transplantiranim bubregom?

Nakon transplantacije bubrega, pacijent će morati uzimati lijekove svaki dan sve dok novi bubreg radi, tj. vjerojatno do kraja života. Lijekovi su imunosupresivni, što znači da djeluju na imunosni sustav organizma s ulogom smanjenja rizika od odbacivanja transplantiranog bubrega kojeg organizam doživljava kao strano tijelo. To su primjerice: takrolimus, ciklosporin, mikofenolat mofetil i mikofenolna kiselina.

Izuzetno je bitno slušati preporuke liječnika i pridržavati se doze te vremena unosa lijeka, kao i biti u iskrenoj komunikaciji s liječnikom oko svih lijekova i preparata koje pacijent uzima.

Istovremeno (prvih 6 mjeseci), pacijent dobiva i lijekove protiv infekcija s obzirom na to da mu je zaštitna obrana organizma suprimirana.

Prehrana nakon transplantacije bubrega

Nakon transplantacije poželjno je paziti na prehranu. Pritom se misli na smanjenje unosa soli, a povećanje konzumacije bjelančevina i hrane bogate kalcijem i vitaminom D.

Uspješna transplantacija bubrega znači novi život pacijentu koji se može vratiti svakodnevnim aktivnostima, od posla do sporta.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Kidney Transplantation. Boston Medical Center.
 2. Kidney Transplantation. Medscape.
 3. Kidney transplant. Mayo Clinic.

Ocijenite članak

3.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu